Tablet do internetu z modemem, na co zwracać uwagę ?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
skaktus

Tablet do internetu z modemem, na co zwracać uwagę ?

Post autor: skaktus »

Hej.

Przymierzam się do zakupu tabletu. Tablet ma być wykorzystywany głównie do takich zdań jak przeglądanie internetu, nawigacja, oglądanie filmu. Chciałbym aby miał wbudowany modem LTE i bardzo miło widziana obsługa dual sim. Chciałbym również zobaczyć w nim wyjście HDMI. Ekran o wielkości 7 - 8 cali. Rozdzielczość nie musi być FHD, wystarczy mi 1280 X 800. Gdyby tablet obsługiwał WiFi ac, miał "normalne" gniazdo USB, w miarę nowego Androida i jakieś wsparcie na przyszłość będzie bajka.

Co do firmy to jest mi to bardzo obojętne. Budżet w granicach 1000 zł, ale im taniej tym lepiej.

Macie może jakiś pomysł na takie cudo ?
ILPT
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

RAM 2GB i szybki procek.
M
My flashlight is smaller than yours...
Awatar użytkownika
skaktus

Sprawdzałem oferty i głównie dominuje opcja z 1 GB DDR3, a jeśli już z 2 GB ramu to brak wyjścia HDMI ;)
ILPT
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Ofertę CHUWI sprawdzałeś? :wink:
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Też szukam 7 cali jako GPS do auta. Jakie jest minimum sprzętowe by bez zawieszania się pociągną np. OsmAND lub Sygic + Yanosik w tle?
zieloczek100

Post autor: zieloczek100 »

Ostatnio sprawdzałem sobie OsmAND (brak 3d) i Sygic (mało z nią jeździłem, fajne jest to, że już na starcie pokazuje ile jest pstryczków na trasie) i mi średnio podobają się te nawigacje. Już wolałbym mapy Google chyba.
Tomtom i Automapa chyba najfajniejsze nawigacje, z tym, że w Tomtom nie ma informacji o radarach (chyba) a przynajmniej w wersji offline, którą używałem.
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Post autor: cpt.Nemo »

Ja tam wolę NaviExperta :)
Każdy tablet go pociągnie chyba.
A z tabletów na nawigację najbardziej lubię pierwsze tablety Samsunga, takie wszystkomajace.
Pozdrawiam, Leszek
Awatar użytkownika
skaktus

Patrząc na rynek, mam wrażenie że wyjście HDMI to mega luksus ;) Zatem musiałem przetasować swoje wymagania - teraz szukam tabletu z ekranem 7 - 8 cali z GPS, z jak największą możliwą ilością ramu, tak aby sprawnie działał. Do tego w miare wytrzymała bateria i tyle...
ILPT
hoka

Post autor: hoka »

Zamiast tabletu z HDMI to szukaj takiego z MHL(technologia pozwlająca na podpięcie kabla HDMI do slotu microUSB za pomocą adaptera). Jak korzystam właśnie w taki sposób i bardzo sobie chwalę.
Awatar użytkownika
skaktus

MHL to też luksus, niestety.
ILPT
Awatar użytkownika
tiuro

Post autor: tiuro »

Fajna opcja to Google ChromeCast w wersji 1-szej kosztuje nieco ponad 100 PLN (zamiast HDMI)
Można podłączyć każde urządzenie.

Ponadto, akurat mam wysłużonego ASUS Transformer Pad TF300, właściwie już był na maksa przestarzały i zamulony, ale na szczęście 1 dewoloper z XDA cały czas rozwija customowego ROMa i tablet wciąż śmiga. Cały czas dostaje nowe życia. Także, choć nie mamy na to wpływu za bardzo można zobaczyć czy tablet jest popularny wśród deweloperów.
Ostatnio zmieniony niedziela 21 sie 2016, 17:52 przez tiuro, łącznie zmieniany 1 raz.
hoka

Post autor: hoka »

ChromeCast wprawdzie ma funkcję udostępniania obrazu ale działa to słabo i nie na wszystkich urządzeniach. Natomiast przechwytywanie mediów jest zależne od używanych aplikacji. Ulubiona galeria autora może nie mieć takiej funkcji i wtedy jest klops.
ODPOWIEDZ