akumulator 12V 1.2Ah

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
tilor

akumulator 12V 1.2Ah

Post autor: tilor »

Proszę o poradę szanownych fachowców na tym że forum. Zamierzam zakupić akumulator 12V 1.2Ah, posiadam obecnie dużą latarkę która go pomieści. Oczywiście całość ma służyć zasileniu power led - ów. I oto moje pytanie ile power led mogę zasilić tym akumulatorem , nie zależy mi aż tak bardzo na mocy ( teoretycznie ). Po prostu chcę aby ta latarka jakiś tam czas poświeciła , żebym nie musiał jej co godzinę ładować.
Aku 12 volt jest dla mnie o tyle wygodnym że bez problemu moge użyc do zasilania lm 317 moich power led .
Myślałem np żeby użyć 4 x1W lub 1x5W no po prostu nie wiem dużo swiatła i rozsądny czas użytkowania jak to pogodzić.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

12V 1.2Ah? Nie 12Ah a 1,2Ah?
Inna kwestia, to czy masz jak chłodzić te power ledy w tej latarce?Obudowa jest metalowa?
tilor

Tak aku to 12V 1.2 Ah (nie 12Ah ) ze względu na wymiary które pozwalają mi go umiescić w latarce. A obudowa to plastik , co do odprowadzania ciepła to chcę wyprowadzić blachę aluminiową na zewnątrz i może jakiś radiator z tyłu jak znajdę trochę czasu to umieszcze zdjęcie o co mi chodzi.
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

LM317 będzie się grzał jak chol... znaczy bardzo :D no i prąd maksymalny tylko 1,5A przy którym i tak trzeba już radiator duży dać - wiem z własnego doświadczenia.
Moim zdaniem lepiej już dać jakąś przetwornicę step-down, to nawet o wiele bardziej wydajne będzie, bo przypominam, że lm317 jak ustawisz na wyjściu prąd powiedzmy np. 1A to niezależnie od napięcia (dla diody ok 3,5V) i tak z akumulatora (12V) 1A będzie ciągnął. On po prostu przekształca tą nadwyżkę napięcia w ciepło.
Może koledzy podpowiedzą jaka przetwornica się nada, ja konkretnych nie jestem w stanie wymienić.
Pozdrawiam :wink:
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
rzymo

Post autor: rzymo »

Hmm... LM317 LDO i trzy diody w szeregu @ 0.35A? ~300lm i ze 2,5h świecenia max mocą.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

też tak to widzę. 0,35A przy takim akkusie i takim chłodzeniu powinno byc ok, i tak sprawnosc swietlna bedzie wieksza jak przy 1 ledzie pedzonym 1A. Mozna by sie pokusic o maly potencjometr i miec plynna regulacje jasnosci! ;-)
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

No w takiej konfiguracji to owszem, szczególnie pomysł z potencjometrem wydaje się być fajny ;) Na pewno wygodniejsze to niż przełączanie trybów, a kręcąc w prawo i lewo można zrobić efekt latarni morskiej :D
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Może potencjometr z wyłącznikiem w "dupce"? Nie jest to takie głupie ;)
tilor

Rozumiem że lepiej zastosować np 3X1W power led , a co do przetwornic to gdzie mogę takie dostać znalezienie i kupienie spędza mi sen z oczu.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Wiesz, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę serwisu alledrogo "driver led" albo "przetwornica led" i już na pierwszym miejscu masz to, czego szukasz :)
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
tilor

Ok dziękuje za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
m-blue

Post autor: m-blue »

inny temat to akumulator, bo pewnie kupiles zelowo olowiowy - poczytaj specyfikacje bo takie aku nie mozesz obciazac za duzymi pradami, bo tanie sa przeznaczone do pracy buforowej, napiecie max rozladowania to jest chyba 10.8V o ile sie nie myle, tak np odcinaja upsy, roznadowanie do nizszego napiecia powoduje zasiarczanie.
Pozdrawiam,
Michał
tilor

A apropo prądu rozładowania to mam pytanie , jeśli na akumulatorku jest napisane np.2500mAh to znaczy że wyciągne z niego np 2 Ampery.
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

tilor pisze:jeśli na akumulatorku jest napisane np.2500mAh to znaczy że
teoretycznie możesz z niego czerpać 2500mA = 2,5A przez godzinę albo 1A przez 2,5godziny itp.

W praktyce im większy prąd rozładowania tym mniejsza pojemność :sad:

Akumulatory zazwyczaj mają też okreśkony jakiś maksymalny prąd którym można je bezpiecznie rozładowywać
(przykładowo jeżeli max. prąd rozładowania dla akumulatora wynosi 0,5C a jego pojemność to 2500mAh wtedy można taki akumulator rozładowywać prądem 1250mA = 1,25A
Jeżeli prąd rozładowania może wynosić 2C to z aku 2500mAh możemy pobierać 5000mA = 5A)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Najlepiej gdybyś dotarł do danych katalogowych producenta akumulatorków, co może być jednak trudne w przypadku "made in CHRL", lub molestować sprzedawcę o parametry.
Jednak nie trać nadziei, mam aku Ni-Mh 4350mAh o prądzie rozładowania 56A (przy ostrej jeździe autem przewody 2,5mm&sup2; robią się gorące) oraz Li-Pol 2200mA 25C, co jak łatwo policzyć daje 55A (to w helikopterku, aku rozładowuje się w ciągu 6 - 10minut lotu)

Myślę, że przy ostrożnym oszacowaniu prądu rozładowania na 1C możesz śmiało uzyskać prąd 2A (pod warunkiem, że to nie jest akumulatorek w jakimś wykonaniu specjalnym).

A może wiesz do czego były dedykowane akumulatorki, to też coś można wywnioskować.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