Astrolux M02 dla fana EDC - który?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
mntl

Astrolux M02 dla fana EDC - który?

Post autor: mntl »

Hej!

Chciałbym sprawić sobie tego Astroluxa M02 , lecz czuję się trochę jak ten osioł u żłobu, bo do wyboru są trzy diody: XP-G2, XP-G3 i Nichia 219B.
Czy moglibyście mi pomóc i podać główne różnice między nimi?

Dzięki!

P.S. Powinienem ten post przenieść do LATARKI » diody LED?
allonitium

Post autor: allonitium »

W skrócie: te latarki są popularne właśnie ze względu na to, że oferują w standardzie Nichie do wyboru. Te diody mają mniejszą wydajność (mniej światła) niż XP-G2/XP-G3, ale oferują najlepsze odwzorowanie kolorów obecnie na rynku (CRI ponad 93, nawet do 95). W opisie nie podali jakie odcienie XP-G2 i XP-G3 są używane ani jakie konkretnie biny jasności - ale można się spodziewać, że XP-G2 będzie jaśniejsza i zimno biała (jak w Astrolux M01). Co do XP-G3 to w zależności jakiej użyją może być więcej światła albo lepsza barwa od XP-G2. Jeśli chodzi o latarki zasilane 10180 to w przypadku XP-G2 masz dużo szerszy wbór - pewnie już z kilkadziesiąt różnych modeli.
mntl

W komentarzach na dole strony na pytanie:
What is the difference between nichia 219B CREE XP-G2 and XP-G3 emitters?
BG zamieścił odpowiedź:
The light temperature of this flashlight is about 6000 to 8000,so the light color is cool white.

Zakładam, że chodziło właśnie o diody CREE, a nie o Nichię. Mam dobre przeczucie?
fugaz

Post autor: fugaz »

Mam m01, z diodą Nichia, swieci cieplutko i bardzo przyjemnie odwzorowuje kolory.
Tryby zmieniasz dokręcając głowice, dokręcając lżej masz tryb low, mocniej tryb high, cieżko wyczuć te granice i latarka miga miedzy trybami. Mnie to denerwuje i z tego powodu drugi raz bym jej nie kupił.
mntl

Podobno w M02 naprawili m.in. właśnie te miganie.

Jestem już prawie przekonany do Nichii, bo CREE chyba rzeczywiście będą zimne i niewiele słabsze od ciepłej 219B.
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

219B bez wahania.
M
My flashlight is smaller than yours...
allonitium

Post autor: allonitium »

Tu jest temat odnośnie tej latarki na zachodnim forum: [BLF][ang] Astrolux M02, ale nadal nie ma szczegółowych informacji odnośnie kolorów/odcieni - tu może się najszybciej ta informacja pojawić, bo założyciel tematu ma dobry kontakt ze sklepem.

Tak w ogóle to zawsze możesz kupić 2 wersje i sam porównać - jak się wciągniesz w hobby to może być normą :P Nadmiarową można sprzedać albo komuś podarować - takie maleństwa bardzo zaskakują wszystkich ilością światła i raczej nikt się nie będzie przejmował barwą, zwłaszcza, że diody CREE to i tak inna półka niż niebieszczące LEDy z alegro czy innego sklepu "wszystko po 5zl i nie tylko" :P

Z XP-G2 w promocji teraz masz Black Water Kite.Al z magazynu UE (odchodzi cło) po $15,10 a punktami można jeszcze zbić do $13 z groszami z wysyłką - będzie dużo szybciej.
Na GB mają JETBeam MINI - 1 za $15.99 i punktami też można jeszcze obniżyć, albo DQG Fairy z mosiądzu za $17.38 czy DQG Hobi stalowa za $18.87. Te dwie ostatnie nie mają wbudowanej ładowarki - ale są przez to jeszcze mniejsze. Ładować można albo w M02 albo w osobnej ładowarce: DQG 10180 Charger, a jak nie boisz sie lutownicy to na ebay są moduły do ładowania li-ion poniżej 1$, gdzie wystarczy ustawić mniejszy prąd wymieniając rezystor.
ODPOWIEDZ