Czołówka z czerwonym światłem
Czołówka z czerwonym światłem
Potrzebuje czołówkę z dużą ilością rozproszonego czerwonego światła. Tak, aby można było bez problemu odczytać mapę i oświetlić coś przed sobą. Nigdy nie używałem latarki z czerwonym światłem dłużej niz przez chwilę więc tak naprawde nie wiem ile tego światła potrzebuje. Chciałbym aby latarka miała jak najniższy profil.
Myślicie że takie coś jest warte czegokolwiek?
http://pl.aliexpress.com/item/POPPAS-4- ... 23bffad56b
http://pl.aliexpress.com/item/Water-Res ... 77be1113d8
http://pl.aliexpress.com/item/Water-Res ... 77be1113d8
Ostatnio zmieniony czwartek 26 maja 2016, 22:32 przez majster, łącznie zmieniany 1 raz.
Ogólnie to nie mam porządnej czołówki w ogóle, jedna z zoomem, jedna z biedronki, jedna bazarową. Sam nie wiem czy chce kolejną typową Chinkę czy inwestować w samo czerwone światło. zwykła czołówka też by mi sie przydała, ale z tego co sie orientuje to tak do 200zl to nie kupie nic dobrego z opcja czerwonego światła. Moze kupic zwykła czołówkę i zastosować jakiś filtr czerwony na zwykła diodę
Ps chciałbym jeszcze żeby światełko miało taki sterownik z pamięcią trybu, zebym nie musiał przeskakiwać przez wszystkie biała,tryby aby włączyć czerwone.
Ps chciałbym jeszcze żeby światełko miało taki sterownik z pamięcią trybu, zebym nie musiał przeskakiwać przez wszystkie biała,tryby aby włączyć czerwone.
Ogólnie to nie mam porządnej czołówki w ogóle, jedna z zoomem, jedna z biedronki, jedna bazarową. Sam nie wiem czy chce kolejną typową Chinkę czy inwestować w samo czerwone światło. zwykła czołówka też by mi sie przydała, ale z tego co sie orientuje to tak do 200zl to nie kupie nic dobrego z opcja czerwonego światła. Moze kupic zwykła czołówkę i zastosować jakiś filtr czerwony na zwykła diodę
No właśnie sam nie wiem czy warto kupować coś dobrego i markowego z czerwonym światłem którego bede używał na pewno rzadziej. Czy lepiej kupic pierwszy lepszy chiński wyrób i wymienić powiedzmy diody na same czerwone (taka przeróbka jak najbardziej wchodzi w grę, mam wszytsko co trzeba jeśli chodzi o warsztat). I dotego dokupić jakieś porządne światło na głowę z zasilaniem na 18650, ktore na pewno bede używał cześciej choćby w górach, pod namiotem, w jaskini itp.
Zdecydowanie najlepsza opcja na silne czerwone ( i nie tylko) światło, czyli 4 w jednym - Skilhunt H02c - https://www.youtube.com/watch?v=gUoHrHAZvfo
To jest wersja fabryczna zarówno na filmie jak i w necie - http://www.skilhunt.com/product-detail/ ... -headlamp/majster pisze:Niezła opcja z tym skilhuntem. Można takie coś kupić czy trzeba modować
Do kupienia najtaniej ( ale chyba bez opaski ) i 15 usd taniej niż gdzie indziej na fasttech - http://www.fasttech.com/product/3596401 ... flashlight
Są też na banggodd, gearbest itd.
Trochę to słabe 260lm. Dzięki za pomoc, ale jako czerwone światło służy mi kopia wallego, używam tego sporadycznie i trochę głupio byłoby kupować czołówkę z czerwonym światłem gdy nie posiadam "normalnej" porządnej czołówki. A więc zmienię jeśli mogę tematykę tego tematu na "doradźcie co kupić na głowę".
Moja wymagania:
1.18650 (może być z przodu może być z tyłu głowy)
2. Uniwersalne. Garaż, spacery nocne, biwakowanie w lesie, namioty, góry itp. Nie potrzebuje bóg wie jakiego zasięgu, ma być widać pod nogami, żeby dało rade jechać sobie rowerkiem z pracy i do.
3. Fajnie jakby było kilka zgrupowanych trybów w tym jeden on/off na wybranej jasności (mogę pewnie pomarzyć), ale nie nienawidzę ganiania po trybach, żeby dostać się do najsłabszego gdy np. jestem w nocy w lesie
4. czytałem czytałem i im więcej czytam tym mniej wiem
Skilhunt .Skilhunt chyba dobra cena, tylko czy reszta ok dioda itp :(
Coś takiego by mi pasowała, chodzi o kształt L. Chciałbym wydać do 250zł na światło z wysyłką, ogniwa jakieś posiadam (woytazo) ładowarki też
Moja wymagania:
1.18650 (może być z przodu może być z tyłu głowy)
2. Uniwersalne. Garaż, spacery nocne, biwakowanie w lesie, namioty, góry itp. Nie potrzebuje bóg wie jakiego zasięgu, ma być widać pod nogami, żeby dało rade jechać sobie rowerkiem z pracy i do.
