Generator ozonu DIY

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

Tak, domyśliłem się że jest tylko złożony u nas. Rozumiem że chcąc zdobyć klientów napisał co napisał, jednakże nie ma potwierdzenia że nie szkodzi, a jedynie domysły. Jak by szkodził to by pewnie wyszło przy takiej ilości sprzedawanych urządzeń.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Raczej nic by nie wyszło mało kto ma możliwość czy aparaturę by to sprawdzić. Jednak ozonuje się od wielu lat więc jak by coś było nie tak to by trąbili i była by nagonka.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Ja mam trochę inne pytanie. Jak wygląda sprawa ozonowania wody pitnej?
Z tego co wiem, to obecnie ograniczono chlorowanie, a wykorzystuje się właśnie ozonowanie.
Czy mieszkając blisko ujęcia wody i hydroforni, ozonowanie wody może mieć jakiś wpływ np. przy używaniu tej wody do opryskiwania środkami ochrony roślin? Czy może np. osłabić ich działanie?
ermi1

Post autor: ermi1 »

Rysiu - z materiałów które przerobiłem - zwłaszcza rosyjskich - wynika, że tworzą się tlenki azotu. Ale w pomijalnej ilości. Choć i tak mają wpływ na ilość i jakość tworzonego ozonu. Przy konstrukcji tych "naszych" płytek zjawisko wytwarzania NOx zostało zminimalizowane (no dobra zmniejszone).
Poza tym wyczytałem, że ilość produktów NOx zależy również od Napięcia, częstotliwości, polaryzacji. Tutaj nasze generatory są można powiedzieć politycznie poprawne.
Gdzieś miałem wykresy z w/w zależnościami - to znowu jakaś Amerykańska Literatura.

Gdyby była potrzeba ozonowania doskonałego - trzeba by dostarczać czysty tlen. A tak mamy go ok 21%

Pietros - ozon zawarty w wodzie miejskiej ulatnia się z niej w przeciągu max.15 sek.
ale pytanie zadałeś doskonałe.

Wodę można oczywiście ozonować samemu, przez właśnie zestawy tubowe.
Tylko tutaj również kłóci mi się trochę idea i wiedza, że mamy ok 21%O2 w powietrzu - zatem w szczególności do zestawów tubowych proponowałbym podłączać butlę z tlenem.
A proponują przecież całe zestawy do ozonowania wody. :idea:

W celach medycznych (choć nie do końca potwierdzonych i o różnym stopniu "pomagania" znów dużo jest na ten temat w lit.Rosyjskiej) proponowałbym raczej ozonowanie oliwy z oliwek - oczywiście dobrej jakości.

Przypomniało mi się to dopiszę.
Tlenki NOx usuwa się metodą mokrą.
Wystarczy na wylocie z maszyny umieścić gąbkę lub filtr nasączony wodą utlenioną (H2O2)- wiadomo czym bardziej stężona tym lepiej.
Najpierw długo radzą mędrce - potem kleci się naprędce.
Puch4

Post autor: Puch4 »

volt_art pisze:Proponuje Ci takie gniazdo z włącznikiem i bezpiecznikiem: http://www.sklep.cyfronika.com.pl/pl/p/ ... kany/26294
Witajcie koledzy - Piotrek z Warszawy :padam:

zainteresował mnie ten temat i jestem na etapie zbierania informacji żeby złożyć swój własny generator.

Proszę powiedzcie jak podłączyć to gniazdo z włącznikiem i bezpiecznikiem i dalej z generatorem ozonu.

Thx
ermi1

czytaj panie a będziesz oświecony - już było wcześniej :)
Puch4

ermi1 - był opisany ale inny ... ten ma gniazdo, włącznik i bezpiecznik

jak wiesz jak to podłączyć to napisz albo wklej rysunek choćby odręczny będzie lepiej a i dla potomnych się zachowa <radocha>
ermi1

od spodu - góra to zasilanie - a dół to przyłączenie.
wydaje się, że przełącznik zwiera do dołu tylko lewą stroną (N) - tak jak patrzę na notę katalogową ze strony.
Ale aby to potwierdzić trzeba pomierzyć miernikiem.
Puch4

ermi1 ... może taki opis ci pomoże mi rozjaśnić to zagadnienie :smile:

Obrazek
ermi1

wydaje się, że przerwa jest tam gdzie N i poniżej. Ale głowy za to nie dam.

Na forum, jest wielu kolegów, którzy mocno siedzą w temacie i z całą pewnością pomogą - kwestia czasu kiedy tu zajrzą.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Przecież wystarczy wziąć multimetr i sprawdzić.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
piootr

Post autor: piootr »

Witam. Stoję przed zakupem kolejnego zestawu w celu zrobienia generatora. Teraz zależy mi na tym, aby był mały i wydajny. Wymyśliłem sobie że założę płytki które są zamontowane na powielaczu. Chyba wszyscy na ali podają że zestaw 7 czy 10 g pobiera 50W. Moje stare 7 g miały 90W i tyle pobierały. Czy ktoś z szanownego forum ma zestaw z niebieskimi płytkami zamontowanymi na powielaczu i sprawdził ile taki zestaw pobiera prądu?
wagabunda

Post autor: wagabunda »

Witam
Pochwalę się, a co ;)
Nadeszła w końcu i moja przesyłka z zaprzyjaźnionego portalu. 2 zestawy płytkowe po 7g
A oto co wykombinowałem:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Obudowa zaprojektowana i narysowana osobiście, wycięte i wygięte w zaprzyjaźnionym zakładzie z laserem. Malowanie proszkowe. Wentylator ten polecany wcześniej w wątku.
To białe to Timer cyfrowy Energy MCE30.
Zrobione jest tak że po podłączeniu do prądu, zapala się zielony led. Przełącznikiem włączam wentylator i jednocześnie "pozwalam" na uruchomienie przetwornic przez Timer. Jak pracują przetwornice to świeci się czerwony led.
Tak że nie ma możliwości uruchomienia bez chłodzenia, a na czas "programowania" nic nie hałasuje.
Pozdrawiam.
Jak na razie działa, kilka aut już zrobione. :)
z-paul

Post autor: z-paul »

Pochwalę się moim. Koszt 160 zł.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ermi1

Fantastyczny pomysł - piękna kuweta i wszystko widać co i jak działa :mrgreen:
ODPOWIEDZ