Która latarka z dużym zasięgiem i mocnym słupem światła

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Rinke

Post autor: Rinke »

rafalklis, gdzie można dostać Nitecore HC30 za ok 140zł?
michal1

Post autor: michal1 »

W Chinach :) Bierzesz pod uwagę opcję zakupów tam?
W takim budżecie to jeszcze jest Convoy L6, bardzo fajna latarka, 200m na pewno osiągnie przy większej ilości światła i szerokości niż C8.
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

Rinke pisze:rafalklis, gdzie można dostać Nitecore HC30 za ok 140zł?
Proszę tabela z linkami i kodami:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... li=1#gid=0

pozycja 92.

Jeśli rozmiar nie jest problemem, Convoy L6 daje mnóstwo przyjemnego światła na dużą odległość (cena poniżej 200 zł).
Jaasiu pisze:Chciałbym w sumie zakup obu zmieścić w 600-700 zł.
Chociaż w tym budżecie możesz kupić szperacza z zasięgiem do 1 000 m :D
Jaasiu

Post autor: Jaasiu »

Convoy L6 jest już jednak ciut za duża. Poza tym chciałbym mieć obie na takie same ogniwa, więc chyba jednak zostanę przy C8. No chyba że polecacie coś jeszcze sensownego w cenie do ok 400 zł - mam tutaj na myśli szperacza na ogniwa 18650 i wymiarowo nie pałka?
Awatar użytkownika
salomon

Post autor: salomon »

C8 na szperacz? Apetyt rośnie i za jakiś czas kupisz coś większego.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Pewnie zabrzmi to jak budżetowa śmiechawka ale jeśli L6 jest za duży to zachęcam do sprawdzenia zwykłego Convoya S2 w wersji z gładkim reflektorem SMO pędzonego 2,8A lub 3,04A z diodą XPL-HI
Wprawdzie do 1000m nie wydoli ale ze względu na zastosowanie źródła światła o kącie rozwarcia wiązki 115 stopni powstaje Spill(skupienie) pozwalające "sięgnąć" do 150m+ czyli dalej niż na XM-L2 lub XP-L, Spot czyli tzw halo wkoło jasnego skupionego krążka jest wyraźnie mniejszy ale pomaga w identyfikacji otoczenia.
Jako uzupełnienie można zastosować S2+ lub S3 z soczewka TIR 30 stopni rozmydlająca otoczenie bliskie.
Powyższe to budżetowa wersja na "thrower" w wersji minimalistycznej.
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

To może jeszcze mały kompromis po między S2 a C8 czyli Convoy M1.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Ale kolega chciał przynajmniej 200m zasięgu. Tutaj ani M1, ani S2 SMO sobie nie poradzą.
C8 SMO z XP-L HI będzie odpowiednim kompromisem pomiędzy zasięgiem, a wielkością latarki. Kupując odpowiednie etui można ją całkiem wygodnie nosić przy pasku.
Awatar użytkownika
salomon

To jest thrower który jest tani i dobry po małych poprawkach.
Miałem i polecam. Mój świecił spokojnie na 400m.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=217950
Jaasiu

Post autor: Jaasiu »

Dziękuję wszystkim za pomoc, będzie Nitecore HC30 i jednak Convoy C8 SMO z XP-L HI - jak dla mnie optymalny kompromis między wielkością latarki a zasięgiem.

I tutaj mam jeszcze kilka laickich pytań.
Pierwsze dotyczy diod do tego C8 bo jak widzę na rynku dostępne są:
- XP-L V2 3D
- XP-L V3 1C
- XP-L V5 2A
- XP-L V6 2C
- XP-L V6 3D

Wolałbym coś z ciepłą albo neutralną barwą światła - czyli V6 3D albo V2 3D, będzie to ok, czy jednak lepiej byłoby wybrać inną diodę?

