Taśma ledowa jako główne oświetlenie w salonie (w plafonie)

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Koshmaar

Taśma ledowa jako główne oświetlenie w salonie (w plafonie)

Post autor: Koshmaar »

Witam wszystkich! To mój pierwszy post, choć czytam świetlne forum od dłuższego czasu w różnych działach :) Ostatnio trafiłem na taki problem z pogranicza elektryki/ledów.

Chcę mieć ściemnialne światło w salonie z wykorzystaniem ledów wysokiej jakości (wysokie CRI, np te opisane tutaj http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=16207). Niestety nie znalazłem sensownego plafonu/oprawy pod ściemnialną lampę na ledach. Jedynie takie powyżej 1000 zł :o

Ktoś mi podpowiedział aby zlutować kilka taśm ledowych i przykleić je do zwykłej oprawy (wymontować to co tam było), nałożyć mleczny klosz i będzie tania dobra alternatywa dla ściemnialnych "żarówek" ledowych. A ponieważ te taśmy ledowe są na 12/24 V, to można będzie je podłączyć pod dowolny napięciowy zasilacz 12V. Potem jeszcze tylko odpowiedni regulator 12V do ledów na ścianie i tyle.

Co sądzicie o takim pomyśle z wykorzystaniem taśmy ledów jako głównego oświetlenia w pokoju? Nie jestem na niego jeszcze zdecydowany ze względu na sporą ilość manualnej roboty (poradzę sobie, ale czas..). Wolałbym kupić coś gotowego, ale tutaj brak wyboru na rynku mnie negatywnie zaskoczył.
rider

Post autor: rider »

Poszukaj w produktach Bociana, coś sensownego z wysokim CRI powinien mieć :wink:
Koshmaar

Post autor: Koshmaar »

To znaczy jakie produkty, plafony pod ściemnialne ledy? Nic takiego u niego nie znalazłem, podobnie jeśli chodzi o gotowe taśmy ledowe. Jeśli chodzi o te ostatnie, wyżej podlinkowałem temat gdzie się dyskutuje o takich, i mógłbym zaryzykować z tą Neonicą.

Moje pytanie zawarłem w ostatnim akapicie tamtego posta :) Ale w głębi ducha mam nadzieję że ktoś napisze "a po co tak kombinować, tutaj masz linka do sklepu z ładnymi plafonami pod ściemnialne ledy w cenie poniżej 500 zł" :razz:
michal1

Post autor: michal1 »

Ja bym napisał do Bociana i poprosił o jakiś moduł(y) ledów z zasilaczem. Do tego radiator i masz świetne oświetlenie - wysokie CRI, wysoka sprawność i niska cena :).
rider

Post autor: rider »

Gotowych plafonów led o wysokim CRI w cenie do 500zł nie widziałem. :wink: Miałem bardziej na myśli zastosowanie żarówek led z opcją ściemniania o wysokiej sprawności i wysokim CRI.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Plafon to ciężki temat bo chłodzenie jest problematyczne. Mam w łazience plafon z ogromnym radiatorem. Z powodu zamkniętej obudowy, przy ledach o mocy 10W, radiator po pół godziny pracy parzy w ręce. Po zdjęciu klosza i w tych samych warunkach pracy jest ledwo ciepły. Wniosek nasuwa się sam.
ILPT
ODPOWIEDZ