Witam, na pewno mamy tutaj asa od anten dvbt
Sytuacja przedstawia się następująco:
Profil terenu: http://www.geocontext.org/publ/2010/04/ ... 29747&ab=1
na siatkówce odbiór jest najlepszy-tylko, że obróconej tyłem:) chyba odbiera odbicia od dachu/góry z tyłu. Również z tyłu mam nadajnik doświetlający jeden z MUXów. Nadajnik z którego chcę odbierać to g. Przehyba, kanały 34, 36 i 45.
Problem jest taki, że czasami działa a czasami nie.
Co wybrać? Mam LNA-101, siatkówkę (proszę się nie śmiać, 15m wyżej odbierała normalnie) i jakąś yagi chyba 19-elementową.
Kupić od razu televesa najdroższego czy jest jakaś konstrukcja nie tak droga a dobra? Jak yagi ustawię na nadajnik to 34 odbieram, 45 odbieram a z 36 mam problem-siła jest, jakości brak. Czy np kupić wzmacniacz lepszy np terry i próbować z nim? Kabla mam 15m do anteny, sama antena na płatwie poza obrysem dachu jakieś 5m nad ziemią (odsłonięta z kierunku nadajnika).
Problemem jest góra przede mną, 150m w górę, dość stromo.
Odbiór DVB-T z problemami
Re: Odbiór DVB-T z problemami
Moim zdaniem jeśli odbierasz z Przehyby mux 1 i 3 to tak zostawić ( odbierasz i tak z odbić, bo na wprost na tej wysokości nie da rady) - patrzfxxx pisze:Witam, na pewno mamy tutaj asa od anten dvbt
Sytuacja przedstawia się następująco:
Profil terenu: http://www.geocontext.org/publ/2010/04/ ... 29747&ab=1
na siatkówce odbiór jest najlepszy-tylko, że obróconej tyłem:) chyba odbiera odbicia od dachu/góry z tyłu. Również z tyłu mam nadajnik doświetlający jeden z MUXów. Nadajnik z którego chcę odbierać to g. Przehyba, kanały 34, 36 i 45.
Problem jest taki, że czasami działa a czasami nie.
Co wybrać? Mam LNA-101, siatkówkę (proszę się nie śmiać, 15m wyżej odbierała normalnie) i jakąś yagi chyba 19-elementową.
Kupić od razu televesa najdroższego czy jest jakaś konstrukcja nie tak droga a dobra? Jak yagi ustawię na nadajnik to 34 odbieram, 45 odbieram a z 36 mam problem-siła jest, jakości brak. Czy np kupić wzmacniacz lepszy np terry i próbować z nim? Kabla mam 15m do anteny, sama antena na płatwie poza obrysem dachu jakieś 5m nad ziemią (odsłonięta z kierunku nadajnika).
Problemem jest góra przede mną, 150m w górę, dość stromo.
i poszukać samego mux-u 2 z innej lokalizacji.
Edit
Choć będzie ciężko, bo nawet z odległych lokalizacji profile są niekorzystne, a przejrzałem ich już 6 różnych.
Dotarłem do opisu stacji z którego wynika, że:fxxx pisze:Nie jest to dziwne, że 34 odbieram normalnie, 45 w miarę normalnie a z 36 mam problem?
więc prawdopodobne, że anteny nadawcze na muxach poszczególnych tak bardzo różnią się wysokością, co u Ciebie może właśnie dawać taki efekt nawet z odbić.Wysokość zawieszenia systemów antenowych: Radio: 65, TV: 28, 81, 100 m n.p.t.
Sumator antenowy.fxxx pisze:Jest jakaś opcja, żeby do odbioru użyć dwóch anten? Teoretycznie z tarnowa/gorlic mam sygnał ale chcę 'mój' program regionalny.
Na sam początek sprawdź stan kabla antenowego i złączki F i ewentualnie wymień na nowy. Jeżeli masz antenę Yagi to zainstaluj w niej posiadany wzmacniacz i próbuj ustawić. Oczywiście najczęściej jest tak, że im wyżej dasz antenę tym odbiór będzie lepszy.
Piszesz, że czasami odbiera a czasami nie. Najprawdopodobniej winna jest panująca aktualnie pogoda. Podczas deszczu i innych opadów odbiór jest gorszy. Jeżeli odbierasz słaby sygnał, bliski granicy oglądalności to przy dobrej pogodzie jeszcze jakoś to odbiera ale przy złej już pojawia się problem.
Jeżeli masz możliwość to spróbuj przenieść antenę w inne miejsce.
Piszesz, że czasami odbiera a czasami nie. Najprawdopodobniej winna jest panująca aktualnie pogoda. Podczas deszczu i innych opadów odbiór jest gorszy. Jeżeli odbierasz słaby sygnał, bliski granicy oglądalności to przy dobrej pogodzie jeszcze jakoś to odbiera ale przy złej już pojawia się problem.
Jeżeli masz możliwość to spróbuj przenieść antenę w inne miejsce.