3. Fajnie jakby było kilka zgrupowanych trybów w tym jeden on/off na wybranej jasności (mogę pewnie pomarzyć), ale nie nienawidzę ganiania po trybach, żeby dostać się do najsłabszego gdy np. jestem w nocy w lesie
4. czytałem czytałem i im więcej czytam tym mniej wiem
Skilhunt .Skilhunt chyba dobra cena, tylko czy reszta ok dioda itp :(
Coś takiego by mi pasowała, chodzi o kształt L. Chciałbym wydać do 250zł na światło z wysyłką, ogniwa jakieś posiadam (woytazo) ładowarki też
Re: Czołówka z czerwonym światłem
Taką czołówkę mam i jeżeli chodzi o czerwone światło to nie nastawiaj się, że bedzie na poziomie walle, jeżeli chodzi o moc to myśle , że 1/4 jasności mactronica. Dioda zimna wręcz nieprzyjemna.Wrzuciłem ją do samochodu w razie awarii może się przyda.Skilhunt mam też takie miłe światło, że aż się chce z niej korzystać nie napotkałem do tej pory milszej barwy (natural white).majster pisze:Potrzebuje czołówkę z dużą ilością rozproszonego czerwonego światła. Tak, aby można było bez problemu odczytać mapę i oświetlić coś przed sobą. Nigdy nie używałem latarki z czerwonym światłem dłużej niz przez chwilę więc tak naprawde nie wiem ile tego światła potrzebuje. Chciałbym aby latarka miała jak najniższy profil.
Witam.
Mam obydwie wersje Skilhunt , to znaczy Skilhunt H02 oraz Skilhunt H02R.
Wersja bez literki R bardzo dobrze spisuje się przy pracach w domu i okolicy.
Wiele razy lutując drobne elementy elektroniczne (siedząc przy biurku) wspomagałem się czołówką Skilhunt H02 new. Natomiast w lesie lepiej spisuje się wersja H02R - ma większy zasięg co może mieć znaczenie przy jeździe na rowerze. Obydwie wersje mają bardzo przyjemną barwę światła. Gdy kupowałem można było wybrać barwę.
Pozdrawiam
M.
Mam obydwie wersje Skilhunt , to znaczy Skilhunt H02 oraz Skilhunt H02R.
Wersja bez literki R bardzo dobrze spisuje się przy pracach w domu i okolicy.
Wiele razy lutując drobne elementy elektroniczne (siedząc przy biurku) wspomagałem się czołówką Skilhunt H02 new. Natomiast w lesie lepiej spisuje się wersja H02R - ma większy zasięg co może mieć znaczenie przy jeździe na rowerze. Obydwie wersje mają bardzo przyjemną barwę światła. Gdy kupowałem można było wybrać barwę.
Pozdrawiam
M.
Mario, a jaką barwę masz u siebie ?
Te skilhunty posiadają jakąś opcje zabezpieczenia ogniwa ? Czy jadą ile się da
Te skilhunty posiadają jakąś opcje zabezpieczenia ogniwa ? Czy jadą ile się da
Ostatnio zmieniony środa 08 cze 2016, 19:21 przez majster, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam.
Moja ma barwę określoną przez producenta jako "Neutral white".
Moim zdaniem jet to około 4500-5000 K.
Obydwie wersje SK H02 i H02R mają zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowanie.
Przy napięciu (mierzonym pod obciążeniem) około 3 V latarka co jakiś czas podczas pracy emituje trzy błyski (a raczej przygaśnięcia) i przechodzi na tryb o mniejszej mocy.
W trybie o niskiej mocy tylko przygasa.
M.
Moja ma barwę określoną przez producenta jako "Neutral white".
Moim zdaniem jet to około 4500-5000 K.
Obydwie wersje SK H02 i H02R mają zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowanie.
Przy napięciu (mierzonym pod obciążeniem) około 3 V latarka co jakiś czas podczas pracy emituje trzy błyski (a raczej przygaśnięcia) i przechodzi na tryb o mniejszej mocy.
W trybie o niskiej mocy tylko przygasa.
M.
Mario dziękuję za informacje. Przekonałeś mnie do tego skilhunta . Biorę po wypłacie. A czerwone światło , typowe światło sobie odpuściłem. Wystarczy spokojnie coś na zwykłych ledach 3mm które dają wystarczająco światła żeby się nie zabić po ciemku, a jak nie chce być zauważony to nic mocniejszego nie wchodzi w grę.
Ostatnio zmieniony środa 15 cze 2016, 22:57 przez majster, łącznie zmieniany 1 raz.