Zasilacz laboratoryjny.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Jacekkg

Post autor: Jacekkg »

smokuxx1987 pisze:Ja sobie samemu nie zrobię zasilacza wiec tylko zakup wchodzi w grę.
Co do NDN to najtańszy 30V 10A to koszt 500 zł.
I chyba taki wezme, bo przyda sie kolejny na wiekszy prad
Mam 20v 5a i jest naprawde dobry, w porownaniu do 30v 5a z hotair, zhiaxion czy jakos tak
Grzeje sie bardzo
Ostatnio zmieniony sobota 14 lis 2015, 18:39 przez Jacekkg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Ostatnio coraz częściej odczuwam potrzebę posiadania jakiegoś źródła zasilania. Postanowiłem sprawić sobie jakiś zasilacz regulowany. Zastanawiam się nad:

- http://www.banggood.com/0-30V-2mA-3A-Ad ... 58308.html
Jednak doliczając do płytki cenę trafo, mierników, bananów, radiatora, przewodów i jakiejś przyzwoitej obudowy uzbiera się jakieś 200zł. I tu pytanie czy lepiej nie kupić chińskiego gotowca?

- Korad KD3005D
Opinie ma różne, ale raczej jak na tą cenę nie najgorsze. Ma normalną regulację prądu, a nie tylko odcięcie (nie wiem jak zhaoxin), za to jest bardzo wolny.

- zxaoxin RXN305D
Opinie bardzo różne, nawet do takich, że najlepszy zasilacz zhaoxin, to niekupiony zasilacz zhaoxin. Podobają mi się osobne pokrętła do regulacji zgrubnej i dokładnej.

- NDN APS3005S ATTEN Właściwie, to nic nie wiem o produktach tej firmy.

Zhaoxin ma jeszcze inne serie o podobnych parametrach np http://www.gotronik.pl/seria-rps-c-12_158.html , czy ktoś z Was wie czym one się różnią? Ja zbytnio nie mogę znaleźć konkretnych różnic.

Który z tych zasilaczy wybrać? Może coś innego? Jeżeli chodzi o cenę, to powiedzmy aby była "rozsądna" do zastosowania 1-2 razy w tygodniu, do niewymagających zastosowań.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Korad i Zhaoxin to niemal że to samo, inny panel itd.

Bierz Zhaoxina - ma lepszą jak dla mnie regulację - zgrubną i dokładną. Swojego kupiłem parę lat temu. Użytkuje kilkanaście razy w tygodniu i nie narzekam. Przerobiłem jedynie chłodzenie - w mojej wersji chłodzenie chodziło cały czas na maxa. Przeróbka opisana na forum tutaj:

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... a2198b4894

Szukałem oferty na internecie i wyrwałem za połowę ceny sklepowej na aukcji.
ILPT
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

mam to:
KORAD KA3005P
sprzęt wart polecenia, kilka ustawień w pamięci, programowalny, trochę upierdliwe ustawianie jednym pokrętłem (przełączanie prąd/napięcie i lewo prawo), ale i tak wart polecenia w tej cenie. Ma stabilizację prądu, więc bardzo przydatny przy serwisowaniu. Zwrócił się już pierwszego dnia ;-), więc nie ma co zwlekać.
Awatar użytkownika
pietros

Ok, a jakie są różnice między:
- RXN305D
a
- PS-305D
- PS-3005D
- RPS-305D
- RPS-3005DB

Te cztery mają wentylator sterowany w zależności od temperatury i PS-305D ma przełącznik zakresu pomiaru prądu. Jest coś jeszcze?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

4 cyfrowe mają odczyt prądu do 1mA mimo braku przełącznika. Poza tym i tym co wymieniłeś to jeszcze różnią się kolorem wyświetlaczy więc generalnie drobnostkami. RXN305D który kupiłem dawniej ma dosyć cichy wentylator natomiast nowszy bardzo głośny (ale też chyba wydajniejszy). Niemniej warto chyba kupić tańszy i regulator obrotów sobie dołożyć za ułamek tej ceny, którą trzeba dopłacić, no chyba, że weźmiesz 4 cyfrowy model ale wg mnie błąd pomiaru jest i tak za duży, żeby odczyt ostatniej cyfry był wiarygodny. Mając ~300zł bym dołożył jeszcze 20% do wersji 10A ew kupił 2szt 15V 5A ;)
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Prąd lepiej mierzyć sobie zewnętrznym amperomierzem.
W moim WEP 3010D jest pomiar do 1 miejsca po przecinku a cały czas pokazuje o 0.3A za mały prąd.
Pomiar napięcia już jest na bardzo dobrej jakości.
ww296

Post autor: ww296 »

Smoxuks zmierz sobie bezpośrednio na zaciskach przewody są bardzo kiepskiej jakości co właśnie widać przy pomiarze natężenia.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Przewody mam swoje grube, silikonowe.
Awatar użytkownika
pietros

Tak szukam i czytam i dochodzę do wniosku, że najlepiej to chyba przydałby się zasilacz 60V/10A :mrgreen: No ale niestety ceny takich już nie są za wesołe :evil:
Chyba wezmę tego RXN-305D, a jak przeżyje gwarancję, to poprawię to chłodzenie.
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Też mam tego Korada KA3005P. Oczywiście polecono mi go na forum.
Mam go już trochę i do takiego niebyt profesjonalnego dłubania bardzo dobrze się nadaje. Minusem niewątpliwie jest chłodzenie. Wentylator ciągle jest włączony, a jego obroty zależą tylko od aktualnie płynącego prądu. Druga rzecz to dokładność przy pojedynczych miliamperach. Prawdopodobnie przez zaokrąglanie podawany prąd może być niższy od ustawionego. Jak ustawię prąd 1 mA to na wyjściu jest zero. Ja zmienię na 2 mA to na wyjściu mam 2 mA. Taka sama sytuacja jest kawałek dalej. Ustawiam 6 mA i jest 6. Zmieniam na 7 i dalej jest 6. Dopiero jak zmienię na 8 to jest 8.
Jeśli komuś takie minusy nie przeszkadzają to jest całkiem niezły zasilacz.
Awatar użytkownika
pietros

Co sądzicie o tych dwóch zasilaczach:
https://www.conrad.pl/Zasilacz-laborato ... 52_2110330
https://www.conrad.pl/Zasilacz-laborato ... 52_2110330

Zakup dla firmy, więc chciałbym coś nieco powyżej najtańszych chińczyków.
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Czy można ładować akumulatory LI-ion/żelowe zasilaczem bez wsadzania diody w szereg ?

Pytam czy nie ma możliwości uszkodzenia zasilacza przy próbie ładowania ?
ODPOWIEDZ