Pierwsza lepszw latarka. Plus składanie samemu.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
9452130

Pierwsza lepszw latarka. Plus składanie samemu.

Post autor: 9452130 »

Jako że to mój pierwszy post chciałbym się z wszystkimi przywitać.

Jestem Marcin, jestem z Łodzi i trafiłem tu jakiś czas temu. Na początku tylko przeglądałem coś tam sobie poczytałem. Zamówiłem chińskiego zooma który niby mi wystarcza ale to jednak nie to. Jako że lubię dłubać przy drobnej elektronice (nawet 2 miesiące studiowałem elektronikę), stwierdziłem że pierwszą dobrą latarkę chcę poskładać samemu.

1. Latarka ma to być raczej sprzęt który zazwyczaj będzie noszony w plecaku bez przerwy. Fajnie jakby miała różne tryby. Nanjg 105D spełnia moje wymagania co do trybów. Jestem raczej zdecydowany co do niego. Chyba że dostanę coś na mocniejszego jeszcze za max 2x więcej ponieważ chciałbym żeby na trybie 100% ludzie robili wow. Znalazłem na szybko tylko wersję 105c która ma 4 tryby ale wybiera się na stałe lutując z tego co widzę. Nie jest to jakaś duża wada ale 105s jakoś bardziej mi pasuje.

https://www.fasttech.com/products/1612/ ... ght-driver

http://intl-outdoor.com/amc71358-5mode- ... p-667.html

2. Jako host myślałem nad Convoyem s2. Bardzo podoba mi się wizualnie ta latarka a i prostota wykonania i dziesiątki zdjęć z jej modowania ułatwią sprawę. Driver 17mm chyba powienien do niej być i taki jest ten wyżej. Jeśli się mylę proszę o poprawienie.

https://www.fasttech.com/products/1618/ ... light-host

3. Co do diody wolałbym żeby była już nalutowana na jakieś podłoże ponieważ nigdy ich jeszcze nie lutowałem i nie chciałbym czegoś popsuć. Tu nie mam pomysłu nawet czego szukać. Z tego co czytam to coś na podłożu noctigon będzie dobrym wyborem. Czy na fasttechu znajdę coś podobnej jakości czy raczej średnio? Jaką diode najlepiej wybrać do tego hosta by uzyskać jak najwięcej światła przy wyżej wymienionym sterowniku? Barwę dobiorę sobie samemu tu akurat problemu nie będzie. Latarka ma po prostu mocno świecić. Taki gadżet który składam dla zabawy bo raczej nie będzie mi potrzebna prawie nigdy. :twisted:

4. Kable jakie zastosować przy takim prądzie? 18 awg czy może 22 wystarczy bez problemu?

5. Coś jeszcze jest potrzebne? Czy warto coś zmienić (np. przycisk czy sprężyny) jeśli tak to na jakie?

Chciałbym też złożyć jakaś latarkę na paluszek AA która będzie używane dużo częściej i będzie jeździła ze mną w aucie cały czas. Da radę dorwać hosta gdzieś takiego? Jeśli nie to jakiego chinczyka najlepiej zmodowac?

Wiem że dział nie ten ale jak już tyle napisałem to zapytam jeszcze przy okazji. Jaką latarkę do kluczy warto kupić? Coś małego na cr2032 ale żeby jednak jakieś światło to dało.

Z góry dziękuję wszytskim za pomoc i jeszcze raz witam :)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Najsensowniejsza dioda to XP-L HD lub XP-L HI na podłożu 16mm z bezpośrednim padem termicznym.
Przewody 20-22AWG będą ok. Włącznik w tych S2 jest dobry fabrycznie (przynajmniej był do tej pory). W S2 można dać reflektor SMO i szybkę AR99%. Sterownik można podkręcić do 3,5A i będzie z 1300lm na diodzie z wysokim BINem.
W intlu znajdziesz gotowe diody z podłożem i przewody.
Do całości potrzeba też dobrego firmowego ogniwa i wtedy będzie moc.
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

My flashlight is smaller than yours...
9452130

Dzięki za szybką odpowiedź.

sp5it ciekawa propozycja ale póki co chciałbym złożyć coś mniejszego pokroju S2 a dopiero potem coś większego i to raczej wielkości L2. Sterownik fajny i pewnie go wykorzystam w następnym projekcie.

