Terminal jako rejestrator parametrów urządzeń

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Tomeqp

Terminal jako rejestrator parametrów urządzeń

Post autor: Tomeqp »

Witajcie,
Ostatnio przyszło mi do głowy, że przydałby się jakiś mały tani komputer pod który mógłbym bez obaw podłączać różne dziwne urządzenia wyposażone w USB/RS232 których mam i będę mieć pewnie coraz więcej. Teraz pytanie czy terminale HP, które można dorwać za grosze na portalu aukcyjnym będą się do tego nadawać? Pracuje toto chyba wyłącznie na Win XP embedded i jest całkowicie bezgłośne. Powiedzmy taki HP 5720 za około 100zł. Musiałby na tym działać LogView i różne programy dostarczane przez producentów urządzeń. Widziałem, że ludzie używają takich terminali nawet do odtwarzania filmów na telewizorze. Z drugiej strony można niewiele dołożyć i kupić Della Optiplex w obudowie USFF i będzie na pewno wydajniejszy. Co myślicie? Warto iść w tym kierunku?
Pozdrawiam
ptja

Post autor: ptja »

Terminale fajne, ale WinXP przestanie być wspierany za 5 miesięcy, a do rozwiania obaw chyba wystarczy hub USB i interfejs USB-RS232?
RaspberryPI chyba będzie bardziej rozwojowe, choć nie wiem, czy coś podobnego do LogView jest dostępne pod linuksem.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Tomeqp

ptja pisze:Terminale fajne, ale WinXP przestanie być wspierany za 5 miesięcy
Windows 98 przestał być wspierany 7 lat temu, a używałem go jeszcze w lipcu tego roku. :mrgreen: Ja bym się chyba bardziej obawiał, że niektóre urządzenia i ich sterowniki mogą nie działać z Windowsem 7 niż, że XP okaże się za stary. Bardzo lubię XP i nie zauważyłem aby producenci sprzętu tego typu byli bardzo postępowi, zwłaszcza że kupuję mnóstwo staroci. U mnie na uczelni nadal stoi komputer na Win98, bo producent mikroskopu nie wydał nowszych sterowników. To taka ciekawostka. :mrgreen:

Raspberry raczej odpada, planuję kupić multimetr z możliwością podłączenia do kompa, mam też zasilacz, UPSa i ładowarkę IMAX B6. Myślę, że Windows będzie o wiele łatwiejszy do dogadania z tymi urządzeniami.

PS: Co do moich obaw to z wyżej wymienionych urządzeń tylko multimetr raczej będzie mieć optoizolację. Zbyt wiele komputerów straciłem przez przepięcia. No chyba, że gdzieś można tanio kupić HUBa USB z optoizolacją. Niestety nic taniego i dostępnego nie znalazłem. Tylko przemysłowe na zamówienie. :roll:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Te terminale wyglądają super do takiego zastosowania. Zawsze można dać na nie Linux i pozamiatane, ale do logowania danych XP wyczyszczony ze śmieci będzie akurat. Chyba zaraz sam kupie z 2 sztuki :-)
Tomeqp

Tylko pytanie do kogoś kto miał do czynienia więcej z XPe niż ja: Czy jest to zwyczajny XP okrojony ze śmieci i da się na nim zainstalować wszystkie programy działające na normalnym XP?
Pozdrawiam
joon

Post autor: joon »

Ja bym raczej nie kupował kompa lecz optoizolator na usb, zresztą można nawet samemu zrobić ;)
http://www.analog.com/en/interface-isol ... oduct.html

Albo na okrętkę; FT232 jako przejściówka z USB na RS232(TTL) i optoizolacja na transoptorach- parę takich przejściówek zrobiłem i nie mam żadnych problemów z nimi.
ptja

Post autor: ptja »

Czy macie jakieś doświadczenia z tego typu terminalami, np. z instalacją popularnych dystrybucji linuksa? Użyciem kart CF (Compact Flash) z przejściówką - jako flash?

Przy mocy parunastu do parudziesięciu watów, z wyjściami VGA/DVI, 6-8 portami USB, PATA dla pamięci flash a nawet SATA to wygląda całkiem fajnie jako baza dla specjalizowanej maszyny.
Ja myślę o uruchomieniu na tym linuksa z javą i "centralą" openHAB.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
GozDD

Post autor: GozDD »

Tak, XP Embedded to zwykłe XP okrojone ze śmieci. Instalowałem parę rzeczy na nich i nigdy nie było problemów. Większość (o ile nie wszystkie) sterowniki zintegrowane z XP zostały bez zmian :)
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

może spróbuję z tym embedded. Ja przeszedłem ten tutorial:
http://echolink.pl/fakty-i-mity-hp-t5000/
Instalowałem xp na dysku 2.5 cala i chodziło to nawet całkiem dobrze, dopóki nie wrzuciłem Sp1 i kolejnych SP + aktualizacje : masakra, nic nie da się zrobić, dysk mieli i nic więcej.
Chroma nie zainstalujesz, wywala kłopoty wydajnościowe, Firefox zainstalujesz, ale sam start to chyba 20min, więc odpada. Debiana nie testowałem, bo się nie znam, ale linuxcnc (wersja z usb) nie startuje.
Generalnie (pod względem ceny i wydajności) chyba lepiej wypada orangePI ze swoim linuxem:
https://www.youtube.com/watch?v=TEyU1zSqFwU
Awatar użytkownika
artur_n

Post autor: artur_n »

Ja używam T5740 jako domowy serwer. Mam w nim SSD IDE 4GB i 2GB pamięci RAM bardzo fajnie śmigało to na XP E ale do zastosowań serwerowych zainstalowałem debiana.
Everybody lies...
ODPOWIEDZ