Laptop Z61m wyłącza się kilka chwil po uruchomieniu

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Laptop Z61m wyłącza się kilka chwil po uruchomieniu

Post autor: marmez »

Cześć

Mam wrażenie, że dawno mnie na forum nie było, ale lato, to i latarki na drugi plan schodzą ;) Przyjdzie zima, wrócą latarki :D Do tematu:

Może, ktoś będzie miał jakiś pomysł, co jeszcze sprawdzić.

Pacjent: laptop Lenowo Thinkpad Z61m

Objawy:
- po 15s od włączenia laptop się wyłącza
- przy starcie wentylator rozpędza się, ale potem się zatrzymuje (po kilku sek.)
- brak jakiegokolwiek komunikatu (czy na ekranie, czy piszczenie)
- głośniki działają, bo jak włączę bez kości RAM to piszczy, ale w powyższym przypadku nic.
- da się szybko wejść w BIOS, ale nic nie zdążę tam przestawić, bo się wyłącza.
- można próbować uruchomić system z USB - widzi napęd, bootuje z niego daje opcje wyboru jednego z systemów, które mam na USB i wtedy czasu brakuje bo się wyłącza
- próbowałem podłączyć inny wentylator (używany, ale kręci się), efekt ten sam, na innym jednym popsutym był "fan error", dwa pozostałe uruchamiały się i komunikatów błędów nie było.
- wymieniłem pastę na CPU - no jak wyjąłem wentylator to już wypadało zobaczyć ;)

Zastanawiam się, czy coś jeszcze mogę sprawdzić, zanim sprzedam na części, albo nową płytę główną dorwę. Lapka żona dostała - że może uda się naprawić, widać, że był mało używany, klawiatura prawie nówka. Procesor C2D, to nie ukrywam, że przydał by mi się w domu.

Zrobiłem filmik, dwa błędy widać, ale z tego, co doczytałem to one raczej z braku włożonego dysku i nie powinny mieć związku z wyłączaniem się komputera.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hPro1lkbkE4&sns=em[/youtube]

Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Znowu byś go musiał rozebrać i sprawdzić czy heat pipe się nie rozszczelnił i wyłącza się bo się przegrzewa. Palec na rurkę i badasz czy się nagrzewa na końcu.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Yogi_

Post autor: Yogi_ »

Albo pasta pod radiatorem do wymiany.
Pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Fluxor pisze:Znowu byś go musiał rozebrać i sprawdzić czy heat pipe się nie rozszczelnił i wyłącza się bo się przegrzewa. Palec na rurkę i badasz czy się nagrzewa na końcu.
Z rozebraniem nie ma problemu - nawet go nie składałem ;)

Obadam paluchem, choć szczerzę wątpię, czy cokolwiek by się mógł procesor nagrzewać, gdy jesteśmy w Biosie i nic nie robimy.

Pastę termo już wymieniłem.

Zaraz spróbuję jeszcze paluchem podotykać, czy gdziekolwiek tam ciepło czuć.
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Raczej bym obstawiał sekcje zasilania niż chłodzenie bo on nawet wstać nie może.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

No chłodzenie zdaje się działać (niestety) dobrze, termowody do radiatora szybko ciepłe sie robią. odpaliłem go przed chwilą kilkadziesiąt razy, w końcu się całość radiatora zrobiła ciepła - tempo wyłączania się bez zmian, zawsze w tym samym momencie.

Jak widzę, że to "sekcje zasilania" to dla mnie to jednoznaczne z wymianą płyty głównej, co w sumie nie wywołuje u mnie zdziwienia.

Dzięki! Jak by komuś coś jeszcze do głowy przyszło, to chętnie sprawdzę, bo spieszyć się z tym sprzętem nie będę.

Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
ODPOWIEDZ