Co do ogniw mam zapas lg hg2 3000mah 20a a zamówie dziś coś z mniej A a więcej mah.

ElSor powiesz mi coś więcej o reflektorze i szybce? Najlepiej gdzie tego szukać itd. Plus przydał by się jakiś link do tematu gdzie mogę poczytać o podkręcaniu tego sterownika.

Jakiś rady co do latarki na 1xAA? Dziś bym wszytsko sobie zamówił żeby przyszło jak najszybciej bo steskniłem za jakimś dłubaniem poza zarobkowym czysto dla przyjemności.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Jeżeli chodzi o latarkę na 1xAA, to polecam SolarStorm SC01.
Naprawdę bardzo fajna latarka, kilka trybów pracy i do tego jest poręczna.
Do kluczy polecam coś ze stajni Tank007, spokojnie wystarczy nawet najtańszy TK-701 :)
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
9452130

Tak zdecydowanie za duży jako latarka do kluczy. Do kluczy jedynie breloczek na cr2032 lub podobne ma sens jak dla mnie.

SC01 wydaje się ciekawa ale chciałbym się pobawić samemu i coś poskładać. No chyba że przy tych mniejszych się to nie opłaca wtedy odpuszczę i wezmę gotowca.
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

Do kluczy polecam Nitecore Tube albo Manker E01.
M
My flashlight is smaller than yours...
9452130

Ta nitecore jest bardzo fajna. O coś jej pokroju właśnie mi chodziło. A na banggood jest właśnie w promocji za 6 dolarów. :mrgreen:
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Jak 1xAAA też może być to astroluxa polecam.
http://www.banggood.com/Astrolux-A01-Ni ... 26854.html

Przy takich małych nie ma sensu grzebać, z reguły tam są małe prądy i fabryczne wykonanie daje radę.
Ostatnio zmieniony niedziela 08 maja 2016, 15:30 przez smokuxx1987, łącznie zmieniany 1 raz.
9452130

Jeśli mam nie grzebać w mniejszej to wezmę gotowca. Zasilanie najlepiej 1xAA. Taki rozmiar mi najbardziej odpowiada. Ewentualnie 2xAA ale żeby była dłuższa a nie szersza. W sumie taka na 2 była by fajniejsza nawet. Idzie do mnie już 2xAAA jakiś klon którego wziąłem tylko po to żeby poćwiczyć na nim operacje.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

9452130 pisze:ElSor powiesz mi coś więcej o reflektorze i szybce?
Reflektor do kupienia na BG lub ali u Simona, szybka u optyka.
9452130

Dałbym linka? Wiem że powinienem sam poszukać ale nje interesowałem się tym wcześniej na tyle by wiedzieć czy to co znajdę jest ok.

Edit 1 smo

Znalazłem na ft
https://www.fasttech.com/reviews/1575000/129511

Ali
http://s.aliexpress.com/Nfa22e2M

Ale tu i tu piszą że za małe są na diody xm-l.

Edit2

Zamówione z
Intla
driver 3.04A
dioda xm-l hi v2 1a
szkła ar
kable 22 awg
izolatory nie wiem czy potrzebne ale wolałem zamówić

FT
Body convoy s2
Reflektor smo

Czy to wszytsko co potrzebne na latarkę? Jeśli tak to zostaje tylko problem latarki małej. Może być 2xAAA/2xAA może nawet nie mieć trybów tylko żeby mocno świeciła. Nie mogą być akumulatory obok siebie. Nie wiem dlaczego ale wolę dłuższe ale węższe latarki.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

9452130 pisze:Zamówione z
Intla
...
szkła ar
Czyli niepotrzebnie wydane pieniądze http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=12238 a pisałem o optyku :roll:
9452130

Wiesz optyk to dla mnie ktoś kto zajmuje się optyką albo vision express super optyk. :mrgreen: Nie miałem więc pojęcia najmniejszego o co Ci chodziło. Więc powiesz kto/co to ten optyk? Zamówie najwyżej kolejne zrobię bo chyba tylko tych szkiełek mi zabraknie bo chyba już wszytsko zamówione. A akumulatory już czekają naładowane.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Jeśli nie ma tańszego w okolicy to może być optyk z vision express.
ODPOWIEDZ