tani SSD

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
fxxx

tani SSD

Post autor: fxxx »

Witam,

http://www.gearbest.com/hdd-ssd/pp_415704.html?wid=4

Potrzebuję dwa dyski w sumie-jeden do laptopa (stary dziad, ale proca wymieniłem na T7700 i jakoś to chodzi, ale dysk aż się prosi o wymianę.

Drugi to jeszcze starszy desktop :D

Ogólnie to nie używam ich do niczego specjalnego, na ważne dane mam już NAS'a.

Czy ww dysk jest w miarę ok? Znalazłem tylko tyle o nim https://www.reddit.com/r/buildapc/comme ... sd_drives/

Czy w Polsce jakaś tania alternatywa jest? Na allegro są dyski goodram po 160 zł-co to warte?

Ten wyżej wychodzi teraz 109zł. Wiem, że szkłem D nie utrze (tak się u nas mówi;) ) ale kilkuletni HDD w moich sprzętach na pewno nie jest bardziej pewny.
zieloczek100

Post autor: zieloczek100 »

Pamięci TLC, kontroler pewnie jakiś Sandforce, lub cos podobnego, raczej nie warto.

Szukaj czegoś na pamięciach MLC i innym kontrolerze niż Sandforce.
Awatar użytkownika
robak1989

Post autor: robak1989 »

Witaj. Używam od dwóch dni goodram'a CX200. Nie polecam, dysk zawiesza się na kilkanaście/kilkadziesiąt sekund, mimo, że nic nie robi. W tym czasie dioda zajętości świeci non stop, statystyki pokazują maksymalne użycie, komputer nie reaguje. Doczytałem dopiero, że to ich popularna wada.
Jutro odsyłam.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Używam starych dysków GoodRam w wersji 120 GB, kupionych 2 - 3 lata temu, na starych pamięciach i Sandforce - bez zastrzeżeń. Oba dyski używane w laptopach sprzedawanych jeszcze na Viście i z C2D z przed 7 - 8 lat.
ILPT
WertyX

Post autor: WertyX »

Najtańszy z przyzwoitych to stara rewizja SanDisk SSD Plus.
Polecam zajrzeć na forum purepc. Jest tam duży i aktualizowany wątek o ssd.
Przepraszam za brak ogonków w polskich literkach. Zazwyczaj piszę z telefonu i może coś umknąć.
zieloczek100

skaktus pisze:Używam starych dysków GoodRam w wersji 120 GB, kupionych 2 - 3 lata temu, na starych pamięciach i Sandforce - bez zastrzeżeń. Oba dyski używane w laptopach sprzedawanych jeszcze na Viście i z C2D z przed 7 - 8 lat.
Zobacz tylko na wydajność takich dysków w porównaniu do pamięci MLC i normalnych kontrolerów. Zobacz też jak wygląda statystyka wytrzymałości.

Większość z nas kupuje SSD na dłuższy czas, lepiej mieć lepsze pamięci i wyższą wydajność gdy cena jest podobna. Z goodrama to jest bardzo fajny SSD:
https://www.morele.net/dysk-ssd-goodram ... 40-720767/

Miałem w planach jego zakup, ale ze względu na to, że mój Plextor M5S od prawie 3 lat działa bez zastrzeżeń a i te 128GB mi wystarcza odłożyłem zakup w czasie, i poczekam na 480GB+ w cenie ok 300zł ;)
Kupiłem dwa używane laptopy z biznesowej serii z SSD Micron C400 128GB (w jednym laptopie trafił się z 400h w drugim 800h, więc praktycznie nowe), te SSD w benchmarkach nie wypadają już tak dobrze, ale tutaj nie wydajność a czasy dostępu są ważne, to własnie one pozwalają odpalać nam tak szybko system czy aplikacje. Tam gdzie potrzebny jest szybki zapis czy odczyt wiadomo poczekamy dłużej, ale w 90% nigdy nie wykorzystamy potencjału lepszego SSD.

Ten SSD jest polecany:
http://www.ceneo.pl/37771612
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

ja polecam crucial z serii MX, sam mam mx200 250GB i mimo intensywnego użytkowania żadnych problemów, już wielokrotnie poleciłem i nikt ze znajomych z nim problemów jeszcze nie miał.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Daaawno temu, kupiłem Crucial M4 64GB, chodzi już ładnych parę lat w stacjonarnym, żadnych problemów. Jakiś czas temu, kupiłem kolejnego Cruciala tym razem 250GB, zasuwa w laptopie.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
zieloczek100

Podobno Crucial M4 i Micron C400 to bliźniacze dyski. Oba świetne (pod względem żywotności, wydajnością ulegają)
gello1

Post autor: gello1 »

Crucial BX100
fxxx

Panowie, bierzcie pod uwagę cenę i sprzęt do czego ma być włożony...
fxxx

woytazo, a jaką masz wersję? Bo jest jedna nie polecana-ma bardzo złe osiągi.

Jak do rana doczekają te dyski to wezmę jeden na próbę.
WertyX

Post autor: WertyX »

fxxx pisze:Panowie, bierzcie pod uwagę cenę i sprzęt do czego ma być włożony...
pomiędzy najtańszym a w miarę przyzwoitymi jest niewielka różnica % . Dysk można przełożyć do następnego urządzenia. A z najtańszym bywają takie problemy że będą tylko denerwować.
Zajrzyj na forum purepc pl.
ODPOWIEDZ