Mini kamerki gopro, xiaomi, blackview, amkov, keecoo, dazzne

....nie pasujące gdzie indziej...
Lampek

Post autor: Lampek »

Issac pisze:tty5150,
Czy taki kondensator będzie pasował za baterię ?
Chodzi mi o wymiary jego, czy się zmieści - 6,5mm grubości i 26mm średnicy.
Rozmiar może być dobry, tylko parametry nie do kamery. One są do podtrzymania pamięci, zegara o poborze prądu rzędu mikroaper. Ja zastosowałem 3 równolegle i nici. Kondensator musi być wysokoprądowy, by przynajmniej mógł dać 500mA.
Ja mam zasilanie mojego mobiusa z napięcia auta przez stabilizator 4V cały czas, a po stacyjce przez usb startuje z drugiego 5V. Kondensatory tylko są do podtrzymania napięcia jak odłączę akumulator.
Ostatnio zmieniony wtorek 05 lip 2016, 20:51 przez Lampek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

W sam raz do kamery podłączonej na stałe jako rejestrator jazdy.
W mojej YI wywaliłem baterię i założyłem kondensator. Nie katuję akumulatora niepotrzebnie i nie podgrzewam kamery.
M
My flashlight is smaller than yours...
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Z tego co piszą to kondensator podtrzymuje zaledwie kilka sekund, potrzebne do zapisania pliku. U siebie ustawiłem opóźnione wyłącznie w przypadku odłączenia zasilania z USB na 2 minuty. Mam nadzieje, że nigdy nie przyda się...
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

sp5it pisze:W mojej YI wywaliłem baterię i założyłem kondensator.
Nie mogę znaleźć gotowca do kupienia więc przypuszczam że sam robiłeś? Mam supercapy 2.7V 6F o średnicy 10.2mm i nie mieszczą się na grubość, dosłownie troszke, nie mogę domknąć klapki. Chciałbym zasilać ją stale z jakiegoś powerbanka i nagrywać w trybie pętli, tylko czy taki supercap w ogóle ma tam sens? Z tego co zauważyłem godzina nigdy się nie kasuje.

A tak BTW, po prawie roku nieużywania mojej YI, obydwie baterie mi zdechły. Jedna miała 2.5V, a w drugiej zadziałało zabezpieczenie i pokazywała 0V. Ale obydwie dały się naładować, nie wiem ile trzymają, jak na razie nagrałem jednym ciągiem 45 minut i jest ok :) Jeszcze trzecia sztuka nówka leży, chyba też trzeba ją sprawdzić.

I jeszcze pytanie do kogoś kto jest na bieżąco. Z apki usunęli możliwość aktualizacji FW? Za to widzę napchali pełno niepotrzebnych funkcji społecznościowych i innego tatałajstwa.
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

tty5150, Hej,

Jeżeli się nie mylę to 2x2,5F kondensatory połączone równolegle dadzą sumaryczną pojemność 1,25F przy Vmax - 5,4V.

A ten kondensator który znalazłem ma 4F przy Vmax5,5V. Czyli wychodzi że przy tej samej wielkości ma 3x większą pojemność, co dałoby mi dłuższy czas podtrzymania ? (tryb standby, włączenie po zasileniu z USB)
aslpg

Post autor: aslpg »

W kondensatorach łączonych równolegle, pojemności się sumują.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Kolega Issac, miał na myśli połączenie szeregowe, lapsus calami, nie inaczej.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
sp5it

Manekinen pisze:I jeszcze pytanie do kogoś kto jest na bieżąco. Z apki usunęli możliwość aktualizacji FW? Za to widzę napchali pełno niepotrzebnych funkcji społecznościowych i innego tatałajstwa.
Ja używam starej apki, gdzie jeszcze tego syfu społecznościowego nie ma/
M
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

greg, Oczywiście że szeregowe. Czyli moje obliczenia są dobre ?
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Issac, przy łączeniu szeregowym napięcie się sumuje, pojemność pozostaje taka sama, czyli 5.4V i 2.5F.

sp5it, to o co chodzi z tym kondensatorem w YI?
Awatar użytkownika
sp5it

Chodzi o nie doładowywanie baterii nie potrzebnie jak używam jej jako dashcama. Kondensator ma tylko podtrzymać napięcie, zęby nie zapomniała ustawień. O nic więcej.
Również przy zasilaniu z powerbanku akumulator w kamerce jest nie potrzebny.
Lampek

Post autor: Lampek »

Issac pisze:A ten kondensator który znalazłem ma 4F przy Vmax5,5V.
Właśnie jak to jest z tą pojemnością, chińczyki przebiły japońców. Panasonic czy TDK przy większej obudowie mają przynajmniej 2x mniejszą pojemność jak chińczyk.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

sp5it, Ja wiem, ale gdzieś ty go wpiął i zmieścił, zamiast baterii, czy równolegle do USB, czy jak?
Awatar użytkownika
sp5it

Zamiast baterii.
aslpg

Post autor: aslpg »

Manekinen pisze:Issac, przy łączeniu szeregowym napięcie się sumuje, pojemność pozostaje taka sama, czyli 5.4V i 2.5F.
Połączenie równoległe

Łącząc kondensatory równolegle, wartość zastępcza ich pojemności jest sumą pojemności składowych poszczególnych kondensatorów. Cz = C1 + C2 + C3 itd.

Połączenie szeregowe

Przy łączeniu kondensatorów w szereg odwrotność pojemność wypadkowej jest sumą odwrotności pojemności składowych. 1 / Cz = (1 /C1) + (1 / C2) + (1 / C3) itd.
ODPOWIEDZ