Układ zasilający arduino pro micro

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
ov_darkness

Układ zasilający arduino pro micro

Post autor: ov_darkness »

Heej Wam!

Szef zadał mi zagadkę i proszę o pomoc w weryfikacji mojego toku myślenia:

Muszę zasilić Arduino pro micro z nadajnikiem radiowym NRF24L01 pracujący w hermetycznej obudowie. Całość sterowana przerwaniami, więc wybudzana tylko na chwile, kiedy musi coś wysłać.
Wymagana autonomia minimum 3 miesiące.
Z racji potencjalnej ilości takich urządzeń najważniejszy jest koszt takiego rozwiązania.

Na razie wymyśliłem to tak:

ANTENA QI (10-15PLN)=> TP4056 (4.5pln z zabezpieczeniami) => ogniwo 18650 (ok 20PLN/szt bo musi mieć FVAT) => przetwornica step-up (4-10PLN)=> arduino itd.

I teraz największy mój problem: jaką przetwornicę kupić? Musi działać z ogniwem Li-ion lub, w razie konieczności z pakietem baterii alkalicznych AA w pakiecie 2s2p. (to jest rozwiązanie alternatywne do Li-ion, bo łatwiej klientowi wymienić 4 paluszki raz na kwartał itp.)

Czy powyższe w ogóle ma sens?
Albo inaczej: czy ma sens zrobione na super tanich komponentach?
Całość nie może wynieść powyżej 50PLN brutto. Im mniej, tym lepiej.

Bardzo proszę o podpowiedzi.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Jeśli nie będziesz używał wysokich częstotliwości taktowania, oraz przetwornika ADC w trybie Vref = Vcc, to spokojnie możesz to zasilić bezpośrednio z ogniwa Li-Ion, lub akumulatorków NiMH.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ov_darkness

Dzięki za odpowiedź :)

Ale zakładając, że nie chcę robić dziurek w obudowie, ani jej rozkręcać to co z ładowaniem?
Oraz, z tego co wiem przetwornica na płytce ma słabą sprawność (poniżej 80%), co się stanie, jeśli ogniwo będzie rozładowane do powiedzmy 3V pod obciążeniem? Czy układ będzie dalej działał stabilnie? Niezawodność jest tu dość kluczowa. :)
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

A jeśli Chciałbyś stale napięcie np 3.3V z Li-iona to tylko przetwornica step-up step-down. Np. Pololu 2118.
ov_darkness

Taka przetwornica jest za droga.
Step-up są tańsze i wydajniejsze.
Tutaj 5PLN vs. 15PLN robi różnicę. A ta Pololu jest chyba jeszcze droższa.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
ov_darkness pisze:Oraz, z tego co wiem przetwornica na płytce ma słabą sprawność (poniżej 80%), co się stanie, jeśli ogniwo będzie rozładowane do powiedzmy 3V pod obciążeniem? Czy układ będzie dalej działał stabilnie? Niezawodność jest tu dość kluczowa. :)
Jaka przetwornica, na jakiej płytce?

Jeśli chodzi o ładowanie, to można dostać moduły ładowania indukcyjnego.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ov_darkness

Właśnie o indukcji myślałem w kontekście ogniwa li-ion, bo wtedy nie będzie problemu z hermetyzacją. Alternatywą jest obudowa ze zintegrowanym koszykiem na 4xAA. Niższe koszta produkcji, mniejsza komplikacja i klient może sam wymienić ogniwa.
ODPOWIEDZ