domowy serwer-ruter: zalecana konfiguracja sprzętowa
domowy serwer-ruter: zalecana konfiguracja sprzętowa
Od pewnego czasu myślę nad postawieniem serwera w domu. Planowane funkcje:
-obsługa modemu LTE na usb
-router (karta sieciowa z wi-fi)
-serwer jabber dla kilku użytkowników
-czasami obsługa programu jDownloader z nagrywaniem plików na pendrive/dysk przenośny.
Postawię pewnie Debiana w trybie graficznym (jDownloader nie działa w tekstowym).
Jaka najniższa konfiguracja sprzętowa będzie sensowna do takich potrzeb?
Pierwszy raz tak bardzo zależy mi na niskich kosztach utrzymania i zakupu, więc myślałem o jakimś terminalu ITX. Np. Fujitsu Futro (500-800mhz, 512-1000mb RAM, USB2.0, karta CF zamiast dysku), bo zużywają ok. 10-15W energii elektrycznej.
Źle myślę? Jakieś lepsze propozycje?
-router (karta sieciowa z wi-fi)
-serwer jabber dla kilku użytkowników
-czasami obsługa programu jDownloader z nagrywaniem plików na pendrive/dysk przenośny.
Postawię pewnie Debiana w trybie graficznym (jDownloader nie działa w tekstowym).
Jaka najniższa konfiguracja sprzętowa będzie sensowna do takich potrzeb?
Pierwszy raz tak bardzo zależy mi na niskich kosztach utrzymania i zakupu, więc myślałem o jakimś terminalu ITX. Np. Fujitsu Futro (500-800mhz, 512-1000mb RAM, USB2.0, karta CF zamiast dysku), bo zużywają ok. 10-15W energii elektrycznej.
Źle myślę? Jakieś lepsze propozycje?
Laptopy/blaszaki mam, ale nie biorę ich pod uwagę bo blaszaki drogie w utrzymaniu (ciężko będzie zejść poniżej 150-200W, a przy pracy ciągłej to majątek), a co do laptopów to obawiam się stabilności.
Ten HP T5740, to jak z mocą? Czuć zapas procka/ramu, czy na styk? Jakie ma zadania? Co najbardziej go obciąża?
Ten HP T5740, to jak z mocą? Czuć zapas procka/ramu, czy na styk? Jakie ma zadania? Co najbardziej go obciąża?
tre33, kolego zależy jaki ruch chcesz generować w sieci. Piszesz, że router - nie bardzo rozumiem do czego ten router. Generalnie nie wiązałbym funkcji serwera i routera. Ew. Kupić rozbudowany wydajny router i zrobić na nim dodatkowo serwer. Oprogramowanie dd-wrt, tomato, gargoyle do tego się nada. Wszystko zależy tylko od obciążenia.
Co do obciążenia to po prostu zrób testowy egzemplarz i sprawdź skoro jak piszesz mam sprzętu troche. Qmpel miał kiedyś taki serwerek na lapie w szafie i stabilność taka jak sprzętu każdego jednego. Dodatkowo odpada ci podtrzymanie bateryjne na wypadek braku prądu. A jeśli jeszcze z modemem GSM to już w ogóle
Co do obciążenia to po prostu zrób testowy egzemplarz i sprawdź skoro jak piszesz mam sprzętu troche. Qmpel miał kiedyś taki serwerek na lapie w szafie i stabilność taka jak sprzętu każdego jednego. Dodatkowo odpada ci podtrzymanie bateryjne na wypadek braku prądu. A jeśli jeszcze z modemem GSM to już w ogóle
badałeś może, czy da się go zasilać z akumulatora np. 12V? Waham się między (najwydajniejszym chyba) T5740/T5745, a T5720 lub T5540, które da się zasilać z 12V.artur_n pisze:U mnie działa HP T5740 i w roli domowego serwera spisuje się znakomicie. Ja bym szukał coś 1000 sieciówką.
T5740 jednak na tyle odstaje od pozostałych (np. poborem mocy tylko 12W podczas pracy!), że rozważam nawet zasilanie przez przetwornicę step-up
Przydatny link: http://www.parkytowers.me.uk/thin/
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Re: domowy serwer-ruter: zalecana konfiguracja sprzętowa
Masz świadomość, że (raczej) używając modemu USB obcinasz sobie w praktyce transfery up/down?tre33 pisze:Od pewnego czasu myślę nad postawieniem serwera w domu. Planowane funkcje:
Piszę na podstawie doświadczeń praktycznych z dwoma rożnymi modemami LTE - jeden mifi podpięty jako USB a drugi stacjonarny LTE, |bezantenkowy" (testowane z/bez anteny zewnętrznej przy drugim, do mifi nie miałem złączki mimo, że była.)
W obu wypadkach sygnał max - wieś, brak zakłóceń, widoczność "wizualna" anteny. Transfery na poziomie 18Mbps dla USB i 45Mbps dla stacjonarnego LTE