Oświetlenie warsztatu .Proszę o porady.

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
tomx

Oświetlenie warsztatu .Proszę o porady.

Post autor: tomx »

Witam Szanownych Kolegów.

Mam zagadkę ,jak w rozsądny sposób oświetlić warsztat.

Wymiary 11,5m na 7,6m
ściany szczytowe w kształcie trapezu wyższy bok 3,3m niższy 2,1m
Powierzchnia około 90m2
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystko będzie pomalowane na biało , aby jak najwięcej światła mogło się odbijać.
Wiem że to w warsztacie mało praktyczny kolor :).
Ale bardziej zależy mi na nietraceni światła, bo jak widać okien jest niewiele.

Zależy mi na dobrym oświetleniu .
Jak najwyższym CRI , barwie światła dziennej ,bardziej w kierunku chłodnym niż ciepłym .
Zastanawiałem się nad oprawami rastrowymi ze świetlówkami T8 2x36W (philips Graphica barwa 950)
lub oprawami na 2x T5 54W – barwa 950 Narva lub Philips.
Świetlówek T8 musiał bym mieć dosyć sporo , T5 mniej , ale tak czy tak trochę tego będzie.

Myślę też o MH . Ale nie miałem z nimi do czynienia , obawiam się że jest na nie za nisko.
Chyba że w tej wyższej części zwrócone w kierunku sufitu , i panele za odbłyśnik będą robiły.
Ale w części niskiej to nie mam pojęcia gdzie je rozsądnie zamocować.

Mam parę arkuszy cienkiej blachy aluminiowej polerowanej z której mógłbym pokombinować jakieś DIY odbłyśniki.

Raczej LEDów nie chcę , nie spotkałem się jeszcze z rozsądnymi LEDami o CRI powyżej 90 i np. 5200 K.

Budżet na oprawy i źródła światła około 2000-2500.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.

Serdecznie Pozdrawiam
tomx

Dzięki za informacje
Temperaturę tak jak pisałem wolał bym powyżej 5000K

Czy może kolega Pawel_Barled podesłać jakieś konkretne linki o którą lampę chodzi ?

Co do ilości godzin to bardzo różnie , w zależności od chęci dłubania :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
abyss

Post autor: abyss »

Ja bym w MH nie szedł - myślę, że przy takiej wysokości pomieszczenia jeżeli przypadkiem spojrzysz na odbicie światła na suficie to będzie cię na chwilę oślepiać. Sam mam nieco podobny, choć nieco mniejszy garaż (10x5?) i zastanawiam się nad oświetleniem. Na razie pomalowałem jedną ścianę i drzwi na biały/jasno-szary i jest dużo, dużo lepiej niż z "naturalnym betonem". Tylko sufit mam czarny i nie za bardzo da się zmienić :( Na razie wiszą zwykłe oprawy ze świetlówkami.
tomx

Czesc abyss
Wszystko wskazuje na to ze zrobie całość na swietlowkach T5 . szukam rozsadnych opraw..

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sobota 23 lip 2016, 12:38 przez tomx, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