Mała instalacja fotowoltaiczna Bociana

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Heh. Mam jeszcze pomysł na ciepłą wodę przez cały rok (niezależną od zwyżek energii podczas pracy na pracownię) ale niestety w tym roku budżet na fotowoltaikę wyczerpany :roll: Może w przyszłym z tym powalczę ;)
Sometimes darkness can show you the light
ProLight

Post autor: ProLight »

A podzielisz się pomysłem?
Główny spammer tego Forum ;)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

ProLight pisze:A podzielisz się pomysłem?
OK. Jak usiądę do komputera i będę miał chwilę czasu to opiszę co uknułem.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Wracając do mojego pomysłu na grzanie wody, to chciałem tym razem wypróbować panele amorficzne. Nie mają one wysokiej sprawności W/m2 i wytworzenie tej samej mocy wymaga większej powierzchni instalacji, względem np. poli czy monokrystalicznych ogniw. Mają za to dużo lepszą sprawność przy słabym nasłonecznieniu (zachmurzenie, deszczowa pogoda etc). Są to również zazwyczaj panele wysokonapięciowe co można wykorzystać ;)

Wstępny plan oparłem na 4szt paneli jak niżej:
http://allegro.pl/panel-bateria-solar-1 ... 77318.html
Mają napięcie punktu mocy maksymalnej na poziomie 122V. Robimy więc połączenie w topologii 2S2P i mamy źródło o napięciu 244V i prądzie maksymalnym ok. 2A. Zródło to podpinamy bezpośrednio do fabrycznej grzałki 230V w bojlerze i voila :mrgreen: Jako, że prądy niewielkie można dać przewód solarny ~2mm2 i najtańszy przełącznik nadprądowy DC na to napięcie. Z chęcią bym potestował takie rozwiązanie :mrgreen: Należy jeszcze wspomnieć, że panele z linku mają już zabudowane profile montażowe ze stali nierdzewnej co znacząco obniży koszt takiej instalacji.

PS. Troszkę moich teoretycznych rozważań nt. jak wyżej: Obserwując mój wskaźnik parametrów przed wejściem do rozdzielnicy, może się okazać, że należałoby wziąć pod uwagę parametry odbioru (napięcie jakie wymusi konkretne źródło obciążenia). Od jakiegoś czasu odnoszę wrażenie (z lenistwa jeszcze tego empirycznie nie potwierdziłem), że przy pracy na regulator Steca, napięcie jakie pokazuje monitor parametrów odbioru to "pi razy ***" aktualne napięcie na akumulatorze. Idąc tym tropem i zakładając, że to obciążenie określa napięciowy punkt pracy ogniw PV, należałoby wziąć pod uwagę charakterystykę napięciowo-prądową grzałki 1500W 230V. Konkluzja jest taka, że prawdopodobnie lepszym rozwiązaniem będzie przykładowo topologia 1s4p.
Kwazor

Post autor: Kwazor »

Bocian to nie tak chop siup z dopasowaniem grzałki do paneli

Ok możesz tak zrobić ale grzałka musi mieć ok. 500W bo podłączenie takiej np 2kW to sprawność poleci na pysk ( niedopasowanie R paneli do R grzałki )
joon

Post autor: joon »

MPPT kłania się, a najtaniej jeśli chodzi o solary wychodzą nadal GS50 jeśli tylko jest miejsce na dachu
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

joon pisze:a najtaniej jeśli chodzi o solary wychodzą nadal GS50 jeśli tylko jest miejsce na dachu
No właśnie, idąc w coraz tańsze amorficzne, potrzeba coraz większej powierzchni dla uzyskania rozsądnych mocy.

PS. Poniżej efekty grzania 24V 300W zbiornika 80l w niedzielę między godziną 10 a 17-stą (pogoda przez większość dnia słoneczna).

Obrazek
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Aktualnie koncepcja się troszkę zmieniła i jako, że inwerter on-grid leży na ścianie i się kurzy oraz dostałem pozwolenie od żony :mrgreen: w tym roku powstanie jeszcze coś takiego na balustradzie mojego mieszkania w bloku:

Obrazek

Z różnic względem tego zdjęcia będzie to 7 ogniw cienkowarstwowych 60x120cm
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

A nie dało by się tego odchylić nieco w górę? Na pewno sprawność by wzrosła.
Gregor887

Post autor: Gregor887 »

Bocian pisze:na balustradzie mojego mieszkania w bloku
Dowiedz się przed inwestycją, czy nie musisz mieć zgody na "balkonowe dekoracje"
ermi1

Post autor: ermi1 »

dokładnie - nie wszystko można montować na elewacji.
Najpierw długo radzą mędrce - potem kleci się naprędce.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Oczywiście odchylenie paneli zapewne poprawiłoby trochę uzysk (chociaż dla paneli cienkowarstwowych nie jest to krytyczny parametr). Jasne, wniosek do Spółdzielni to podstawa. Wczoraj zrobiłem telefoniczne rozpoznanie i panią w dziale administracyjnym zamurowało :mrgreen: Wygląda na to, że będę pierwszą osobą w zasobach ŻSM, która podejmuje taki temat (domyślam się, że nie będzie łatwo i wszystko zależy na kogo się konkretnie trafi :roll: ). Chce wszystko zrobić zgodnie z procedurami a wracając do tematu pochylania paneli, nie chcę dodatkowo drażnić działu administracji, wystawianiem zabudowy poza oryginalny zarys balustrady.
Gregor887

Bocian pisze:nie chcę dodatkowo drażnić działu administracji, wystawianiem zabudowy poza oryginalny zarys balustrady
Z tym to akurat nie powinno być problemu. W Pabianicach kobitka miała niesympatycznych sąsiadów nad sobą. Co rusz znajdowała jakieś atrakcje na swoim balkonie. Zamontowałem jej półmetrowej szerokości daszek i problem się skończył. Nie było sprzeciwu ze strony adm., bo był sensowny argument.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Gregor887, ale jest też druga strona medalu... OK, wychylenie paneli utworzy "daszek", który będzie niestety również wyłapywał rzeczy spadające z góry. Gdzieś nad sobą (mieszkam na 2-gim piętrze, blok ma ich 10) mam niestety imprezowych sąsiadów i często po weekendzie na trawniku leżą puszki i butelki po piwie :|
Gregor887

Czyli trzybaby znaleźć kąt zawarty między optimum padającego światła słonecznego, a spadającą flaszką. Azymut to to nie jest :mrgreen: . W blokach nie mieszkam od lat wczesnych 70-tych, ale widzi mi się, że trudno jest spuścić z balkonu coś, co poleci 20 cm od elewacji.
Przyjdzie czas, będzie rada :wink: .
ODPOWIEDZ