3 majcie kciuki za ceny litu :)
Moderator: bto.pl
3 majcie kciuki za ceny litu :)
Ceny litu na początku tego roku wzrosły o prawie 300%. Co będzie dalej?
Ciekawe artykuły:
http://www.zerohedge.com/news/2016-02-29/electric-car-war-sends-lithium-prices-sky-high
http://eshare.cnchemicals.com/publishing/home/2016/01/14/2041/lithium-carbonate-the-price-increased-300-crazily-in-china-.html
Ciekawe artykuły:
http://www.zerohedge.com/news/2016-02-29/electric-car-war-sends-lithium-prices-sky-high
http://eshare.cnchemicals.com/publishing/home/2016/01/14/2041/lithium-carbonate-the-price-increased-300-crazily-in-china-.html
Po zakończeniu jazdy i tak musisz na noc podłączyć do ładowania, więc problem sam się rozwiązuje, chyba że dziennie będziesz robił 5 czy 10 km to pewnego poranka możesz przeżyć zdziwienie i możesz mieć problem
Pozdrawiam
Mariusz
Jeśli pomogłem Ci w Twoim temacie to kliknij na "pomógł" przy moim poście....... to nic nie kosztuje ...... Wielkie Dzięki
Mariusz
Jeśli pomogłem Ci w Twoim temacie to kliknij na "pomógł" przy moim poście....... to nic nie kosztuje ...... Wielkie Dzięki
Ermi1, dobrze że to tylko wizja
Zerknij pod ten link a zobaczysz jak wyglądają stacje ładowania, dodam tylko że są już kraje które w podziemnych garażach i na osiedlowych uliczkach instalują stacje.
Stacje ładowania
Jako drugą ciekawostkę powiem że już od dawna firmy pracują nad indukcyjnym ładowaniem pojazdów, coś na wzór ładowania elektrycznych szczoteczek do zębów, a ostatnio coraz modniejszego ładowania telefonów komórkowych za pomocą pętli.
Pętla indukcyjna
Zerknij pod ten link a zobaczysz jak wyglądają stacje ładowania, dodam tylko że są już kraje które w podziemnych garażach i na osiedlowych uliczkach instalują stacje.
Stacje ładowania
Jako drugą ciekawostkę powiem że już od dawna firmy pracują nad indukcyjnym ładowaniem pojazdów, coś na wzór ładowania elektrycznych szczoteczek do zębów, a ostatnio coraz modniejszego ładowania telefonów komórkowych za pomocą pętli.
Pętla indukcyjna
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
Mariuszu - dzięki za linki
Wiem że są takie rozwiązania bardzo przyjemne ale...
jak zostaniemy postawieni przed faktem dokonanym (jako społeczeństwo) to niestety moje fantastycznie komiczne wizje zaczną się realizować - no w końcu Polak potrafi i jesteśmy szalenie pomysłowi o czym świadczy również całe TO Nasze Forum. O czym mówię z całym Szacunkiem.
Ale halo halo ale mam dalsze wizje....
Widzę jak nowo wybudowane parkingi i ulice są prute młotami pneumatycznymi. A ulice to z unijnych funduszy są przecież.... A przecież nie wolno niszczyć przez ileśtam lat tego na co unija dała kasę.
Blado to widzę - najpierw nas zarzucą bzdurą, typu elektryczne auta a później obudzimy się w administracyjnym śmietniku paranoi i Barejowskiej rzeczywistości - odliczania zapewne niższych rachunków za ładowanie aut z węglowych elektrowni, podatków, Vatów i akcyz.
Oj będzie jak to mówią Rosjanie "i smieszno i straszno".
Przepraszam no tak to widzę. Niestety nie pierwszy raz.
Wiem że są takie rozwiązania bardzo przyjemne ale...
jak zostaniemy postawieni przed faktem dokonanym (jako społeczeństwo) to niestety moje fantastycznie komiczne wizje zaczną się realizować - no w końcu Polak potrafi i jesteśmy szalenie pomysłowi o czym świadczy również całe TO Nasze Forum. O czym mówię z całym Szacunkiem.
Ale halo halo ale mam dalsze wizje....
Widzę jak nowo wybudowane parkingi i ulice są prute młotami pneumatycznymi. A ulice to z unijnych funduszy są przecież.... A przecież nie wolno niszczyć przez ileśtam lat tego na co unija dała kasę.
Blado to widzę - najpierw nas zarzucą bzdurą, typu elektryczne auta a później obudzimy się w administracyjnym śmietniku paranoi i Barejowskiej rzeczywistości - odliczania zapewne niższych rachunków za ładowanie aut z węglowych elektrowni, podatków, Vatów i akcyz.
Oj będzie jak to mówią Rosjanie "i smieszno i straszno".
Przepraszam no tak to widzę. Niestety nie pierwszy raz.
Najpierw długo radzą mędrce - potem kleci się naprędce.
znalazłem ceny zestawów różnych firm.
Fotowoltaika4,5kW
Galmet netto 26 159zl
OEM solar 26 455zł
Solgro 30 100zł
zestawy solarne. 2-4 osób
hewalex 3999zł
galmet 6849zł
cosmosun 9740zł
4-6 osób viessmann 12305 zł
od taka wrzutka cenowa dla porównania.
Fotowoltaika4,5kW
Galmet netto 26 159zl
OEM solar 26 455zł
Solgro 30 100zł
zestawy solarne. 2-4 osób
hewalex 3999zł
galmet 6849zł
cosmosun 9740zł
4-6 osób viessmann 12305 zł
od taka wrzutka cenowa dla porównania.
Najpierw długo radzą mędrce - potem kleci się naprędce.