Latarka LED ładowana 230VAC beztransformatorowa TIROSS

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
DoctorX

Latarka LED ładowana 230VAC beztransformatorowa TIROSS

Post autor: DoctorX »

Witam.Jak w tytule.PZDR.Wyzwanie dla fachowców.
Panowie i Panie po ostatniej powodzi i ulewach...uległa zniszczeniu latarka ładowana z bezpośrednio z sieci ,tajwańskiej bodajże marki "Tiross".
Jest to lampka na czoło czyli czołowa lub "naczolna" jak niektórzy mawiają.
Wszystko cacy tylko nie ładuje i nie świeci,poratujcie zanim włożę do środka coś zastępczego.Dałem kiedyś za nią sporą kasę a teraz wiem że można taką kupić za około 30zł ale liczy się fakt że jestem bez niej jak bez ręki i po co mam kupować kolejną...OK
Pan Tajwańczyk włożył do środka 2 tajemnicze elementy nazwane C1 i D1 są to zaiste jakieś tranzystory tym sposobem uznał je za dyskretne...
Może ktoś ma taką i coś może podpowiedzieć?
Spalił się w niej rezystor,nie wiem chyba miał 1MΩ był od razu na zasilaniu sieciowym za nim jest C1 i kawałek cewki na rdzeniu dławik jakiś czy coś...do tego spaliła się też zenerka na 9,1V.Elementy wymienione brak akcji...
Wiem że kiedyś były latarki CCCP ładowane,ale w nich nie było takich elementów jak tranzystory czy coś ,ewentualnie może być jakiś prosty beztrafowy układzik do ładowania aku .Są tam 3 ogniwa bodajże po 1,2V
...
albo czym zastąpić,aby ładować prosto z sieci-aplikacja zastepcza.
Obrazek

nie znam pojemności bo aku są w jednej białej koszulce i nawet ich nie wyjmowałem ze środka bo okablowanie jest ok i nie ruszałem,ale jak to ważne to mogę to zrobić.Latarka świeciła jak podawał producent dobre 24h posiada "2 biegi" i faktycznie świeciła ostro i długo bez ładowania.
No i tak to wygląda :
Podejrzewam że jeden układzik z tranzystorem ogranicza napięcie a drugi ogranicza prąd ładowania,chociaż w instrukcji stoi napisane 'nie ładować dłużej niż 24h".Aha ten rezystor na wej 230VAC co się spalił to w jego miejsce wstawiłem 1MΩ od str druku.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

witaj ;-)
Ale tam bałaganik... :mrgreen:
Cięzko będzie dojść co padło, duże ryzyko.Proponuję wsadzić tam jakieś małe trafo (jaka jest pojemnośc akkusów?), diodę prostownicza i rezystor ograniczający prąd. Inna wersja-pierwsza lepsza łapdowarka do komórki do środka+rez. ograniczający i (ew) dioda prostownicza.
DoctorX

Jak już pisałem,nie znam pojemności aku bo są w jednej koszulce a tego już mi się rozbrajać nie chce,chyba że to konieczne to dla dobra ludzkości mogę to rozłupać.Właśnie próbuje sobie to rozrysować,tylko zagadkowe tranzystory tu mi psują robotę,ale powoli ...no i ta cewka ciekawa na rdzeniu chyba pionowym ferrytowym,ale nie jestem pewien bo to kolejny element w koszulce...podejrzewam że jest to cewka znana nam już z układu zasilania białej LED z 1,5V
BTW
bałagan jest bo trochę kwasku z aku poleciało,ale już wysuszyłem...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

DoctorX pisze:bałagan jest bo trochę kwasku z aku poleciało,ale już wysuszyłem...
uu, akkusy to chyba do wymiany?
Wymiary ogniw(a)?
DoctorX

