nietypowa lampa
nietypowa lampa
Witam wszystkich forumowiczów.
Liczę na wyrozumiałość i pomoc .
Nie mam wiedzy o konstruowaniu , materiałach , możliwościach , etc ., a szkoda gdyż na poniższe pewnie sam bym sobie odpowiedział i nie zawracał wam głowy.
Potrzebuję bowiem lampy , która , że się tak wyrażę często błyska.
Chodzi o amplitudę do 20000 błyśnięć na minutę , z możliwością zmniejszania tej amplitudy.
Nie wiem jak wyrazić moc pojedynczego błyśnięcia , ale wiem , że nie powinna być wiele mniejsza niż siła błysku lampy wbudowanej w kompaktowy aparat.
Barwa światła nie gra dużej roli , może np . być niebieskawe , chociaż najlepiej aby była jak najbardziej zbliżona do barwy białej .
Proszę mi powiedzieć czy budowa czegoś takiego jest możliwa?
Pozdrawiam.
Liczę na wyrozumiałość i pomoc .
Nie mam wiedzy o konstruowaniu , materiałach , możliwościach , etc ., a szkoda gdyż na poniższe pewnie sam bym sobie odpowiedział i nie zawracał wam głowy.
Potrzebuję bowiem lampy , która , że się tak wyrażę często błyska.
Chodzi o amplitudę do 20000 błyśnięć na minutę , z możliwością zmniejszania tej amplitudy.
Nie wiem jak wyrazić moc pojedynczego błyśnięcia , ale wiem , że nie powinna być wiele mniejsza niż siła błysku lampy wbudowanej w kompaktowy aparat.
Barwa światła nie gra dużej roli , może np . być niebieskawe , chociaż najlepiej aby była jak najbardziej zbliżona do barwy białej .
Proszę mi powiedzieć czy budowa czegoś takiego jest możliwa?
Pozdrawiam.
Re: nietypowa lampa
Raczej chodzi o częstotliwość. Toż to ponad 3,3kHz. Będzie odbierane jako światło ciągłe. Coś, jak szybki PWM. Tego nie widać. Błyski o takiej częstotliwości odbiera się jak zmniejszenie jasności źródła światła.sumill pisze: Potrzebuję bowiem lampy , która , że się tak wyrażę często błyska.
[...]
Edycja: Racja, Dar.El, 0,33kHz, odczytałem o jedno zero za dużo
Ostatnio zmieniony wtorek 30 cze 2009, 00:03 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.
Pewnie kolega chce sie bawic w zdjecia artystyczne poruszajacych sie przedmiotow tak zeby na zdjeciu w 3 ujeciach byl?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Dziękuję za porady.
Chcę fotografować właśnie takie "szybkie zdarzenia " i stąd te moje pytania.
Z odpowiedzi wynika , że wyjściem jest synchronizacja kilku lamp .
Jednak warunkiem jest żeby te lampy miały dostatecznie krótki czas trwania błysku .
Może coś takiego uda się kiedyś wykonać .
Pozdrawiam.
Chcę fotografować właśnie takie "szybkie zdarzenia " i stąd te moje pytania.
Z odpowiedzi wynika , że wyjściem jest synchronizacja kilku lamp .
Jednak warunkiem jest żeby te lampy miały dostatecznie krótki czas trwania błysku .
Może coś takiego uda się kiedyś wykonać .
Pozdrawiam.
Jeśli lampa nie musi błyskać cały czas, to można zrobić bez specjalnego chłodzenia. Z dużych kondensatorów odpalasz lampę a przerywasz błysk za pomocą mocnego tranzystora IGBT, kiedyś projektowałem takie układy do twardych laserów i działało. Zrobiłem nawet przetwornicę prądową o mocy chwilowej 100kW, która zasilała laser 40J, pewnie do tej pory depilują tym laserem.
Kup sobie lampe np Metz 40-MZ2 mozesz ustawiac sile, czas i ilosc blyskow.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
-
-