Wzmocnienie sygnału Wi-Fi- repeater czy modyfikacja AP-ka?
- lord_craven
Wzmocnienie sygnału Wi-Fi- repeater czy modyfikacja AP-ka?
Witam.
Chciałbym zwiększyć zasięg mojego AP. Czy lepiej zakupić wzmacniacz czy też może zmodyfikować sprzęt który mam, czyli TP-Link TD-W8960N? Mieszkam w takim miejscu i z takimi sąsiadami że może być modyfikacja trochę ponad normatywna.
Jeżeli wzmacniacz to co polecacie, a jeżeli modyfikacja to również poproszę przepis na nią.
Pozdrawiam
Chciałbym zwiększyć zasięg mojego AP. Czy lepiej zakupić wzmacniacz czy też może zmodyfikować sprzęt który mam, czyli TP-Link TD-W8960N? Mieszkam w takim miejscu i z takimi sąsiadami że może być modyfikacja trochę ponad normatywna.
Jeżeli wzmacniacz to co polecacie, a jeżeli modyfikacja to również poproszę przepis na nią.
Pozdrawiam
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
1. Zmiana kanału Wi-Fi, mocno wskazane gdy masz dużo sieci w okolicy
2. Ustawienie na sztywno pasma "N", niestety starsze urządzenia wtedy mogą nie widzieć już sieci
Próbowałeś coś z tych rozwiązań ? Czasami bzdury a potrafią pomóc by nie pchać się w koszty, no chyba że portfel za gruby
Na cuda nie licz z tym ale pierw starajmy się możliwie jak najlepiej wykorzystać sprzęt.
2. Ustawienie na sztywno pasma "N", niestety starsze urządzenia wtedy mogą nie widzieć już sieci
Próbowałeś coś z tych rozwiązań ? Czasami bzdury a potrafią pomóc by nie pchać się w koszty, no chyba że portfel za gruby
Na cuda nie licz z tym ale pierw starajmy się możliwie jak najlepiej wykorzystać sprzęt.
- lord_craven
To już dawno. A z sieci jest tylko jedna i daleko od mojego kanału.Dziubek pisze:1. Zmiana kanału Wi-Fi, mocno wskazane gdy masz dużo sieci w okolicy
Na razie nie mogę tego zrobić. Z uwagi na:Dziubek pisze:2. Ustawienie na sztywno pasma "N", niestety starsze urządzenia wtedy mogą nie widzieć już sieci
Dziubek pisze:by nie pchać się w koszty
Rozpuszczę wici, może ktoś użyczy do testówsp5it pisze:Zamiast jednej z anten można podłączyć antenę panelową lub szczelinową. To poprawi zasięg.
Dom jednorodzinny, piętrowy. Sygnał chciałbym po drugiej stronie budynku jak i żeby kawałek podwórka mi obejmował (czyli trzy do pięciu ścian). Samego apka nie bardzo mam jak przenieść w inne miejsce.plecho1 pisze:Napisz coś więcej o tej sieci, czy tylko w budynku, jak tak to czy pientrowy i przez ile ścian ma przechodzić sygnał.
Tak jak pisałem w pierwszym poście rozwiązania mogą być ponad normatywne, bo nie ma nikogo w pobliżu kto mógłby się zainteresować i przyczepić.
- lord_craven
Może jakaś przykładowa, np. ze znanego portalu aukcyjnego?plecho1 pisze:Zamiast zwiększać moc radia lepiej zmienić antenę na taką o większym zysku.
Przy moich zdolnościach manualnych? Raczej nierealneplecho1 pisze:Jak chcesz tanio, to możesz sam spróbować zrobić antenę np. Biquada.
Browar pisze:repeater jest kluczowy
Jakie urządzenie w takim razie polecacie?endrju1 pisze:Również byłbym za repeaterem
Antena o większym zysku, to nie jest coś cudownego co magicznym sposobem zwiększy zasięg.plecho1 pisze:Zamiast zwiększać moc radia lepiej zmienić antenę na taką o większym zysku. Jak chcesz tanio, to możesz sam spróbować zrobić antenę np. Biquada.
Po 1 internet to łączność dwukierunkowa, a więc jeśli nadajnik (AP) nadaje z większą mocą (a więc i na większy obszar) to i odbiornik również musi operować podobnym pokryciem (a więc i tą samą mocą i zbliżoną anteną), bo co z tego jak sam "słyszy" nadajnik, ale się nie może do niego "dowołać".
Po 2 większa antena (z większym zyskiem) to antena promieniująca bardziej kierunkowo, a więc zyskując zasięg w jednym kierunku, tracimy go w innym.
Po 3 routery posiadające więcej niż 1 antenę, pracujące w trybie N (czy to 150, czy 300Mbit/s) używają obu anten jednocześnie (w przeciwnym wypadku powinny się przełączyć na tryb G (54Mbit), więc zmieniając jedną antenę musimy zmienić i drugą i zapewnić aby obie anteny pokrywały interesujący nas teren w równym stopniu.
Osobiście używam EDIMAX EW-7438RPN i NETIS REPEATER E1+ spisują się znakomicie.lord_craven pisze: Jakie urządzenie w takim razie polecacie?
Właśnie antena o większym zysku jest lepsza od mocniejszego nadajnika bo i moc i czułość się zwiększają i oczywiście największą rację bytu ma to przy urządzeniach jednoantenowych. Repaterów oczywiście nie neguję, podałem tylko inne rozwiązanie które w konkretnych warunkach nie musi być gorsze a na pewno może być tańsze.
Tak, tylko antena o większym zysku, a więc kierunkowa, będzie działać lepiej w jednym kierunku kosztem drugiego i tak jeśli router mamy w rogu budynku to antena kierunkowa zapewni lepsze pokrycie budynku kosztem słabszego sygnału poza budynkiem, jednak kiedy router stoi w środku budynku, z jednej strony będziemy mieli mocniejszy zaś z drugiej słabszy zasięg.
Pomijam anteny typu:
gdzie zwykle jest to taki sam patyk tylko plastiku dadzą więcej, inna sprawa, że dookólna antena 12Dbi powinna mieć ok 1-1,2m długości.
Pomijam anteny typu:
gdzie zwykle jest to taki sam patyk tylko plastiku dadzą więcej, inna sprawa, że dookólna antena 12Dbi powinna mieć ok 1-1,2m długości.
- lord_craven
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Plusiki poszły. Myślę że zostanę przy wzmacniaczu. Muszę tylko wybrać coś konkretnego. Jak ktoś ma jeszcze jakieś polecane urządzonka to proszę wrzucać.
Jeszcze raz dziękuję
Jeszcze raz dziękuję
Mogę polecić 8level WRP-300, mam go od 3 miesięcy i jestem bardzo zadowolony, minus to brak 10/100/1000.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Od kilku miesięcy używam:
http://www.tp-link.com/en/products/deta ... 850RE.html
Bardzo prosta konfiguracja. Dodatkowy plus to pokazuje siłę zasięgu za pomocą LED.
http://www.tp-link.com/en/products/deta ... 850RE.html
Bardzo prosta konfiguracja. Dodatkowy plus to pokazuje siłę zasięgu za pomocą LED.
Everybody lies...