Odbłyśnik SMO a diody P7 i Mc-e

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Gangrena

Odbłyśnik SMO a diody P7 i Mc-e

Post autor: Gangrena »

Witam szanownych kolegów!
Niedawno się zarejestrowałem na Światełkach, ale forum podglądam od dawna i darzę je ogromną symaptią. Kiedyś uważałem, że moje upośledzenie umysłowe objawia się zabawą latarkami w nocy w lesie, jak również w nocnych jazdach rowerem. Okazało się jednak, że nie jestem sam, a są nawet osoby, które poznały temat dogłębnie i chętnie dzielą się wiedzą.

Ostatnio nurtuje mnie temat połączenia diod z tematu z odbłyśnikami SMO. Przejrzałem już wiele stron sklepów wysyłkowych i nie mogę się doszukać TROWERA w rozsądnej cenie na diodach P7 lub Mc-e. Czy ktoś już próbował stworzyc taki sprzęt? Co z kompatybilnością odbłyśników?

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Witamy. Nie znajdziesz throwera typowego na P7 lub MC-E z prostej przyczyny. W zwykłej jednoczipowej diodzie punkt świetlny jest mały lecz kwadratowy. Udaje sie skupić to całkiem nieźle. Wieloczipowce maja 4 punkty swietlne oddzielone od siebie dodatkowo. powierzchnia jest na tyle duza iż skupienie tego jak w typowym throwerze jest a wykonalne przy tej wielkości reflektorze. Wszystkie reflektory do tych diod sa "płytkawe" i szerokie. Do tego teksturowane by ukryć charakterystyczny krzyż w spocie. Refki które daja spory throw zwykle są dużo głębsze a właściwie stosunek średnicy do głębokości jest inny i krzywizny.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Gangrena

Właśnie tego się obawiałem co do trowerów :(
Kiedyś dokonałem latarki rowerowerowej na bazie chińskiego body i odbłyśnika właśnie SMO ale rozwierconego z tym ze małej srednicy. Efekt był taki że dawała duży rozrzut około 20 może 30 stopni. Jak na rower rewelacja przy takiej ilości swiatła, ale teraz chciałem osiągnąć duży zasięg. Niedawno kupiłem latarkę na bazie diody P7 ( wygląda jak Ultrafire C2) ale z odłyśnikiem OP - zasięg lepszy od poprzedniego moda swoją drogą, jednak mniejszy niżkolejny wynalazek na q5.
Czy mógłbyś polecić coś gotowego na takich diodach (mc-e, p7) o dobrym zasięgu, ewentualnie jakiś pomysł na moda?
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Mam i polecam Solarforca L900 i wszelakiego jego odmiany. Jak na P7 tłucze niesamowicie. Może inni znaja jeszcze podobne wynalazki?
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Gangrena

Znalazłem zdjęcia beam shotów i wygląda świetnie, z tym że to kawał latary.
Dzięki za pomoc dla Lennina a jakby ktoś wiedział na ten temat to proszę się podzielić swoimi doświadczeniami.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

Tak to już jest. Żeby dobrze skupić MC-E/P7 potrzebny jest duży reflektor, żeby wszystko miało jakieś proporcje potrzebna jest pora reszta, do tego żeby diodę jakoś napędzić (zachowując rozsądny czas pracy) potrzebne są przynajmniej 2x18650. Trochę mniejszy niż Solarforce, ale wciąż z niezłym zasięgiem jest Epsilon ED-P72, kosztuje ok. 79$ ale nie ma potrzeby zmiany diody (bo fabrycznie ma bin D). Wersja na 1x18650 (ED-P71, 9$ tańsza) ma taki sam ref, ale nie ma regulacji.
Gangrena

Witam, chyba jednak zgodnie z sugestią kolegi Phantoma skłonię się ku Epsilonowi ED-P71. Solarforce L900 jest bardzo fajny ale zależy mi na rozsądnych rozmiarach latarki.
ODPOWIEDZ