Efekt migotania LED - IC driver
Efekt migotania LED - IC driver
Witam. Posiadam krążek LED załączony na fotografii. Jest on super cienki, bardzo jasno świeci, jednak ma jedną wadę - w oku kamery widać efekt migotania - szkodliwy dla oczu. Jak się tego pozbyć w miarę tanim, niezawodnym i przede wszystkim dość małym komponentem? Czy potrzebne są dodatkowe dane odnośnie pracy urządzenia? Dzięki z góry.
Nie ma minimalnej wartości ale 10-22uF by musiał mieć na początek i zobaczysz czy tętnienia są już akceptowalne (obstawiam jednak, że akceptowalne efekty będą dopiero przy kilku sztukach). Oczywiście wersji SMD o takich parametrach nie ma a elektrolity są dosyć duże, wręcz ogromne przy całej reszcie. Po takiej operacji trzeba też mieć na uwadze, że przez mostek i kondensator, po włączeniu do sieci, popłynie bardzo duży prąd więc i o tym trzeba by pomyśleć montując np dodatkowe rezystory na przewodach N i L. Generalnie ciężko jest coś wymyślić taniego, małego i dobrego.
-
Pierwsza część zdania jest prawidłowa - migotanie z sieci 100Hz, niestety druga już nie. W kamerze widzisz migotanie, ponieważ jest to spowodowane brakiem synchronizacji pomiędzy częstotliwością pracy wyświetlacza i lampy LEDowej, ale niewiele ma wspólnego ze szkodliwością dla oczu. Ludzie pracują od lat przy lampach migających 100razy na sek i nie ma to większego wpływu na wzrok.emilus143 pisze:w oku kamery widać efekt migotania - szkodliwy dla oczu.
Jeśli mimo wszystko chcesz zmniejszyć efekt migotania to zaakceptuj fakt zainstalowania wielkiego kondensatora 2000uF w środkowej części panela LED. Oprócz efektu estetycznego, nie będzie on miał wpływu na ilość światła, tym bardziej,że środek "krążka" jest pozbawiony LEDów.
Mam w domu kilkanaście takich paneli i nie testowałem wpływu kondensatora, bo nie przeszkadza mi teoretyczne migotanie, którego nie dostrzegam.
Zrobione!. Za pierwszym razem oczywiście pomyliłem bieguny... - błąd kardynalny. Kondensator jaki siedzi to 10 uF 400V. Filmiki porównawcze:
Jeśli chodzi o zdrowotność - jest wiele opinii na ten temat. Marketingową zaletą led-ów jest to że nie migotają. A powiem szczerze że prowadzę małą firemkę oświetleniową i chciałbym z tych modułów budować oświetlenia, dlatego zależy mi tak na tym migotaniu. Jest to super produkt do budowy super cienkich lamp - brak osobnego drivera i grubość zaledwie 2 - 3mm. Nie chcę po prostu aby ktoś miał do mnie potem pretensje.
PRZED: https://youtu.be/wWdga67R1-w
PO: https://youtu.be/OaK3DVuTpfo
Widać na filmiku że tętnienia pozostały - mam rozumieć że potrzebny większy rezystor??
Nie ukrywam że elektrolityczny jest dość grubym kondensatorem. Przepraszam że znowu pytam, ale na prawdę nie mam czasu aby się uczyć dzisiaj elektroniki - co z kondensatorami ceramicznymi foliowymi papierowymi tantalowymi mikowymi ? Ceramiczne widzę że są malutkie a tantalowe SMD (pisałem kolega wyżej że się nie nada)
Jeśli chodzi o zdrowotność - jest wiele opinii na ten temat. Marketingową zaletą led-ów jest to że nie migotają. A powiem szczerze że prowadzę małą firemkę oświetleniową i chciałbym z tych modułów budować oświetlenia, dlatego zależy mi tak na tym migotaniu. Jest to super produkt do budowy super cienkich lamp - brak osobnego drivera i grubość zaledwie 2 - 3mm. Nie chcę po prostu aby ktoś miał do mnie potem pretensje.
PRZED: https://youtu.be/wWdga67R1-w
PO: https://youtu.be/OaK3DVuTpfo
Widać na filmiku że tętnienia pozostały - mam rozumieć że potrzebny większy rezystor??
Nie ukrywam że elektrolityczny jest dość grubym kondensatorem. Przepraszam że znowu pytam, ale na prawdę nie mam czasu aby się uczyć dzisiaj elektroniki - co z kondensatorami ceramicznymi foliowymi papierowymi tantalowymi mikowymi ? Ceramiczne widzę że są malutkie a tantalowe SMD (pisałem kolega wyżej że się nie nada)
Witam
Pozdrawiam
Zwróć uwagę, na napięcia pracy kondensatorów SMD. Są sporo niższe niż wymagane 350Vemilus143 pisze:Przepraszam że znowu pytam, ale na prawdę nie mam czasu aby się uczyć dzisiaj elektroniki - co z kondensatorami ceramicznymi foliowymi papierowymi tantalowymi mikowymi ? Ceramiczne widzę że są malutkie a tantalowe SMD (pisałem kolega wyżej że się nie nada)
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam
Pozdrawiam
W obu wypadkach, sporo za wysoko. Zaczął bym od sprawdzenia miernika, bo przy "dobrych wiatrach" czyli napięciu zasilającym AC 250 V, na kondensatorze powinno być 350V DC.emilus143 pisze:W miejscu gdzie wpiąłem kondensator, napięcie wynosi 550V. Mam też kółka 12W, gdzie diod jest sporo mniej, ale napięcie wynosi 450V. Dziwne, dlaczego tak wysoko go podbija.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?