Poszukiwana: kamera sportowa - żywa, nie martwa.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
wujek_red

Poszukiwana: kamera sportowa - żywa, nie martwa.

Post autor: wujek_red »

Witam.

Zwracam się do Was z zapytaniem o kamerkę sportową. Właśnie mnie dziś wkur.... taryfiarz stojący na przejeździe rowerowym. Nie reagował na prośby o przestawienie pojazdu, mimo że miał ponad 10m przed sobą wolnego. Nie był to pierwszy raz, bo w tym i kilku miejscach w moim mieście wyczyniają takie cyrki. Dodatkowo zostałem zwyzywany, bo miałem odwagę zwrócić uwagę... Dlatego postanowiłem zakupić kamerę sportową i rejestrowane materiały dostarczać na policje.

Czego oczekuję? Rower bez amortyzacji... Więc na super stabilny obraz nie liczę... Ale dobrej jakości ostry obraz w nawet trudniejszych warunkach, tak aby dobrze było widać i rejestracje i zakazaną facjatę jegmościa. Jeżdżę przez cały rok, w najróżniejszych warunkach pogodowych i o różnych pora dnia i nocy. Stąd jest to wymóg aby nie było wątpliwości z kim policja czy sąd ma rozmawiać. Jakiś podgląd na pici ekraniku też by się przydał. Do tego komplet mocowań na kierownice w standardzie. Mile widziane jakieś opakowanie na deszcz. Koszt... powiedzmy do 400-500 zł - w tym jeszcze jakaś zapasowa bateria. Jakbym jechał gdzieś w góry i chciał kilka zdjątek na szybko zrobić takim maleństwem, czy nagrać krótki film to zapas się przyda. Zakup w kraju albo aliexpresy, banggoody, fastechy i inne.

Od teraz nie będzie proszenia, dyskusji. Oni nie maja nawet świadomości, że ktoś przez ich głupotę może tam stracić życie! Mam dość idiotów na drogach, dość chamstwa i dość bezprawia. Naucza się prawa i kultury przez kieszeń. Będę największym bezlitosnym ...piiii... i nie popuszczę. Chamstwu trzeba się przeciwstawiać siłom i godnościom osobistom. W ryj nie dam, ale zmuszę do szanowania prawa i innych. Także jeśli ktoś zna jakieś dobre modele proszę o informacje.
Z góry dzięki za informacje.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Polecę Sony AS20, bardzo fajnie nagrywa i ma stabilizację.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
wujek_red

Posiedziałem nad testami kamerek w tym przedziale cenowym. Stwierdzić muszę, że nie powalają ani jakością obrazu ani stabilizacją. Gdy już stabilizacja zaczyna pięknie działać to odbija się to ostro na jakości i detalach.
Na placu boju były tak:
- Hawkeye Firefly 6S - brak ekranu podglądu
- GitUp Git 2 - trochę ponad 500zł
- SJcam SJ5000X Elite
- SJcam SJ5000 Plus - chyba najmocniejsze bebechy ze wszystkich
- EKEN H9 i H8 - tańsze od wcześniejszych.
Jeszcze coś widziałem w testach ale nie było ciekawe.

Generalnie najlepszą jakość obrazu z tych kilku ma SJ5000+, nocą też sobie nawet radzi... Później SJ5000x, ale trochę nie lubi ciemności, stabilizacja działa średnio i jest pewnie zależna od FW. Notki końcowe kilku testów mówiły, że nowsze FW sporo poprawiło i dźwięk i stabilizacje.
Firefly 6s ma niższą jakość ale lepszą stabilizacje. Rozsądnie z ciemnościami, tyłka nie urywa.
GitUp odrobinę niższą niż Firefly jakość obrazu ale lepszą stabilizacje. Ciemności znosi całkiem zacnie. Ale cena lekko za wysoka w stosunku do tego co bym chciał na ten cel przeznaczyć.
Eken... we wszystkim tyłka nie urywa prócz ceną za model H9. H8 jakby lepiej, ale znów... ciemność, widzę ciemność.

Powyżej polecony Soniak... Trzeba by dokupić uchwyty których brak w komplecie i to by mocno podwyższyło koszt. Też kamera z 2014 roku... Czas zrobił swoje i nawet tańsze wydają się dorównywać jakością obrazu. Takie mam przynajmniej wrażenie po przeglądnięciu YT.

Najciekawsze porównanie na YT to chyba to https://www.youtube.com/watch?v=9pDP16buLF0 Gitup Git2 vs Firefly 6s vs Xiaomi Yi vs SJ5000X

Trzeba się z tym przespać...
max4max

Post autor: max4max »

wujek_red, Kiedyś też szukałem ( i wtedy odpuściłem zakup) i porównywanie obrazu tylko poprzez YT mija się z celem, gdyż na YT nie ma prawdziwego obrazu z kamer, bo zawsze jest on skompresowany automatycznie przez YT , a wielkość tej kompresji może być różna.
Lepiej opierać się na uznanych portalach oceniających jakość plus brać pod uwagę swoje wymagania .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Jeżeli chcesz nagrywać nocą to żadna z tych kamer się nie nadaje. SJ5000+ odpuść bo to jest grzejący się bubel z słabowitą baterią. Gitup daje dobry obrazek jak wyłączysz stabilizację, z włączoną stabilizacją jest zauważalnie gorsza jakość ale za to świetna stabilizacja.