Długość 51mm średnica 14mm dane przybliżone,bo mierzyłem aku zaklejone koszulką chyba termokurczliwą...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

rozumiem, że to wymiar jednego ogniwa?
Wypisz-wymaluj AA/R6, pewnie NiCd. jak szybko łądowała Ci się od pustych akku do pełna?
DoctorX

Ciekawa ankieta :wink:
Bez problemu mogłem używać po dwóch,trzech godzinach i świeciła kilka po parę godzin,ostatnim razem została lekko zalana(nie było tego widać) i została podłączona do ładowania na ponad dobę i się stało...ciężko powiedzieć ponieważ nie ma kontroli naładowania aku tylko diodka świeci - sygnalizuje zasilanie z sieci - ładowanie
BTW
może być inne rozwiązanie np.ładowanie przez USB,ale jeszcze nie gryzłem tego tematu...
aha a te ogniwa lion co "Wy" wyciągacie z różnych baterii to skąd można pobrać? laptopy/wkrętarki jakieś czy jak? czy to może tabu jakieś ? :oops: chodzi mi o te z cyferkami 18 coś tam...
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Te ogniwa Li-Ion z cyferkami "18 coś tam..." można kupić, począwszy od alledrogo, przez polskie sklepy z latarkami, po dealextreme.com lub kaidomain.com :)
Można je również "wydobyć" ze zużytej baterii od laptopa. W tym wypadku będą już częściowo (lub bardzo) zużyte.
MardoQ

Post autor: MardoQ »

pierwsze dwie cyfry z oznaczenia ogniwa oznaczają średnicę a następne 2 długość i na końcu jest 0.
Wiec 18 coś tam czyli popularne 18650 ma średnicę 18mm a długość 65mm
DoctorX

OK dzięki,wszystko fajnie ale latarka mimo wypełnienia ankiety co do AQ i innych danych nie świeci :arrow: :idea: :???:
BTW
mnie głównie interesowały te z "wydobycia" bo czasem mam dostęp do takich baterry-packów...
Awatar użytkownika
yano

Post autor: yano »

MardoQ pisze:pierwsze dwie cyfry z oznaczenia ogniwa oznaczają średnicę a następne 2 długość i na końcu jest 0.
Wiec 18 coś tam czyli popularne 18650 ma średnicę 18mm a długość 65mm
A 0 na końcu oznacza, że jest to ogniwo cylindryczne - chyba już było o tym na forum :wink:
pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

DoctorX pisze:mimo wypełnienia ankiety co do AQ i innych danych nie świeci
proszę o wyjaśnienie skrótu AQ
DoctorX

AQmulator :wink: czasem stosowany skrót
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

DoctorX pisze:latarka mimo wypełnienia ankiety co do AQ i innych danych nie świeci
DoctorQ, nie lubię gdy ktoś ponagla moje odpowiedzi a takie ponaglenie wyczułem. Nie ma recepty uniwersalnej, zadawałem Ci pytania żeby jak najlepiej poznac sprzęt, którego nie ma w rękach-stąd ANKIETA. Wolisz u lekarza za każdym razem te same piguły? Cierpliwości więc, bo czasem poganianie odnosi wręcz odwrotny niż zamierzony skutek.

Masz na zbyciu jakąś ładowarkę do tel. gsm która możesz tam zmieścić?Jaką?
DoctorX

Nie,nie ponaglam.Chodzi o to że powoli rozmowa zeszła na inny temat,czyli zboczyła z trasy...no nie ważne.Muszę poszukać,ktoś coś wspomniał o małym trafo.Nie nie ma szans i tak na głowie z AQ juz trochę waży a jeszcze trafo to obciążenie za duże będzie (wagowo) i minie się z celem.Dorwałem akumulatorek Lithium 3,6V LS 26500 chyba 7200 mAh cos jak R14 może nim zastąpię wątpliwej jakości te które wymieniłem/opisałem wczesniej?
Ostatnio zmieniony środa 15 lip 2009, 18:46 przez DoctorX, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