Generator ozonu DIY

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
marekzal22

Post autor: marekzal22 »

Jak temperatura osiąga taką skalę to chyba nie .Jak by było koło 90 stopni to wtedy tak.
Tak bynajmniej jest w elektronice.
MCSubi

Post autor: MCSubi »

A tu nie chodzi o rozpad ozonu, czyli po prostu mniejszą wydajność na ciepło?
ermi1

Post autor: ermi1 »

ozon to taka dziwna substancja - jak się wytwarza a temp. jet niska to OK.
Jak przeleci przez coś ciepłego to nie OK. Potwierdziłem to (niejako) poprzez to co napisałem o ozonowaniu samochodu.
Ciekawy link znalazłem
http://idn.org.pl/psrp/ozon.html warto poczytać tak z medycznego punktu widzenia.
Najpierw długo radzą mędrce - potem kleci się naprędce.
marekzal22

Post autor: marekzal22 »

MCSubi pisze:A tu nie chodzi o rozpad ozonu, czyli po prostu mniejszą wydajność na ciepło?
To spróbuj kolego bez wentylatora to płytki moment się skopcą.A rozpad swoją drogą w niższych temperaturach dłużej działa i się nie rozszczepia tak szybko.
MCSubi

Próbowałem dłużej niż moment testując przed montażem. Płytki nadal bialutkie i działają od grudnia.
skwaruch

Post autor: skwaruch »

Mam taki problem, szukam jakiegoś wyłącznika czasowego takiego do gniazdka. Szukam w necie już długo i znalazłem tylko jakieś programatory czasowe, a ja bym chciał takie proste coś ustawiam że ma się wyłączyć za 5, 10 .... 60 min. (kiedyś takie coś mieli rodzice 20-30 lat temu). Jest jeszcze coś takiego?
MCSubi

Wszystkie moje programatory elektroniczne mają taką funkcję.
piootr

Post autor: piootr »

MCSubi pisze:Wszystkie moje programatory elektroniczne mają taką funkcję.
masz takie w sprzedaży? może wrzuć jakąś oferte lub na pw.
MCSubi

Nie zajmuję się tym,po prostu mam w domu kilka Grasslin i jakiś tanich podróbek z marketów budowlanych, stąd wnioskuję, że funkcja timera może być w każdym programatorze.
rad3k

Post autor: rad3k »

skwaruch pisze:Mam taki problem, szukam jakiegoś wyłącznika czasowego takiego do gniazdka. Szukam w necie już długo i znalazłem tylko jakieś programatory czasowe, a ja bym chciał takie proste coś ustawiam że ma się wyłączyć za 5, 10 .... 60 min. (kiedyś takie coś mieli rodzice 20-30 lat temu). Jest jeszcze coś takiego?
wystarczy wpisać w google jest tego full
https://www.google.pl/search?q=programa ... 8wfV8ojIDg
piootr

rad3k pisze:
skwaruch pisze:Mam taki problem, szukam jakiegoś wyłącznika czasowego takiego do gniazdka. Szukam w necie już długo i znalazłem tylko jakieś programatory czasowe, a ja bym chciał takie proste coś ustawiam że ma się wyłączyć za 5, 10 .... 60 min. (kiedyś takie coś mieli rodzice 20-30 lat temu). Jest jeszcze coś takiego?
wystarczy wpisać w google jest tego full
https://www.google.pl/search?q=programa ... 8wfV8ojIDg
czytanie ze zrozumieniem się kłania. faktycznie jest problem aby w rozsądnej kasie znaleźć fajny timer minutowy. można bawić się w arduino lub kupić coś z kraju na dalekim wschodzie. próbowałem coś takiego sam zmontować, hmmm, raczej na planach się obyło i finalnie zamówiłem taki: http://www.aliexpress.com/item/Programm ... 02627.html
jeszcze nie dotarł do mnie. myślę że to najlepsze rozwiązanie. może nie wygląda najlepiej, ale ma fają funkcję z ustawianą pausą.
ermi1

fajny potwór
Kupiłem timer z casto - tanio -działa co 15 min/ 9zł mnie to kosztowało. Taki zwykły kręcony i na zapadki - uważam że wystarczy, zobaczymy jak w praktyce.

A co do tych programowanych timerów to niestety nie każdy ma funkcję odmierzacza (countdown) (mam taki super świetny programowalny i 200 cykli tygodniowo nie ma tej funkcji - więc nie wszystkie :-( ) - można co najwyżej zaprogramować go do włączania /wyłączania o określonych czasach w każdy dzień tygodnia.
Chodzi raczej o takie coś jak w kuchenkach mikrofalowych - wciskam (przekręcam) i ma być godzina działania - czas się odlicza. ;) Masz kolego taką funkcję - łatwą szybką? Pyk wpisuję czas działania- pyk start.
przejadę się chyba do elektrośmieci.
piootr

ermi1 pisze:fajny potwór
Kupiłem timer z casto - tanio -działa co 15 min/ 9zł mnie to kosztowało. Taki zwykły kręcony i na zapadki - uważam że wystarczy, zobaczymy jak w praktyce.

A co do tych programowanych timerów to niestety nie każdy ma funkcję odmierzacza (countdown) (mam taki super świetny programowalny i 200 cykli tygodniowo nie ma tej funkcji - więc nie wszystkie :-( ) - można co najwyżej zaprogramować go do włączania /wyłączania o określonych czasach w każdy dzień tygodnia.
Chodzi raczej o takie coś jak w kuchenkach mikrofalowych - wciskam (przekręcam) i ma być godzina działania - czas się odlicza. ;) Masz kolego taką funkcję - łatwą szybką? Pyk wpisuję czas działania- pyk start.
nie wiem do kogo to piszesz? jeśli do mnie z tym pytaniem, to jest jeszcze łatwiej. po lewej stronie ustawiasz czas, zasilanie i czas odlicza....
ermi1

i o to chodzi :mrgreen: - zapodaj fotki czego mamy szukać, lubteż co z nowych sterowników działa w tenże sposób. Oj wielu Ci podziękuje. :)
skwaruch

Post autor: skwaruch »

piootr pisze: finalnie zamówiłem taki: http://www.aliexpress.com/item/Programm ... 02627.html
jeszcze nie dotarł do mnie. myślę że to najlepsze rozwiązanie. może nie wygląda najlepiej, ale ma fają funkcję z ustawianą pausą.
No ale nie ma gniazdka ani wtyczki :)
Czyli nic nie :/
ermi1 pisze:fajny potwór
To to chyba jest programator i takich jest pełno.
ODPOWIEDZ