Przekaz western union

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Przekaz western union

Post autor: Manekinen »

Witajcie, może ktoś z doświadczenia podpowiedzieć w jakiej placówce najkorzystniej jest odebrać taki przekaz? Chodzi mi oczywiście o przewalutowanie bo przekaz jest w USD. W mojej mieścinie mam takie miejsca jak PKO, millenium, lotto, SKOK, WBK, i jakiś tam jeszcze mały bank. Czy kurs wymiany publikowany na stronie banku jest w tym przypadku ważny, czy taki przekaz traktują jakoś inaczej? I ostatnie pytanie, w której z tych placówek mam największe szanse na wypłatę w USD?
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

Na stronie WU nie ma nic na ten temat?
My flashlight is smaller than yours...
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

A no jest tylko wyszukiwarka placówek i jakaś biedna informacja że w takiej i takiej nie da się wypłacić w USD. Nic o kursach wymiany. A żeby uzyskać info o tym gdzie można wypłacić w USD to trzeba gdzieś tam wydzwaniać po infoliniach, a że na te jestem strasznie uczulony to pomyślałem że zapytam na forum :)
Awatar użytkownika
artur_n

Post autor: artur_n »

O USD to nie wiem ale Euro zawsze wybieram z WU w PKO BP i wymieniam na własną rękę.
Everybody lies...
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Byłem w głównym oddziale PKO i dolary dostałem bez problemu. Prawie. "BAŚKA MASZ 300 DOLARÓW??!!!" i cała kolejka wie co będę miał przy sobie. Sprawdzałem kurs wymiany i był bardzo słaby. Ale wypłacają od ręki w dolarach, euro, funtach, i czymś tam jeszcze.
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

A jaka jest prowizja Westerna od każdej przekazanej stówy USD?
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Prowizję płaci nadawca i to kwestia dogadania z nim. Dostajesz tyle ile masz w przekazie.
Awatar użytkownika
piciex

Chcę być nadawcą...
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

piciex, odpowiedź nie jest prosta. Zależy z jakiego kraju do jakiego, i czy liczone od % przekazu czy opłata stała. Np z Chin i nazad do 500$ jest opłata stała 15$. Powyżej jest 24$. Na ich stronie lub stronach banków-placówek znajdziesz kalkulatory opłat. Ogólnie jest to mało opłacalne, masz jeszcze paypal który pobiera jakieś 5% od adresata jeśli w transferze bierze udział konto firmowe, na kontach zwykłych względnie małe kwoty powinny przechodzić bez zgrzytów, ale z tego co czytałem to oni lubią blokować konta jeśli kwoty są większe lub przekazy są częste. Masz jeszcze przelew międzynarodowy, nie wiem ile ale jest bardzo przyzwoity % ot kwoty przelewu (w okolicy 0.5%), ale minimum to 20-30zł, zależy od banku.
Awatar użytkownika
piciex

Nie było pytania. Zawsze jak musiałem komuś wysłać kasę za granicę to robiłem to PayPalem i to chyba najbardziej się opłaca. Jedynie kombinacje przy zamianie tego w gotówkę, ale to już nie mój ból głowy.
max4max

Post autor: max4max »

W jakich sytuacjach opłaca się w ogóle WU?
Bo chyba nie problem założyć darmowe konto walutowe choćby w kantorze Aliora, wtedy mamy numer konta np. w eur czy usd i ktoś od siebie przelewa nam lub my przelewamy komuś.
W kantorze aliora np.:
istnieje także możliwość bezpłatnego przesłania wymienionych w Kantorze Walutowym środków w walutach obcych na dowolny rachunek w Polsce lub za granicą
ODPOWIEDZ