NEXTION - projekt z dotykowym LCD na arduino w kilka minut!

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
igi

NEXTION - projekt z dotykowym LCD na arduino w kilka minut!

Post autor: igi »

Witam, dzisiaj przeglądając aliexpress w poszukiwaniu lcd do orange pi natknąłem się na świetne rozwiązanie - LCD NEXTION - pewnie bardziej obeznani już o tym słyszeli, ale ja dopiero to odkryłem.

Na czym to polega ? Mamy dotykowy LCD z własnym procesorem, pamięcią flash, ramem, czyli tak naprawdę prosty mikrokontroler, który łączy się z naszym arduino/raspberry itd za pomocą jedynie portu szeregowego. Całe GUI, przyciski itd tworzymy w specjalnym oprogramowaniu, które jest bardzo proste i intuicyjne. Można tworzyć naprawdę ładne interfejsy graficzne, wskaźniki, wykresy, przyciski w kilka minut. Możemy dodawać własną grafikę lub korzystać z gotowych szablonów i elementów. Po stworzeniu gui wgywamy je do lcd za pomocą karty micro sd.

Jak to działa? - Tworzymy gui w programie i przypisujemy np przyciskom odpowiednie akcje - po wciśnięciu przycisku lcd wysyła po porcie szeregowym jakąś komendę. Po stronie arduino wystarczy wtedy wywołać jakąś akcję po otrzymaniu danej komendy i ot cała filozofia. Można w ten sposób zrobić tak naprawdę wszystko - panele do sterowania przekaźnikami, jakieś timery, można odczytywać dane z wejść, wszystko co sobie zażyczymy. Ja zakupiłem kilka tych wyświetlaczy i mam np zamiar uzbroić mój mobilny router w lcd z prostym sterowaniem - np ustawianie ssid i hasła, włączanie wyłączanie wifi, chcę też zrobić proste radio internetowe z lcd na orange pi.

Cenowo nie jest tak źle jeżeli zadowolimy się małymi wyświetlaczami - 2.2 cala kosztuje około 9 usd, 2.4 cala około 13, 3.2 cala kosztuje około 18. Przy większych 4.2 czy 7 calowych jest już niestety drogo.

Moim zdaniem jednak biorąc pod uwagę oszczędność czasu przy kodowaniu LCD i touch screena pod arduino wyświetlacze te są warte swojej ceny :).

trochę filmów:
https://www.youtube.com/watch?v=w3LitX2gODM
https://www.youtube.com/watch?v=jaTt9mgVYS4
https://www.youtube.com/watch?v=IAucswG4rmU
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Jest to już znane u nas, nazywa się DGUS i jest drogie.
To co Ty Znalazłeś jest dużo tańsze.
Daj jakieś linki z ofertami.
Awatar użytkownika
igi

Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Od wtorku mam taki wyświetlacz u siebie (2,4"). Jeszcze nie podpinałem uarta do niego, jedynie odpalałem go na fabrycznym wsadzie poprzez samo zasilanie. Bardzo ciekawie to działa i pewnie w niedługim czasie znajdę dla niego docelową rolę (dużo innych gratów elektronicznych ostatnio zamówiłem i wypadało by to złożyć w 1 kupę i sterować domoticzem).
PS
Przez was kupiłem także ozonator, kamerkę na IMX322+HI3516 z zoomem ... kolejne rzeczy już lawinowo zaczęły trafiać do koszyka. Zamówione miałem także ogniwa słoneczne ale po krótkiej rozmowie z Tomkiem zostałem przekonany, że lepiej kupić gotowe złożone.
Na szczęście autka RC nie kupiłem :razz:
Awatar użytkownika
pier

Na tych displajach da radę wyświetlać zmienne z zewnętrznego procesora?
Awatar użytkownika
igi

Jak ma rsa i coś wysyła to pewnie się da, w najgorszym wypadku można pewnie translator jakiś na arduino zrobić. Tu jakieś proste demo z wskaźnikami https://www.youtube.com/watch?v=NBp3t_gHTkE
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Na gotowym przykładzie widać zmianę textu. Polecenie do niego wygląda tak: t9.txt="change color" także pewnie odebrane pakiety można podobnie wyświetlać.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Dziś pobawiłem się chwilę wyświetlaczem poprzez terminal i spokojnie do fabrycznie wgranego programu można wysyłać swoje dane i podmieniać np text na stronie głównej.
t0.txt="ElSor" wysłane jako ASCII oraz 255 255 255 jako cyfry zastępują napis page 1:Text&Button napisem ElSor ;)
Awatar użytkownika
pier

ElSor a jak to jest z dokumentacją po zakupie takiego lcd? Czy dostajemy razem z lcd całe oprogramowanie, komendy do sterowania itp?

Myślę o zakupie takiego jednego do zabawy. Elty ma w swojej ofercie chyba wszystkie rozmiary.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

W pudełku jest tylko kabel i złącze microUSB do zasilania. Fabrycznie jest wgrany ten programik z 6cioma ekranami + menu główne. Komendy znajdziesz na necie w wiki nextiona czy też poprzez ich program, który także z neta musisz pobrać. Jest też kilka ciekawych przykładów z kodami i filmikami na ich stronie więc mając jakieś pojęcie można przejrzeć program do arduino i dowiedzieć się jak to wygląda od strony praktycznej. Wychodzi, że praca obsługa jest prostsza niż myślałem, jedynie trzeba nieco więcej czasu poświęcić na narysowanie ekranu(ów), którymi później będziemy się posługiwać.
ODPOWIEDZ