Budowa ogniw 18650 protected
Budowa ogniw 18650 protected
Witam,
Czy wie ktoś może jak są w środku zbudowane ogniwa 18650 z zabezpieczeniem? Chodzi mi o to, co jest pod zewnętrzną folią, nie o budowę ogniwa li-ion ani zabezpieczenia. Jak to jest ze sobą połączone? Pytam, bo moje ogniwa ostatnio trochę oberwały. Od strony + ten biały krążek jest zniekształcony, folia na ogniwach nieco poszarpana. itp. Tragedii nie ma, ogniwa same w sobie sprawne, ale zastanawia mnie czy mógłbym zerwać tą folię z nich całkowicie? Czy mi wtedy odpadnie PCB i bieguny od ogniwa? Czyli czy to wszystko jest ze sobą połączone, czy tylko ściśnięte folią?
Czy wie ktoś może jak są w środku zbudowane ogniwa 18650 z zabezpieczeniem? Chodzi mi o to, co jest pod zewnętrzną folią, nie o budowę ogniwa li-ion ani zabezpieczenia. Jak to jest ze sobą połączone? Pytam, bo moje ogniwa ostatnio trochę oberwały. Od strony + ten biały krążek jest zniekształcony, folia na ogniwach nieco poszarpana. itp. Tragedii nie ma, ogniwa same w sobie sprawne, ale zastanawia mnie czy mógłbym zerwać tą folię z nich całkowicie? Czy mi wtedy odpadnie PCB i bieguny od ogniwa? Czyli czy to wszystko jest ze sobą połączone, czy tylko ściśnięte folią?
Pozdrawiam
Obudowa ogniwa jest cała jako biegun minus.
Jak Fredek wspomniał, jedna blaszka idzie przez całe ogniwo aż do plusa, a pod blaszką jest kawałeczek taśmy-a raczej folii, zabezpieczającej przed zwarciem blaszki z ogniwem.
Tą blaszkę możesz namierzyć w postaci wybrzuszenie folii na ogniwie.
Jeśli dojdzie do zwarcia takiego nawet przez chwilkę to elektronika jest do wyrzucenia.
Jak dojdzie do zwarcia na długo to skutków nie muszę wyjaśniać...
Pozdrawiam
DNF
Edycja, Fredek, rozbierałeś ogniwo zabezpieczone? Jeśli tak, to powinieneś wiedzieć, że po zdjęciu folii płytka tak czy siak nie odpadnie, także o to nie ma się co martwić.
Są większe powody do zmartwień przy braku izolacji na ogniwie
Jak Fredek wspomniał, jedna blaszka idzie przez całe ogniwo aż do plusa, a pod blaszką jest kawałeczek taśmy-a raczej folii, zabezpieczającej przed zwarciem blaszki z ogniwem.
Tą blaszkę możesz namierzyć w postaci wybrzuszenie folii na ogniwie.
Jeśli dojdzie do zwarcia takiego nawet przez chwilkę to elektronika jest do wyrzucenia.
Jak dojdzie do zwarcia na długo to skutków nie muszę wyjaśniać...
Pozdrawiam
DNF
Edycja, Fredek, rozbierałeś ogniwo zabezpieczone? Jeśli tak, to powinieneś wiedzieć, że po zdjęciu folii płytka tak czy siak nie odpadnie, także o to nie ma się co martwić.
Są większe powody do zmartwień przy braku izolacji na ogniwie
To nowe ogniwo, trafiło mi się z uszkodzoną płytką pcb, fotkę robiłem dla potrzeb reklamacji na DX nie poglądowych Ogniwo na szczęście było sprawne.
A płytka jest dociskana do obudowy przez zewnętrzną koszulkę, jej brak może spowodować przy drobnym zawadzeniu zabezpieczeniem jego oderwanie.
Wydaje mi się, że jak zewnętrzna koszulka jest uszkodzona to lepiej ją czymś zastąpić, jej zupełny brak jest złym pomysłem chociażby ze względu na możliwość zwarcia plusa (z dłuższej blaszki) z masą (na pancerzu ogniwa) wewnątrz latarki
edit
DNF: takie zwarcie (o którym ja piszę i chyba ty też) nie uszkadza elektroniki zabezpieczenia bo ona wtedy nie występuje w obwodzie zwarcia.
A płytka jest dociskana do obudowy przez zewnętrzną koszulkę, jej brak może spowodować przy drobnym zawadzeniu zabezpieczeniem jego oderwanie.
Wydaje mi się, że jak zewnętrzna koszulka jest uszkodzona to lepiej ją czymś zastąpić, jej zupełny brak jest złym pomysłem chociażby ze względu na możliwość zwarcia plusa (z dłuższej blaszki) z masą (na pancerzu ogniwa) wewnątrz latarki
edit
DNF: takie zwarcie (o którym ja piszę i chyba ty też) nie uszkadza elektroniki zabezpieczenia bo ona wtedy nie występuje w obwodzie zwarcia.
Ostatnio zmieniony środa 09 lut 2011, 21:46 przez fredek, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za odpowiedzi. Nie za bardzo rozumiem po co ta cienka blaszka idzie wzdłuż całego ogniwa skoro minus jest na obudowie, ale to nie ważne. Pod folią zewnętrzną jest jeszcze ta druga biała folia, więc zwarcie się nie zrobi. No nie wiem, nakleję łatki z taśmy izolacyjnej i zostawię tak jak jest, bo widzę, że zdzieranie całej folii nie ma sensu.
Pozdrawiam
Zależy od ogniwa, nie napisałeś jakie ty masz.Tomeqp pisze:Byłem święcie przekonany, że układ zabezpieczający jest z drugiej strony ogniwa (przy +)
Układ protekcji jest na + np. w ICR10440P i pewnie w ogniwach 18650 też może występować (sprawdź, gdzie jest zgrubienie na płytkę a później lekkie przewężenie po ok 1mm, tam jest protekcja).
Jak niczego takiego nie ma na - to znaczy, że protekcja jest na + (na + w ogóle często występuje takie przewężenie ale nie zawsze jest to równoznaczne w występowaniem protekcji).
Zależy jaki duży ten pakiet, jak ogniwa będą równolegle łączone to zabezpieczenia mogą się różnie uruchamiać.
Trzeba by więcej informacji żeby jednoznacznie stwierdzić.
Trzeba by więcej informacji żeby jednoznacznie stwierdzić.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.