Redukcja z hydrantu na wąż ogrodowy.
Redukcja z hydrantu na wąż ogrodowy.
Od paru dni borykam się z problemem jak podłączyć wąż ogrodowy do hydrantu?
Widział ktoś w Polsce takie redukcje:
Jedyne co udało mi się u nas znaleźć to nasada hydrantowa (to jest chyba rozm. 75) z redukcją na 2.5, lub 3 cale. Coś takiego:
Tylko musiałbym zastosować koleją redukcję, albo kila redukcji, żeby z tych 2.5 cala zrobić 3/4 do takiego przyłącza:
Jakieś pomysły?
Widział ktoś w Polsce takie redukcje:
Jedyne co udało mi się u nas znaleźć to nasada hydrantowa (to jest chyba rozm. 75) z redukcją na 2.5, lub 3 cale. Coś takiego:
Tylko musiałbym zastosować koleją redukcję, albo kila redukcji, żeby z tych 2.5 cala zrobić 3/4 do takiego przyłącza:
Jakieś pomysły?
Re: Redukcja z hydrantu na wąż ogrodowy.
Witam
Niestety, musisz kupić zaślepkę, wywiercić i nagwintować otwór do zwykłej redukcji.
Pozdrawiam
Uważaj, bo w naszym kraju, to jest nielegalne. Ojciec kilka lat temu zapłacił 100zł.piciex pisze:Od paru dni borykam się z problemem jak podłączyć wąż ogrodowy do hydrantu?
Niestety, musisz kupić zaślepkę, wywiercić i nagwintować otwór do zwykłej redukcji.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Pyra, ale skąd podejrzenie, że chodzi o kradzież wody?
Może chodzi np. o teren firmy/szkoły/zakładu itd. gdzie są hydranty i sieć wodociągowa wewnętrzna , na której są hydranty p.poż. za wodomierzem Zakładu Wodociągowego?
Notabene za coś takiego generalnie nie ma mandatu np.100 zł, może natomiast być zwykłe oskarżenie o kradzież, czyli wykroczenie lub przestępstwo i potem np. ugoda lub normalny proces sądowy.
piciex,
Możesz kupić nasadę z gwintem wewnętrznym 2.5" i dać 2 redukcje - w sumie chyba najprościej, lub redukcja strażacka 75/25 i wtedy jest nasada 25/1" gwint zewnętrzny.
Może chodzi np. o teren firmy/szkoły/zakładu itd. gdzie są hydranty i sieć wodociągowa wewnętrzna , na której są hydranty p.poż. za wodomierzem Zakładu Wodociągowego?
Notabene za coś takiego generalnie nie ma mandatu np.100 zł, może natomiast być zwykłe oskarżenie o kradzież, czyli wykroczenie lub przestępstwo i potem np. ugoda lub normalny proces sądowy.
piciex,
Możesz kupić nasadę z gwintem wewnętrznym 2.5" i dać 2 redukcje - w sumie chyba najprościej, lub redukcja strażacka 75/25 i wtedy jest nasada 25/1" gwint zewnętrzny.
max4max pisze:Nie ma żadnego przepisu zabraniającego czerpania wody z hydrantu p.poż.Pyra pisze:Nie chodzi o kradzież, tylko o samo używanie.
Jest. 5k grzywny i zryczłtowana opłata za miesiące w których nastąpiła kradzież, ale dziś nie o tym, tylko o tym co i jak. Myślałem właśnie o tym systemie co piszesz, czyli 75 na 2.5' i potem dwie redukcje, tylko jakich rozmiarów szukać, bo w armaturze jestem słaby.
Doszedłem tylko do tego, że nie ma bezpośrednich redukcji 2.5' na 3/4.
Zastanawiam się też, czy jak podłączę tą konstrukcję na jeden wylot z hydrantu to, czy plastikowa zaślepka rozporowa po przeciwnej stronie wytrzyma napór wody?
Raczej nie ma, choć kto wie - obecnie jest wiele na rynku.piciex pisze:Myślałem właśnie o tym systemie co piszesz, czyli 75 na 2.5' i potem dwie redukcje, tylko jakich rozmiarów szukać, bo w armaturze jestem słaby.
Doszedłem tylko do tego, że nie ma bezpośrednich redukcji 2.5' na 3/4.
Ale ogólnie dostępne są redukcje 2,5"/2" i do tego redukcja 2"/3/4"
Np. https://eko-fol.pl/redukcja-2-5-2,3,89,654 i
http://dobo.pl/product-pol-645-REDUKCJA ... OWANA.html lub nawet sa takie 2"/1/2" plus do tego oczywiste jeszcze nypel 3/4
Nie wiem o jaka zaślepkę Ci chodzi, ale generalnie im mniejsza średnica tym mniejsza siła więc powinna wytrzymać.
Aha.
Wiem, że są na 100% redukcje bezpośrednio do hydrantu podziemnego z wyjściem np. 1/2 " ale to jest z tego co wiem produkt zagraniczny na zamówienie.
Skoro są takie to pewnie są też jako nasady bezpośrednio do złącza kłowego.
Ciśnienie wody będzie takie samo bez względu na to jak mocno odkręcisz. Kwestia czasu - napełnienia pustej przestrzeni w hydrancie. Ale jak puszcza to raczej długo nie wytrzyma bo się odkształca. Po jakimś czasie odkształci się na tyle że zacznie się mocno lać lub pęknie.
No i ciśnienie wody w sieci jest różne w różnych porach wiec warto mieć wszystko z zapasem a nie na styk.
No i ciśnienie wody w sieci jest różne w różnych porach wiec warto mieć wszystko z zapasem a nie na styk.