BEAMSHOTY TERENOWE różnych latarek.
BEAMSHOTY TERENOWE różnych latarek.
Zapraszam do zobaczenia naszych wypocin ze zlotu w SWORNYCHGACIACH 2009.
"Talerze" są rozstawione co 25-50-100 metrów. Celowo są takiej jaśności by nie było rozczarowań. Uwagi - balans bieli jest ustawiony na światło słoneczne czyli dość ciepławo. UltraFire C1 ma wsadzony moduł DXowy z diodą XP-E. Wszystkie latarki w trybie HIGH. Romisen RC-T5 zmodowany przez Arka. SF L950M ma wymienioną diode na cieplejsze P7 i szybkę na poliweglan z powłokami AR.
REFERENCYJNE
ULTRAFIRE A20
CUSTOM MIDI CRKA
ROMISEN RC-M4
CUSTOM MIDI SSC P7
JETBEAM III ULTRA OP
JETBEAM III PRO SMO
DARKTORT
ULTRAFIRE C1 XP-E
ULTRAFIRE SG-900
CUSTOM MIDI reflektor DBS SMO
SOLARFORCE L950M
ULTRAFIRE WF-1300L 7xSSC P4
ROMISEN RC-T5 4xCREE XR-E
ROMISEN RC-T6 6xCREE XR-E
CUSTOM MIDI 3xXR-E Q5
CUSTOM MIDI 5xXR-E Q5
POWER ON BOARD 35W HID
"Talerze" są rozstawione co 25-50-100 metrów. Celowo są takiej jaśności by nie było rozczarowań. Uwagi - balans bieli jest ustawiony na światło słoneczne czyli dość ciepławo. UltraFire C1 ma wsadzony moduł DXowy z diodą XP-E. Wszystkie latarki w trybie HIGH. Romisen RC-T5 zmodowany przez Arka. SF L950M ma wymienioną diode na cieplejsze P7 i szybkę na poliweglan z powłokami AR.
REFERENCYJNE
ULTRAFIRE A20
CUSTOM MIDI CRKA
ROMISEN RC-M4
CUSTOM MIDI SSC P7
JETBEAM III ULTRA OP
JETBEAM III PRO SMO
DARKTORT
ULTRAFIRE C1 XP-E
ULTRAFIRE SG-900
CUSTOM MIDI reflektor DBS SMO
SOLARFORCE L950M
ULTRAFIRE WF-1300L 7xSSC P4
ROMISEN RC-T5 4xCREE XR-E
ROMISEN RC-T6 6xCREE XR-E
CUSTOM MIDI 3xXR-E Q5
CUSTOM MIDI 5xXR-E Q5
POWER ON BOARD 35W HID
Ostatnio zmieniony czwartek 10 lut 2011, 12:35 przez lennin, łącznie zmieniany 2 razy.
Najważniejszy wniosek z tego eksperymentu jest taki, że powyżej 50m trudno cokolwiek zobaczyć przy latarce z jedną diodą, a i przy ich większej ilości niewiele więcej widać! Szkoda, że jeszcze wtedy nie było Bociana z jego VC-65!
Teraz z czystym sumieniem każdemu reklamującemu swoje latarki na więcej niż 50 m możemy wysłać linka do tego wątku!
P. S. Łeee tam nie można odczytać napisu na koszulce pierwszej osoby!
Teraz z czystym sumieniem każdemu reklamującemu swoje latarki na więcej niż 50 m możemy wysłać linka do tego wątku!
P. S. Łeee tam nie można odczytać napisu na koszulce pierwszej osoby!
Dubito ergo sum!
Nie zgodze sie z Toba. Zobaczyc a podawac zasieg to jednak dwie rozne sprawy...Miodosław pisze:Najważniejszy wniosek z tego eksperymentu jest taki, że powyżej 50m trudno cokolwiek zobaczyć przy latarce z jedną diodą, a i przy ich większej ilości niewiele więcej widać! (...)
Niemal wszyscy producenci licza zasieg swiatla do miejsca, gdzie jest jeszcze ponad 0.25lux na mierniku. W praktyce jest to imvho realnie przyjeta (i porownywalna) wartosc.
