...zasilaczem DIY
Witam
Proponował bym dodać 33 - 47nF, równolegle do diod prostownika. Stara metoda zapobiegająca pojawianiu się szpilek przy przełączaniu się złącza pn.
Pozdrawiam
Jak najbardziej...Doctore pisze:A co myślicie o dodaniu kilku kondensatorów 100nF?
Dla opampów, zasilacza negatywnego i wyjścia zasilacza?
Proponował bym dodać 33 - 47nF, równolegle do diod prostownika. Stara metoda zapobiegająca pojawianiu się szpilek przy przełączaniu się złącza pn.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Ok tak zrobię.
Masz może jeszcze jakieś propozycje?
Wcześniej też mi zalecałeś użyć diody schottky zamiast zwykłych, tak zrobiłem, dałem SB560.
W planach jest też wywalić ten rezystor cermetowy na kilka 1W 1% bo mam zamiar dać odczyt ustawionego prądu co do 10mA i aktualnego co do 1mA.
Gdzie w ogóle jest mierzone napięcie wyjściowe do sprzężenia zwrotnego?
Masz może jeszcze jakieś propozycje?
Wcześniej też mi zalecałeś użyć diody schottky zamiast zwykłych, tak zrobiłem, dałem SB560.
W planach jest też wywalić ten rezystor cermetowy na kilka 1W 1% bo mam zamiar dać odczyt ustawionego prądu co do 10mA i aktualnego co do 1mA.
Gdzie w ogóle jest mierzone napięcie wyjściowe do sprzężenia zwrotnego?
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Do bananów na stałe przez jakieś rezystory, dobierz takie o wysokiej wartości ale takiej która nie wprowadzi błędu pomiaru. A na dodatkowe gniazdo pomiarowe (to też mogą być banany) już bezpośrednio do układu pomiarowego. Wtedy podłączając takie dodatkowe kable cały prąd z pomiaru popłynie do układu a rezystory będą miały na to bardzo mały wpływ. Ja bym tak chyba zrobił
Ok przetestuję to, jak już będę kończył.
Bo póki co chce się wziąć za pisanie kodu do miernika, sobie nawet utrudniłem sprawę i postanowiłem skorzystać z nowego wyświetlacza 1'8, bo 3'2 za duży a 0,96' za mały, 2x16 za syfiasty xd
Bo póki co chce się wziąć za pisanie kodu do miernika, sobie nawet utrudniłem sprawę i postanowiłem skorzystać z nowego wyświetlacza 1'8, bo 3'2 za duży a 0,96' za mały, 2x16 za syfiasty xd
Max 30V, więcej niezbyt, głównie chodzi o opampy - tl081 i ich maxymalne napięcie pracy:pietros pisze:Jakie jest najwyższe napięcie zasilania jakie można podać na ten zasilacz? Można podać więcej niż 24 VAC?
Czyli już aktualnie jesteśmy na maxie.TI PDF pisze:Absolute Maximum Ratings... Differential Input Voltage +/-30V
Tak jak mówiłem wcześniej, jeśli chcemy uzyskać większe napięcia najlepiej zrobić dwa odseparowane zasilacze 30V i w razie potrzeby łączyć szeregowo, dodatkowa zaleta jest taka że mamy dwa niezależne zasilacze oraz możemy je połączyć równolegle dla uzyskania większego prądu.
Tak, można ładować akumulatory, ale powinno się wtedy ręcznie zakończyć ładowanie.
Ew. do miernika na uC, dodać funkcję odcięcia za pomocą przekaźnika po stronie AC.