Zakup laptopa 17" FHD szybki i niezawodny

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Zakup laptopa 17" FHD szybki i niezawodny

Post autor: Bocian »

Witam. Z racji, że mój Inspiron 17R 7720 od 3 tygodni leży w serwisie i czeka na nową płytę główną zmuszony jestem rozejrzeć się za nowym sprzętem. Ma być to komputer do firmy i użytkowany raczej jako stacjonarny (odpalany rano i wyłączany przed wyjściem 5 dni w tygodniu). Fanem gier nie jestem (zazwyczaj tylko zaraz po zakupie coś zainstaluję żeby przetestować) i bardziej chodzi o multimedia typu filmy, jak najszybsza obsługa systemu, programów biurowych. Czas pracy na bateriach nie jest dla mnie istotny (mam obok elektrownię, którą mogę go zasilać kilka dni ;)

Priorytetowe wymagania:
- bardzo dobrej jakości matowa matryca 17" Full HD
- szybki procesor i7/i5
- min. 8GB Ram
- 4 porty USB, najlepiej 3.0
- dysk SSD (120GB+ 1TB HDD lub tylko SSD min. 480GB)
- legalny Windows 8/10
- min. 2 lata gwarancji przy zakupie na firmę

Mile widziane:
- podświetlana klawiatura
- WiFi 5Ghz (mam taką instalkę w domu ale w firmie 2,4Ghz więc to nie jest kluczowe)
- solidna aluminiowa obudowa
- fajnie jak byłoby to na procku generacji Skylake

Podoba mi się MSI GE72 (przykładowy link):
http://allegro.pl/msi-ge72-apache-pro-i ... 78534.html

Wiem, że to "armata na komara" ale każdy facet ma coś z dzieciaka :mrgreen: (kiedyś gracza) ;) Z drugiej strony nie wiem jak z jakością i niezawodnością tych gamingowych MSI (opinie są bardzo zróżnicowane). Doradźcie coś proszę. A i budżet ~5k PLN brutto.
Sometimes darkness can show you the light
maro21

Post autor: maro21 »

Polecam zapytać na nhl.pl sam znajdują często tam informację :)
Ganzo G718B
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

maro21, dzięki za podpowiedz. Zainteresował mnie też poniższy model jako tańsza alternatywa:
http://allegro.pl/hp-envy-17-i7-6500u-1 ... 63290.html
Ma ktoś doświadczenia z serią Envy od HP? Wiem, że procesory niskonapięciowe U nie powalają wydajnością ale mają również 3 razy niższe TDP (15W vs 45W) od topowych intelowskich, mobilnych procesorów (mniejsza grzałka w środku). Pracuję zastępczo własnie na domowym Inspironie 17" na i5 serii U i powiem szczerze, że oprócz słabej matrycy, wszystko działa OK (dysk SSD 248GB) więc może ten Skylake i7-6500U nie byłby złą alternatywą ;)
Awatar użytkownika
Jimmy

Post autor: Jimmy »

Mam w pracy HP Probook 650 G1 - używany jak piszesz czyli 5dni właczany rano i wyłączany po 8.5h. Po ok. 1.5 roku nic się nie dzieje, wszystko działa, tylko bateria z trzymania na początku ok 6h spadła do 3.5h - przy moich zastosowaniach biurowych.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Bocian pisze:Ma ktoś doświadczenia z serią Envy od HP?
Mam lapka z tej serii już 5 lat.
Wady:
Po ok 3-4 latach wyrobiło się złącze DC (kupiłem nowe na ali).
Po ok 4 latach gasną niektóre LEDy z podświetlania matrycy (jakieś zwarcie albo brak styku) pomaga magnesik przyłożyć do czujnika klapy. Niestety wyświetlacz jest nierozbieralny.
Żeby wyczyścić radiator trzeba rozkopać pół lapka albo prościej z kompresora dmuchnąć od strony wylotu.
Czytnik płyt (taki bez tacki) zakurzył się i po ok 5-6 miesiącach od nowości przestał czytać płyty (czyszczenie pomaga na max 3 miesiące).
Bateria fabryczna po ok 2h latach padła nagle z dnia na dzień.

A tak to działa bezawaryjnie non stop.
sarius

Post autor: sarius »

na dzień dzisiejszy jedyne co mogę polecić z czystym sercem to lenovo np y510p rewelacja
tnt_gt

Post autor: tnt_gt »

Może coś od Gigabyte'a
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Przyjaciel ma gamingowego MSI i niejedno przekleństwo już pod jego adresem słyszałem.
Dla mnie pakowanie do jednej obudowy silnego procka i wydajnej grafiki to proszenie się o kłopoty. Jeśli gry nie są wymagane to poprzestał bym na czymś ze zintegrowaną grafiką Intel HD.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Mam gamingowego MSI ponad 2 latka i złego słowa nie mogę powiedzieć. Także opinie bardzo zróżnicowane :)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Calineczka pisze:Jeśli gry nie są wymagane to poprzestał bym na czymś ze zintegrowaną grafiką Intel HD.
Problem w tym Arku, że ciężko znaleźć model z dobrym CPU, ładną matrycą 17" FHD i tak aby nie miał dodatkowej grafiki. Serio, przeżyłbym na intelowskiej, wbudowanej w procka GPU (zwłaszcza, ze w tych nowszych spokojnie można na nich obsłużyć wszystkie wymagane przeze mnie multimedia) ale wychodzi na to, że takich konstrukcji po prostu nie ma.
arkus

Post autor: arkus »

Nie kupuj Lenovo P50.
Same zalety.
Jedyna wada, to cena :twisted:
Wykracza poza zastosowania, stacja robocza w obudowie lapka.
Filmiki i matryca miodzio, ale i tak nie korzystam, bo mam podpięte 2x24" (miało być 2x27" 2560×1440 w profesjonalnym CAD)
pzdr
a
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem. Finalnie głos rozsądku (mam nadzieję) wziął górę i zamówiłem HP Envy 17" na energooszczędnym i7-6500U. Jedyne co zamierzam zrobić to wymienić fabryczny HDD 2TB na SSD Samsung Evo 850 500GB (można aktualnie kupić w granicach 570zł brutto).
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Zobacz czy w środku masz miejsce na dysk M2 i ew tylko dokup 256GB. Takie połączenie będzie najlepsze (i tańsze).
Oferowany przez nas sprzęt pochodzi z programu wyprzedażowego producenta HP RENEW
No i nie wiem czy RENEW to dobra opcja (jest dużo negatywnych opinii o tym w necie).
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

ElSor pisze:Zobacz czy w środku masz miejsce na dysk M2 i ew tylko dokup 256GB. Takie połączenie będzie najlepsze (i tańsze).
Tak wstępnie planowałem i teraz jeszcze wstrzymuję się z zakupem SSD (dopóki sam nie ustalę czy jest miejsce na dodatkowe dysk M.2 czy SATA bo miejsce na drugi podobno na bank jest). Sprzedawcy sami do końca nie wiedzą i sugerują, że jest jednak miejsce na dysk SATA, ale oczywiście bez sanek i ew. przyłącza :|
maro21

Post autor: maro21 »

Podasz model lapka?
Ganzo G718B
ODPOWIEDZ