Ja jednak kupiłbym do tego co potrzebujesz gitup git1 - na allegro były po 300 zł i mają doskonałą jakość nagrań nocnych - nie ustępują jakością dobrym rejestratorom jazdy.
fxxx

Post autor: fxxx »

Ja też wybrałbym gitup, ze względu na support.

A na drugim miejscu xiaomi yi, jakość w dobrej cenie.
wujek_red

Przeglądając recenzje w kilku miejscach trafiłem na zrzuty z karty - krótkie filmy i zdjęcia. Samo porównanie ich też nie jest takie proste, bo nie podają na jakim FW były robione. A to oznacza, że nie można ocenić poprawek jakie weszły. Bo tak....
SJ5000+ się grzał, zjadał prąd i jakość dźwięku była makabryczna. Wyszedł któryś kolejny FW i poprawiono co było do poprawienia. SJ5000X w początkowych recenzjach miał problemy ze stabilizacją - poprawiono i to bardzo. Problemy z dźwiękiem też poprawiono... Ale próbek zrzutowych po poprawkach z kart brak- nie dokopałem się jeszcze. Jeszcze to zamieszanie z tym który model jakie FW... ostro namieszali.
Gitup 2 daje ciekawe DNG. Też ma swoje bolączki - a to po którejś stronie częściowe mocne rozmycie, a to piksele wyłażące jak grzyby po deszczu, nocne też potrafią zaszumieć jakby ziemniakiem robił ktoś zdjęcia. Jedynki jeszcze nie sprawdziłem, dokładam do przekopania. Ma też dużo ciekawszy dźwięk, ale czy ja tym koncerty będę nagrywał? I też przy zestawieniu z SJ nie podano przy jakim FW.

Tańsze konstrukcje mocno oszukują przez interpolacje.

Najciekawsze dla mnie jest to, że zarówno SJ5000+ i X przy nagrywaniu wideo zdają się ostrzej rysować obraz niż Gitup czy to z włączoną czy wyłączoną stabilizacją. SJ5000X z poprawioną stabilizacją wygląda bardzo zachęcająco, tylko nocą jest ciemno. W ruchu miejskim nie byłoby jeszcze najgorzej, ale tu jednak Gitup jest dużo lepszy. Są to na tyle zaawansowane kamerki, że kilka rzeczy można pewnie jeszcze poprawić w ustawieniach, ale trzeba mieć w łapkach aby sprawdzić.

Xiaomi Yi - gdyby w standardzie dodawali uchwyty różne różniaste... Czeka w kolejce do przeglądnięcia testów i próbek.

Ciężki wybór, a wydawało się że to prosty temat- kup sobie kamerkę :D Przeglądnę jeszcze kilka rzeczy na spokojnie, dokopię się do nowszych próbek i może do końca tygodnia coś nabędę. W ostateczności będę się męczył dokumentując telefonem.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Wtrącę tylko 3grosze. Xiaomi Yi w porównaniu z mobiusem wypada w nocy słabo a ten 2gi to przecież nie najnowsza ani specjalnie droga konstrukcja. Ujęcia za dnia na TV 4K pokazują przewagę Yi, gdy materiał jest w 2K (w FHD różnice nie są jakieś duże) ... gdy odpalę filmiki z LG G4 to obie powyższe mogą się schować. Nie ma kamerki idealnej. ;)
zieloczek100

Post autor: zieloczek100 »

Telefon nagrywa lepsze filmy niz kamera?
Mógłbyś wstawic na jakiś serwer próbkę nagrana xiaomi yi i lg g4 ? Nie na Youtube :)
Bylibyśmy wdzięczni :)
Awatar użytkownika
Rysiu.

W LG to zaleta przysłony F1.8

wujek_red, a może zastanowisz się nad używaną kamerką bo dostaniesz lepszą jakość do ceny, ta sony naprawdę dobrze nagrywa, mogę wrzucić jakieś próbki na dropboxa.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
wujek_red

Rysiu - jeśli byś mógł wrzucić to byłoby świetnie. Zawsze lepiej porównać coś więcej i może kupić ciekawszego. Używana mnie nie przeraża, jeśli cena będzie rozsądna do jakości to nie widzę problemu. Jakieś krótkie próbki mogą być- dzień i noc plus ze dwa zdjęcia na krzyż ;) Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Rysiu. pisze:W LG to zaleta przysłony F1.8
I stabilizacji.
zieloczek100 pisze:Telefon nagrywa lepsze filmy niz kamera?
Nawet robi lepsze zdjęcia niż tanie aparaty, brakuje mu tylko zoomu optycznego.
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

ElSor pisze:
I stabilizacji.
i autofocusa.
Awatar użytkownika
Rysiu.

wujek_red, na nocne trzeba poczekać do jutra bo mam tylko w dzień i podwodne.
wujek_red

ODPOWIEDZ