Generator ozonu DIY

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
ermi1

Post autor: ermi1 »

logika podpowiada 300mA - i na jeden zestaw starcza. praktyka to 0.5A/220V. do 0.8 na 2 zestawy
Musiałem zrobić własny :-) - lutowany - to się mądrzę. :mrgreen: inne mniejsze się przepalały.
Najpierw długo radzą mędrce - potem kleci się naprędce.
przemek_83

Post autor: przemek_83 »

Dzięki za te odpowiedzi :) zasilanie też nie ma znaczenia +/-? wentylator, włącznik i zasilacz łączę też równolegle? Przepraszam za pewnie głupie pytania ale pierwszy raz będę bawił się z prawdziwym prądem i nie chciałbym żeby to był ostatni raz ;) Do tej pory miałem styczność tylko z prądem stałym i dlatego ten dylemat +/-
Lampek

Post autor: Lampek »

przemek_83 pisze: zasilanie też nie ma znaczenia +/-? wentylator, włącznik i zasilacz łączę też równolegle?
Zasilanie masz napięciem przemiennym, nie ma +/- tylko przewód fazowy L i neutralny N.
Zasilacz i wentylator łączysz równolegle, a wyłącznik jednobiegunowy w jeden przewód(szeregowo) jako pierwszy.
przemek_83

Dziękuję kolejnemu koledze za pomoc. Jest coraz jaśniej :) a jak wpiąć bezpiecznik? Zrobiłem szybki układ tego co mam, proszę kogoś w wolnej chwili o narysowanie jak to połączyć w takim układzie. Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
https://zapodaj.net/images/d844dd06226ab.jpg

Obrazek
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

przemek_83, proszę bardzo
Obrazek
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
przemek_83

Rysiu. pisze:
Rysiu. pisze:proszę bardzo
Dzięki bardzo kolego :) rozwaliłeś to na atomy :)
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Nie ma za co, filozofii za specjalnie tutaj nie ma po prostu łączymy równolegle i nie pomylić przewodów z zasilacza(kilka stron wstecz jest zdjęcie z odwrotnego podłączenia).

Do zestawu brakuje jeszcze tylko nasówki żeńskiej do podłączenia wentylatora, nie pamiętam tylko jaki rozmiar wiec musisz sobie zmierzyć ;)
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
przemek_83

Dzięki jeszcze raz Kolego. Nasuwki/konektory jakieś mam w zapasie, jak nie będą pasowały to z lutownicą nie będzie debiut :) Do tej pory co prawda tylko audio car&home i naprawa zabawek dziecku, nigdy 230V - dlatego tak przeraża. Pozdrawiam
kerad

Post autor: kerad »

tjsz pisze:Najprostszy sposób na ozonowanie obuwia i innych cudów poniżej na fotce ;)
Polecam - działa
[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_575968f5310752994.jpg]Obrazek[/url]
I nie ma problemu z zagotowaniem ozonatora, czy w worku są lekkie nakłucia, żeby jednak była lekka cyrkulacja powietrza? Bo tak to po napełnieniu worka efekt jest odcięcia odbioru gazu, który się cofa.
tjsz
Kontakt:

Post autor: tjsz »

Najmniejszego problemu nie ma.
Mimo silnej gumy która trzyma worek na ozonatorze, pod wpływem powstającego ciśnienia, gaz wylatuje spod gumki ;).

Ozonator nie gotuje się.
Choć na tym zdjęciu to płytki zapewne miały ok 80stopni, to teraz zrobiłem tuning i tuż nad płytkami zrobiłem otwór, przymocowałem wentylator komputerowy 12V który wtłacza powietrze na płytki.
Tym samym ochłodziłem je do temp. ok 60 stopni.
Awatar użytkownika
owies

Post autor: owies »

Witajcie konstruktorzy ;)
Czy po za ozonowaniem stosuje ktoś z Was jonizator powietrza czy nie ma to już najmniejszego sensu?
Na znanym portalu aukcyjnym jest duży ruch w tym temacie a mimo to nie ma w sieci zbyt wielu opinii użytkowników.
EDC X1 by greg
XM-L2 T6 3C / TIR narrow / extended
Astrolux A01

Nareszcie widzę... :)
MCSubi

Post autor: MCSubi »

Stosuję, bo mam w klimatyzatorze. Ale jakiś spektakularnych efektów nie obserwuję.
przemek_83

Jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc w szczególności Rysiu. :) zrobiłem wszystko według Twojego schematu i korków nie wywaliło. Płytki świecą delikatnym fioletem i bardzo czuć pracę ozonatora. Zdecydowanie polecam samodzielny montaż, u mnie całość zmieściła się w 150 zł. Wyszło tak:

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony piątek 01 lip 2016, 18:29 przez przemek_83, łącznie zmieniany 2 razy.
MCSubi

Post autor: MCSubi »

Co to za płytki tworzą obudowę? W środku drewniane listwy w narożnikach, czy masz jakieś patenty?
przemek_83

Obudowa jest zrobiona ze sklejki 6mm, kupiona na znanym portalu aukcyjnym w gotowych formatkach z otworami, wg. własnego projektu. Wewnątrz dłuższe ścianki - spodnia i boczne sklejone i wzmocnione kantówką. Do kantówki dokręcone ścianki: frontowa i tylna oraz górna, aby był dostęp do wnętrza. Całość etapowo oklejona folią imitacja karbonu. Efekt finalny nawet lepszy niż na foto.
ODPOWIEDZ