transmiter do samochodu

....nie pasujące gdzie indziej...
lorak

transmiter do samochodu

Post autor: lorak »

Witam wszystkich !

Chciałbym zakupić transmiter do samochodu. Brakuje mi w radiu odtwarzania MP3, więc potrzebuję coś żeby podpiąć pendrive'a.
Może ktoś zna coś godnego polecenia, bo kompletnie nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę przy zakupie.
ww296

Post autor: ww296 »

Na to, aby do radia i źródła był podpięty kablem.
lorak

ww296, chodzi Ci o dodatkowy kabel stereo do połączenia radia z transmiterem ?
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Raczej chodzi o to, że najlepiej zamontować w radiu wejście AUX
Transmiter daje radę, ale to ostateczność.
pozdrav
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Używałem czegoś takiego lata temu i trudno jest trafić coś godnego polecenia. Podczas zakupu niewiele się dowiesz o sprzęcie, będziesz to wiedział jak go rozpakujesz i podłączysz, a wtedy może okazać się, że jeden kanał gra gorzej od drugiego (trzaski itp). Poza tym transmiter zasilany jest poprzez przetwornicę impulsową, która może siać zakłóceniami w eter.
Dodatkowo mały ekranik jest upierdliwy w obsłudze, gdy masz setki utworów w kilku katalogach to trudno jest przeskakiwać między utworami itp..
Najlepszy transmiter z jakim się spotkałem był w nawigacji Cruser Sigma B50:
https://www.google.pl/search?q=Cruser+S ... 4Q_AUIBygB
jakość b.dobra, duży ekran dotykowy. Sprzęt jest już archaizmem, ale może dostaniesz go na jakimś olx.
Osobiście udałbym się do jakiegoś elektronika samochodowego lub audio i zapłacił za wyprowadzenie kabla AUX, a do niego podpiąć jakiś moduł bluetooth.
lorak

Jeśli dobrze kojarzę błąka się koło radia jakiś kabel na mini jacka. Jeśli jakoś mógłbym z niego skorzystać podpinając telefon ? Czy cokolwiek innego pozwalającego na korzystanie z pendrive'a to byłoby super.
fxxx

Post autor: fxxx »

kup xiaomi roidmi i sprawdź :)
ww296

Post autor: ww296 »

Browar pisze:Raczej chodzi o to, że najlepiej zamontować w radiu wejście AUX
Transmiter daje radę, ale to ostateczność.
Dokładnie o to mi chodzi.
transmiter FM - ma ograniczone pasmo przenoszenia, bardzo zły stosunek sygnału do szumu, bardzo słaba separację kanałów stereo. Jak widać nawet idealny jakościowo - ma ograniczenia technologiczne, a dodajmy do tego jego słaba jakość wykonania, zewnętrzne zakłócenia i mamy coś co będzie tylko protezą - i nie mówimy tutaj o jakości "audiofilskiej" tylko po prostu o bardzo niskim komforcie użytkowania takiego ustrojstwa.
niestety Chincz na kabelku za radiem to najprawdopodobniej wyjście na wzmacniacz - ale może radio ma wejście aux?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Maiłem transmitery na baterie, zasilane z gniazda zapalniczki, w telefonie, w nawigacji. Nie warto. Dzwięk z tego cuda jest bardziej płaski, zero dynamiki. Bas twardy itd.

Lepiej przez aux a najlepiej to mieć radio z USB. Być może u Ciebie uda się wymienić fabryczne, o ile takie masz.
ILPT
lorak

Radio fabryczne w Senic II. W takim razie odpuszczę transmiter, a poszperam co z tym wyjściem aux, czy to się opłaci. Może lepiej będzie wymienić po prostu radio.
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Do wielu modeli dostępne są też zmieniarki cyfrowe, podpinasz to pod radio pod oryginalne wyjście na zmieniarkę i masz sterowanie jakbyś sterował oryginalną zmieniarką. Tylko że koszt takiej zabawki przewyższa często cenę radia z USB.
ODPOWIEDZ