Witam wszystkich bardzo serdecznie! Jako, że to jest mój pierwszy post to się nieco przedstawię
Już od małego interesuje się elektroniką i robotyką. Z bardziej świtlistych rzeczy to kiedyś zbierałem różne ciekawe latarki, tj. m.in. latarka z radiem, ładowana przez potrząsanie, ładowana wprost z kontaktu, ze zmiennym skupieniem (aż do 180*), ale wszystkie były dość słabo wykonane i słabo świeciły...
Wtedy stwierdziłem, że potrzebuję czegoś naprawdę porządnego. Jakiś rok temu kolega polecił mi to forum, duuużo czytałem i czytałem i w końcu od kilku miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem tytułowej Trustfire TR-801 kupionej na DX (sku 15335)
Jednak nieco się przeliczyłem jeśli chodzi o sterownik. Miałem nadzieję, że jest to sterownik regulowany, ale niestety służy on tylko i wyłącznie do obsługi trybów. Od kilku dni trochę szukam na ten temat, wczoraj pokusiłem się o wylutowanie drivera, z czym nie miałem większego problemu, i wykonałem pomiary. Co mi się najbardziej nie spodobało:
Przy aku świeżo naładowanym 4,15V w diodę idzie ponad 750mA w trybie high. Jasność bardziej niż zadowalająca, w nocy widać strumień światła
Jednak przy aku 3,95V prąd diody spada już do 560mA (high)
Przy 3,7V różnica jest już bardzo widoczna... Latarka owszem świeci do 2h na trybie high ale pod koniec jasność jest mniejsza niż normalnie na mid.
Po takim długaśnym wstępie pytanie do szanownych kolegów: czy wszystkie sterowniki tak mają? poszukałem parę driverów na DX jednak nie jestem pewien jak działają. Zastanawiam się nad kupnem SKU 7612 (Iwy 1A @HIGH, czyli Q5 będzie ładnie wykorzystana) i tryby mi odpowiadają. Chciałbym poznać wasze opinie na ten temat, jakie drivery polecacie do Q5 pod 18650 tak żeby trzymała jasność przynajmniej do tych 3,3-3,4V czyli Vf diody. Ewentualnie myślę nad samodzielnym wykonaniem drivera, bo dosyć znam się na elektronice, ale jeszcze nigdy nie budowałem układów do takich aplikacji także nie wiem na ile mi by mi to wyszło
pozdrawiam
sterownik w Trustfire TR-801
igi - wielkie dzięki, właśni widzę, że nawet fajny ten 15880, rozumiem, że w nim Iwy jest już przez cały czas na mniej więcej takim samym poziomie?
DNF - już dużo twoich postów widziałem ale jakoś nigdy nie zwróciłem uwagi że też Bydgoszcz czy się znamy? hmmm ja chodzę do gim przy VI LO, nie wiem w sumie nawet orientacyjnie ile ty masz lat... opisz się jakoś ;P gdzie się uczysz/pracujesz czy coś w tym stylu?
DNF - już dużo twoich postów widziałem ale jakoś nigdy nie zwróciłem uwagi że też Bydgoszcz czy się znamy? hmmm ja chodzę do gim przy VI LO, nie wiem w sumie nawet orientacyjnie ile ty masz lat... opisz się jakoś ;P gdzie się uczysz/pracujesz czy coś w tym stylu?
- LightLover
Co by dużo nie mówić - popieram to, co mówi igi
Dodatkowym atutem tego sterownika jest to, że możesz wykonać sobie awaryjną tuleję i zasilać latarkę ze zwykłego "palucha". Wtedy w high w diodę idzie ~350mA i do zwykłego poruszania się światła jest aż nadto.
Driverek ten posiada 5 trybów:
Start z high -> med -> low -> strobo -> SOS (te dwa ost. IMO niepotrzebne..)
Po ok. 2s zapamiętuje ostatnio używany tryb.
Średnica o ile dobrze kojarzę to 17mm.
Krótko mówiąć - Mam i polecam
Edit:
Zgadza się, prąd wyjściowy jest stały aż do momentu zadziałania protekcji akumulatora.
Dodatkowo można ten driver prosto zmodyfikować, by dawał ~1,2A
Edit 2: TU znajdziesz instrukcję i dokładne pomiary tego sterownika.
Dodatkowym atutem tego sterownika jest to, że możesz wykonać sobie awaryjną tuleję i zasilać latarkę ze zwykłego "palucha". Wtedy w high w diodę idzie ~350mA i do zwykłego poruszania się światła jest aż nadto.
Driverek ten posiada 5 trybów:
Start z high -> med -> low -> strobo -> SOS (te dwa ost. IMO niepotrzebne..)
Po ok. 2s zapamiętuje ostatnio używany tryb.
Średnica o ile dobrze kojarzę to 17mm.
Krótko mówiąć - Mam i polecam
Edit:
Zgadza się, prąd wyjściowy jest stały aż do momentu zadziałania protekcji akumulatora.
Dodatkowo można ten driver prosto zmodyfikować, by dawał ~1,2A
Edit 2: TU znajdziesz instrukcję i dokładne pomiary tego sterownika.