Uzytecznego zasiegu nie sposob dokladnie podac, gdyz kat swiecenia nie jest podawany przez producentow latarek, a rozklad swiatla jest bardzo rozny. Wszystko co podaja sprzedawcy chcacy podac "uzyteczny" zasieg jest tylko i wylacznie ich subiektywna opinia.
Tak samo subiektywna jak to z jakimi parametrami zrobisz zdjecia i na ile oddaja one rzeczywistosc. Te raczej nie oddaja, bo realnie niebo nie jest idealnie czarne w nocy. Porownanie powera jednak bardzo ladne i dzieki za podzielenie sie nim!
Do 50metrow zasiegu swiatla potrzeba 625lux@1m.
Nie jest jak już nie raz pisałem oko sie adoptuje dość szybko do warunków. Oświetlasz latarką droge przed sobą gasisz i masz ciemność po chwili dopiero wraca widzenie nocne. Niebo staje sie bardziej widoczne... Więc wole takie porównanie niż zdjecia na których widać wszystko jak w dzień Rozbawiają mnie fotki na których czas jest tak długi iż widać ruch gwiazd na nieboskłonie. I potem reklamy że ona świeci na 500metrów HID na zdjeciach daje rade dużo dalej tylko dochodzimy do momentu w którym potrzebna jest lornetka by ocenić na co świecimy.Tak samo subiektywna jak to z jakimi parametrami zrobisz zdjecia i na ile oddaja one rzeczywistosc. Te raczej nie oddaja, bo realnie niebo nie jest idealnie czarne w nocy.
marcus nikomu sie nie chciało tam iść Nie ta sama perspektywa ale pieńki widać i las w oddali :
Nigdy idealnie nie pokażemy na zdjęciu tego, co widzimy. Każdy trochę inaczej widzi kolory w dodatku zmienia się to z wiekiem.
Warto dodać, że długość ogniskowej lennin dobrał tak, aby obiekty na zdjęciach nie były "powiększone".
Eksperyment miał na celu pokazanie właśnie użytecznego zasięgu (nie miałem pojęcia o teoretycznym parametrze zasięgu - dzięki za info). "Gołym okiem" trudno było nawet wyodrębnić sylwetkę człowieka z tła. Niestety, nie posiadaliśmy lornetki i nie można było w ten sposób obejrzeć obiektów ( ). Tylko, że w takim przypadku udokumentowanie byłoby praktycznie niemożliwe. Ewentualne wydłużenie ogniskowej powodowałoby kolejne problemy z parametrami naświetlania i ... zarzuty.
midi chyba mierzył odległość do drzew, może odezwie się.
Warto dodać, że długość ogniskowej lennin dobrał tak, aby obiekty na zdjęciach nie były "powiększone".
Eksperyment miał na celu pokazanie właśnie użytecznego zasięgu (nie miałem pojęcia o teoretycznym parametrze zasięgu - dzięki za info). "Gołym okiem" trudno było nawet wyodrębnić sylwetkę człowieka z tła. Niestety, nie posiadaliśmy lornetki i nie można było w ten sposób obejrzeć obiektów ( ). Tylko, że w takim przypadku udokumentowanie byłoby praktycznie niemożliwe. Ewentualne wydłużenie ogniskowej powodowałoby kolejne problemy z parametrami naświetlania i ... zarzuty.
midi chyba mierzył odległość do drzew, może odezwie się.
Dubito ergo sum!
Na fotce gdzie świeci HID stoi na końcu koleś w niebieskiej kurtce, to Calineczka , po jego lewej stronie widać dwie choinki ( te małe ), według GPS-u jest tam 168m. Jeżeli chodzi o ten las w oddali ( widać to na fotce poglądowej Lennina którą zrobił w dzień ) to szacuje to orientacyjnie i na oko 300-350 metrów.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Po mojemu to bedzie coś takiego: 305m. Znalazłem wycinek mapy z wytyczoną odległością: ciekawe kto to zrobił
Ostatnio zmieniony poniedziałek 20 lip 2009, 13:53 przez lennin, łącznie zmieniany 2 razy.