Odbiór DVB-T z problemami

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
fxxx

Odbiór DVB-T z problemami

Post autor: fxxx »

Witam, na pewno mamy tutaj asa od anten dvbt :)

Sytuacja przedstawia się następująco:

Profil terenu: http://www.geocontext.org/publ/2010/04/ ... 29747&ab=1

na siatkówce odbiór jest najlepszy-tylko, że obróconej tyłem:) chyba odbiera odbicia od dachu/góry z tyłu. Również z tyłu mam nadajnik doświetlający jeden z MUXów. Nadajnik z którego chcę odbierać to g. Przehyba, kanały 34, 36 i 45.
Problem jest taki, że czasami działa a czasami nie.

Co wybrać? Mam LNA-101, siatkówkę (proszę się nie śmiać, 15m wyżej odbierała normalnie) i jakąś yagi chyba 19-elementową.

Kupić od razu televesa najdroższego czy jest jakaś konstrukcja nie tak droga a dobra? Jak yagi ustawię na nadajnik to 34 odbieram, 45 odbieram a z 36 mam problem-siła jest, jakości brak. Czy np kupić wzmacniacz lepszy np terry i próbować z nim? Kabla mam 15m do anteny, sama antena na płatwie poza obrysem dachu jakieś 5m nad ziemią (odsłonięta z kierunku nadajnika).

Problemem jest góra przede mną, 150m w górę, dość stromo.
max4max

Re: Odbiór DVB-T z problemami

Post autor: max4max »

fxxx pisze:Witam, na pewno mamy tutaj asa od anten dvbt :)

Sytuacja przedstawia się następująco:

Profil terenu: http://www.geocontext.org/publ/2010/04/ ... 29747&ab=1

na siatkówce odbiór jest najlepszy-tylko, że obróconej tyłem:) chyba odbiera odbicia od dachu/góry z tyłu. Również z tyłu mam nadajnik doświetlający jeden z MUXów. Nadajnik z którego chcę odbierać to g. Przehyba, kanały 34, 36 i 45.
Problem jest taki, że czasami działa a czasami nie.

Co wybrać? Mam LNA-101, siatkówkę (proszę się nie śmiać, 15m wyżej odbierała normalnie) i jakąś yagi chyba 19-elementową.

Kupić od razu televesa najdroższego czy jest jakaś konstrukcja nie tak droga a dobra? Jak yagi ustawię na nadajnik to 34 odbieram, 45 odbieram a z 36 mam problem-siła jest, jakości brak. Czy np kupić wzmacniacz lepszy np terry i próbować z nim? Kabla mam 15m do anteny, sama antena na płatwie poza obrysem dachu jakieś 5m nad ziemią (odsłonięta z kierunku nadajnika).

Problemem jest góra przede mną, 150m w górę, dość stromo.
Moim zdaniem jeśli odbierasz z Przehyby mux 1 i 3 to tak zostawić ( odbierasz i tak z odbić, bo na wprost na tej wysokości nie da rady) - patrz
Obrazek
i poszukać samego mux-u 2 z innej lokalizacji.

Edit
Choć będzie ciężko, bo nawet z odległych lokalizacji profile są niekorzystne, a przejrzałem ich już 6 różnych.
fxxx

Nie jest to dziwne, że 34 odbieram normalnie, 45 w miarę normalnie a z 36 mam problem?

Jest jakaś opcja, żeby do odbioru użyć dwóch anten? Teoretycznie z tarnowa/gorlic mam sygnał ale chcę 'mój' program regionalny.
max4max

Post autor: max4max »

fxxx pisze:Nie jest to dziwne, że 34 odbieram normalnie, 45 w miarę normalnie a z 36 mam problem?
Dotarłem do opisu stacji z którego wynika, że:
Wysokość zawieszenia systemów antenowych: Radio: 65, TV: 28, 81, 100 m n.p.t.
więc prawdopodobne, że anteny nadawcze na muxach poszczególnych tak bardzo różnią się wysokością, co u Ciebie może właśnie dawać taki efekt nawet z odbić.
fxxx pisze:Jest jakaś opcja, żeby do odbioru użyć dwóch anten? Teoretycznie z tarnowa/gorlic mam sygnał ale chcę 'mój' program regionalny.
Sumator antenowy.
light7

Post autor: light7 »

Na sam początek sprawdź stan kabla antenowego i złączki F i ewentualnie wymień na nowy. Jeżeli masz antenę Yagi to zainstaluj w niej posiadany wzmacniacz i próbuj ustawić. Oczywiście najczęściej jest tak, że im wyżej dasz antenę tym odbiór będzie lepszy.

Piszesz, że czasami odbiera a czasami nie. Najprawdopodobniej winna jest panująca aktualnie pogoda. Podczas deszczu i innych opadów odbiór jest gorszy. Jeżeli odbierasz słaby sygnał, bliski granicy oglądalności to przy dobrej pogodzie jeszcze jakoś to odbiera ale przy złej już pojawia się problem.

Jeżeli masz możliwość to spróbuj przenieść antenę w inne miejsce.
fxxx

kabel jest nowy, dobrej jakości. Fki dobrze zakładam. Odbiór zależy od pogody, ale w bardzo małym stopniu. Czasami waliło śniegiem i działało ok, w zasadzie K34 i K45 działają zawsze, problem jest z K36.
light7

Post autor: light7 »

U mnie kiedyś problemem był zasilacz. Sprawdziłem napięcie i wszystko wydawało się w porządku a pomimo tego odbiór był kiepski. Po wymianie na nowy problem ustąpił.
A jeżeli to nie pomoże to pozostaje niestety kręcenie anteną i szukanie miejsca, w którym odbiór będzie lepszy.
ODPOWIEDZ