Szeregowe łączenie diod SMD 5050 - jaki prąd?
Szeregowe łączenie diod SMD 5050 - jaki prąd?
Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post na tym forum.
Chciałbym zrobić do samochodu "żarówkę" LED o mocowaniu T10. Te wszystkie z allegro mi nie odpowiadają, bo ich jakość jest kiepska.
Diody 5050 dobrej jakości mam z taśmy firmy LedLine.
Założenia:
- zasilanie: 14,4V
- ilość diod w szeregu: 5
Jakie te diody będą miały prąd i jakie napięcie? Czerwone diody to chyba coś około 2V? SMD5050 mają prąd 60mA?
Proszę o jakieś porady.
Chciałbym zrobić do samochodu "żarówkę" LED o mocowaniu T10. Te wszystkie z allegro mi nie odpowiadają, bo ich jakość jest kiepska.
Diody 5050 dobrej jakości mam z taśmy firmy LedLine.
Założenia:
- zasilanie: 14,4V
- ilość diod w szeregu: 5
Jakie te diody będą miały prąd i jakie napięcie? Czerwone diody to chyba coś około 2V? SMD5050 mają prąd 60mA?
Proszę o jakieś porady.
-
O to byś musiał zapytać producenta taśmy co dokładnie tam jest przylutowane - w każdym innym przypadku to wróżenie z fusów. Pojedynczy chip standardowo to 20mA, obecnie może być cokolwiek wyżej- w małych plastikowych obudowach, gdzie jest problem z odprowadzeniem ciepła to może być do 80-100mA na chip.pavel0910 pisze:Jakie te diody będą miały prąd i jakie napięcie? Czerwone diody to chyba coś około 2V? SMD5050 mają prąd 60mA?
Jeśli chcesz być pewien parametrów i wykorzystać w pełni diody to musisz kupić je u normalnego dystrybutora, który poda Ci konkretne oznaczenie i będzie można to sprawdzić w datasheet'cie. Zobacz przykładowo tutaj:
LEDP6-CLP6C-RKW-CREE
LEDP6-CLM6T-RKB-CREE
Obie mają po 3 chipy, ale jedna ma 3x50mA a druga 3x80mA (zobacz zalinkowane na stronach pdfy, w opisie zrobili chyba copy-paste).
Jak potrzebujesz dużo więcej światła to jeszcze w grę wchodzą diody Cree XB-D i XP-E2 obie dostępne w czerwonych wersjach:
XPEBRD-L1-0000-00601-R2P2
XBDRED-00-0000-000000601-R2P2