Generator ozonu DIY

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Moja obudowa to własny wytwór o wymiarze 15x20x25cm z wentylatorem 125mm zasilanym bezpośrednio z sieci. Zrobiona z alucubondu, klejona wewnątrz, otwory frezowane na CNC, dodatkowo maskownica z amelinum. Zrobiona w domu, z tego, co miałem pod ręką.
Na zdjęciach spód jest na taśmie ale finalnie jest przykręcany od spodu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ermi1

Post autor: ermi1 »

najgorsze co może być do malowania to właśnie amelinium - bo jak szpece mawiają "bedzie odłazić". :mrgreen:
Widzę, że priorytetem było - ma działać- i bardzo mnie się ta Twoja koncepcja podoba.
hehehe.
Obudowę od komputera odradzam - za dużo miejsca i strasznie nieporęczna - choć w zasadzie to i w 100litrowej beczce po kapuście można toto zaimplementować.
Maska - WYŁĄCZNIE całotwarzowa firmy obojętnej - bo będziemy wchodzić do pomieszczeń co najwyżej na 1-3 minut.
A filtr może być węglowy "ma być" tak powiedzmy OK.
byle by nie wkład przeciwpyłowy, syntetyczny.
Lepszych ABEC nie ma co stosować - zapewne szybko szlak trafi warstwy w filtrze a i ...piiii... wie co z tych warstw po tak agresywnym utlenianiu może dostać się do płuc.
Najpierw długo radzą mędrce - potem kleci się naprędce.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

ermi1 pisze:Widzę, że priorytetem było - ma działać- i bardzo mnie się ta Twoja koncepcja podoba.
Głównie ma działać, do tego wyglądać jakoś i być skończone już teraz a nie później. Po sobie wiem, że nie dokończone od razu projekty są w rozsypce aż do końca ich dni. Ten udało mi się skończyć a pewnie będę go jedynie doposażał o kolejne 7g. Jeśli będzie kiedyś czas, ochota i potrzeba, to dołożę uchwyt do łatwiejszego przenoszenia, bezpiecznik, sterowanie czasowe lub z pilota ale na chwilę obecną nie widzę takiej potrzeby.
ermi1

dokładnie Ciebie rozumiem. Zrobiłem wcześniej protopop i gdyby nie drugi zestaw 7g to pewnie zostałby na desce do krojenia chleba bo działał i to znakomicie.
Pozdrawiam
Hej.
kisi

Post autor: kisi »

ermi1, mnie chodziło nie o obudowę do komputera ale obudowę po zasilaczu z komputera ATX, mam ich kilka i miałbym gotowca nawet z wentylatorkiem - nie trzeba nic manualnie robić tylko płytki przykręcić. Co sądzicie ?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

kisi, jeśli płytki ułożysz tak, że powietrze z wentylatora będzie je opływało najlepiej z obu stron to będzie ok. Najgorzej, jeśli ten podmuch już wcześniej częściowo opuści obudowę gdzieś bokiem (np odbity od 1wszej płytki).
Mój wczoraj ozonował auto przez ok 40 minut. Po 3h wietrzenia czuć nieznany mi dotąd zapach ale jest jakby bardziej neutralny niż przed ozonowaniem. Zobaczę, co będzie za kilka dni i najwyżej jeszcze raz powtórzę cały proces, bo to pierwsze ozonowanie od min 5 czy 6 lat. Co prawda w ostatnich latach nie było nic szczególnego czuć ale jakoś wcześniej dało się wyczuć zapach grzybków więc zaaplikowałem wtedy jakąś piankę do otworów nawiewu.
ermi1

kisi - jak dasz radę upchnąć przetwornicę do środka i jakoś w miarę sensownie płytki to pewnie że się nada. Uważaj abyś nie spowodował zwarcia dołem gniazdek od płytek.
Wentylatory w zasilaczach są 12V i raczej słabo dmuchają, ale próbuj.
kisi

Wg waszej wiedzy czy warto kupować ozonatory na 12V ? Wtedy nie uzależniam się od 230V i mogę ozonować w samochodzie gdzie chcę. Co do 12V bardziej mi chodzi o niezawodność przetwornicy czy kulturę pracy (jakieś piski?). Generalnie czy ktoś coś wie że lepiej jednak kupić sieciowe aniżeli 12V czy wsio ryba ?

Co do samego nadmuchu to jak mocno wentylator musi dmuchać żeby skutecznie schłodzić płytki do bezpiecznej temperatury ?
MCSubi

Post autor: MCSubi »

Też mnie interesuje ta wersja 12V. Wysłałem maila do sprzedawcy, czy można to zasilić 14.4V z instalacji auta, dostałem odpowiedź-tylko 12V.
Awatar użytkownika
Bolsblue

Post autor: Bolsblue »

Na wyłączonym silniku masz 12,3-12,5V więc będzie ok. Klimy nie dajesz podczas ozonowania.Po 30 min i wentylu na 2 biegu silnik musi zapalic.No chyba ,ze aku to 10 letnie padło.
Awatar użytkownika
atomic

Post autor: atomic »

@kisi
Ja zamówiłem wersję 12V już miesiąc temu tylko przez strajk celników nadal mam paczkę na WER Komorniki.
Gdzieś czytałem że zasilacz 12V bierze 4-5A zatem moc rzędu 50-60W wydaje mi się wartością konkretną i wystarczającą.
Zasilaniez 12V jest bardzo praktyczne jak mieszkasz w bloku.
Ja najpierw będę zasilał że starego aku samochodowego, potem pomyśle nad czymś lżejszym, jakiś aku żelowy albo pakiecik li-ion. Nietrudno jest sklecić 3-4Ah na 12V.
Co do napięcia to osobiście nie wierzę żeby coś się sfajczyło przy napięciu 20% wyższym ale na wszelki wypadek mam zamówione 2 komplety 😉
Odnośnie wentylatora to mam naszykowany wiatrak 12V zdemontowany z komputera stacjonarnego który dmucha na prawdę konkretnie i myślę że będzie wystarczający.
Mam też przygotowaną obudowę z zasilacza ATX.
Jak otrzymam przesyłkę to pomierzę prąd i dam znać jak działa.
kisi

atomic, ok, czekam, może nawet na fotki. Co do obudowy z zasilacza to te co mam pomierzyłem i są za krótkie albo na styk jesli chodzi długość płytek ozonatora i jestem w kropce.
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

Panowie czy jeden wentylator o wydajności:165/199 m3/h wystarczy do schłodzenia 4 płytek (2 ozonatorów po 7g)

http://www.pc-fan.pl/product_info.php?c ... ucts_id=83

Czy lepiej zakupić dwa?
ermi1

zakupiłem 2 ale używam jeden. A taki niepozorny . :mrgreen:
Mocno dmucha - o wiele mocniej niż marketowe wentylatory do toalet.
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

Domyślam się że pewnie dmucha tak jak serwerowe wentylatory. ermi1, masz wersje 7g?
ODPOWIEDZ