Łączenie równoległe różnych ogniw.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Ale straszycie. Takie zjawisko w pakiecie zlepionym z używanych ogniw można całkowicie zignorować. Pakiet ma po prostu działać, a nie być eksploatowany książkowo jak by na jakiś pokaz. On nie trafi na sondę kosmiczną tylko do przenośnego głośnika. Najważniejsze to żeby monitorować i balansować te cele, i to wszystko.
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

No i jest odpowiedź. Dzięki.
WojtekErnest

Post autor: WojtekErnest »

A ja bym Ci radzil zrobić 2S z 2P oraz 3P. Czyli 2P z aku 3Ah i 3P z aku 2Ah.
Oba segmenty będą miały równą pojemność i adekwatne rozkłady prądu, bowiem zakladam ze 3Ah są nowymi/nowszymi ogniwami a te 2Ah starsze, używane.
WojtekErnest
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

WojtekErnest pisze:A ja bym Ci radzil zrobić 2S z 2P oraz 3P. Czyli 2P z aku 3Ah i 3P z aku 2Ah.
Oba segmenty będą miały równą pojemność i adekwatne rozkłady prądu, bowiem zakladam ze 3Ah są nowymi/nowszymi ogniwami a te 2Ah starsze, używane.
IMHO jest to dużo gorszy pomysł niż pierwotny, bo nie możemy założyć, że segmenty będą miały równą pojemność, bo nie mamy podstaw do takiego założenia. Niby ogniwa teraz mają 2,2Ah co da 6,6Ah, i 3,aAh, czyli 6,2Ah, a nawet gdyby te liczby się zgadzały, to szybko mogą się rozjechać po krótkim czasie. Ogólnie jest to o wiele gorsze rozwiązanie od pierwotnego.

Przez co napięcie na celach przy rozładowywaniu będzie się dość mocno rozjeżdżało.

Reasumując. Całkowicie odradzam takie rozwiązanie.

Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
WojtekErnest

Post autor: WojtekErnest »

marmez pisze:Ogólnie jest to o wiele gorsze rozwiązanie od pierwotnego.
Przez co napięcie na celach przy rozładowywaniu będzie się dość mocno rozjeżdżało.
Proponuje to sprawdzić przy prądzie 2A. Akurat łączenie używanych ogniw z malejącą pojemnością i rosnącym RW z nowym mocniejszym ogniwem nie jest poprawne.
Wiem to również z praktyki, chociaż na większych pakietach. Nieprzypadkowo zbyt szybko wyeksploatowało mi się to nowe ogniwo..bo de facto pracowało na oddanie prądu do odbiornika i do ciągnących go w dół słabszych ogniw równoległych.
Gdyby odbiornik miał pobór prądu 200-300 mA to problemu by nie było ale 2A dla 2-3 ogniw nie jest nieznaczące..
WojtekErnest
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Może za mało info napisałem o ogniwach.
Ogniwa 2.2Ah to ogniwa prawie nowe, z tego co wiem producentem jest firma BAK. Ogniwa pochodzą z zamiennika baterii laptopowej z firmy lupo baterie.
Zaś ogniwa 3.1Ah to ogniwa Panasonic 18650A od woytazo. Nie są nowe i na pewno nie mają nominalnej pojemności.
Zrobię jak radził Manekinen podłącze je razem i sprawdzę jak się będzie pakiet zachowywał i jakie prądy będą płynąć między ogniwami. Tylko kiedy ja to zrobię...
Awatar użytkownika
Jimmy

Post autor: Jimmy »

Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj...

Czy można połączyć równolegle dwa identyczne pakiety 2S LiPo żeby uzyskać większą pojemność całości? Z 2S1P zrobić 2S2P ?
oraz czy można takie dwa identyczne pakiety ładować spięte w szereg wraz ze spięciem przewodów balansera? Czyli z 2S robię 4S...
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Jak najbardziej możesz tak zrobić.
konteno

Post autor: konteno »

Witam . Mam pytanie odnośnie łączenia równoległego w pakiet ogniw pochodzących od jednego producenta (jednakowa pojemność 2,2 ah icr18650-22e i 22f) (różna pojemność , różnica 0,1Ah cgr18650c 2,15Ah ,cgr18650cg 2,25Ah)(sony us18650gr ale różne końcówki oznaczeń tg7,t8a,tg5,t6f)
(identyczne pojemności lecz różny producent:2,8ah lgabc11865+icr1865-28c oraz 2,6ah lgabb41865+lgdbb31865+icr18650-26c )
Ostatnio zmieniony poniedziałek 01 sie 2016, 16:03 przez konteno, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