Następne pytanie jest o ogniwa - jak się zorientowałem to większość poprawionych C8 ma zabezpieczenie w sterowniku i używa się wyłącznie ogniw bez zabezpieczenia, natomiast Nitecore HC30 nie ma dobrego zabezpieczenia i wypadałoby używać ogniwa z zabezpieczeniem. Jest jakiś sposób aby mimo wszystko nie kupować dwóch różnych typów ogniw a mieć jeden zestaw który byłby wymienny w razie konieczności? ( póki co nie mam żadnych ogniw więc czeka mnie też ich zakup).
michal1

Post autor: michal1 »

Jest już XP-L V6 w wersji hi?
Neutralna barwa to 2C/3D z podanych. 2C to "zimny neutralny" 3D to neutralny, 4C to ciepły neutralny chociaż każdy barwy może odbierać inaczej. Ja ze względu, że ma to być szperacz wybrałbym 2C.
Z ogniwami to jest pięć opcji:
-wybierasz inną czołówkę
-poddajesz tą modyfikacji, lub jej klona
-stosujesz oddzielne komplety ogniw
-używasz oddzielnych ogniw, ale czasami pożyczasz do latarki i uważasz, żeby się za bardzo nie rozładowało.
-używasz ogniw niezabezpieczonych i uważasz, żeby się nadmiernie nie rozładowało.
Awatar użytkownika
salomon

HC30 to super latarka. Będziesz zadowolony. A co do braku zabezpieczenia, trudno się nie połapać że ogniwo się kończy i trzeba wymienić. Latarka ogranicza wtedy moc światła i np. turbo już nie włączysz. Jak boisz się pozostawić słabo naładowane aku w latarce, bo się przypadkiem może włączyć, to odkręć lekko dupkę. Ja używam z nią zabezpieczonych i niezabezpieczonych bez problemu. Tylko wymieniam gdy widzę że słabnie.
Co do barwy w C8 ja lubie 3D ale może być też 2C.
Tomson97

Post autor: Tomson97 »

Możesz do C8 wsadzić skalpowaną xp-g2 s4. Posiadam takową, prąd w diodę 3.15A i z nowo ładowanego ogniwa z 300m sarenki na polach można pooglądać. Jednak dioda ta z powodu wysokiego napięcia przewodzenia dosyć szybko traci moc, jednak zauważalne straty widzę dopiero pod koniec pojemności ogniwa. Mimo to nawet na kilka minut przed odcinką ogniwa wciąż te sarenki zobaczę nawet z 220-250 metrów, może rozwiązaniem tego spadku byłoby użycie sterownika, który ma zakres pracy nie od 2.8V, tylko na przykład od 3.3aV. Wtedy czas świecenia spadnie może do 30-40 minut, z tym że nie będzie zauważalnych spadków mocy.

Xp-g2 w refie od C8 nie da się dobrze wycentrować, zawsze zostaje ta wielka korona spota, nie uzyskasz idealnego przejścia ze spila w spot. Mimo to na naładowanym ogniwie mogę zobaczyć ścianę brzozowego lasu lub biały budynek z odległości 600m.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Tomson97
Napięcie przewodzenia zależy też od prądu jaki idzie w diodę.
Przy większym prądzie będzie wyższe Vf więc efekt spadku mocy będzie jeszcze większy.

Z XP-G2 po skalpie w C8 jest fajny laser ale jak komuś nie trzeba żeby tak wąsko świeciła to można dać XP-L

Jak ma być ciepła barwa to proponuje skalp diody XP-L V6 2C.
dash4

Post autor: dash4 »

Witam.
Panowie po dłuższej przerwie znów chciałbym się zwrócić do speców o pomoc.

Już raz otrzymałem rzetelną opinię i tym razem liczę na taką samą odpowiedź.

Mijają lata, mija czas i moja latarka (przyp. XinTD C8 V5 XM-L2 T6/U2) chyba swoje już wyświeciła i czas kupić coś innego- z nadzieją mocniejszego. Xintd zaczyny mrygać. trzeba pokręcić dupką, lub główką, parę razy udeżyć w rękę latarką aby ta zaczęła świecić stałym światłem.

Jak poprzednio zależy mi na mocnym słupie światła - tak aby te 200m spokojnie osiągnąć.
Oczywiście ważny jest rozmiar- dlatego wielkość c8 to max. Zasilanie oczywiście z 18650.
Dodatkowo potrzebował bym włącznik żelowy do tej latareczki.

Czy ostatnimi czasy pojawiło się coś nowego, wartego uwagi na rynku??
Budzet tak do ok 40$ +-5$.

A może udało by się zmodernizować tego Xintda (wsadzić nowe podzespoły)??

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