Oświetlenie biurowe

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
neutrinus
Kontakt:

Oświetlenie biurowe

Post autor: neutrinus »

Potrzebuję w nowym biurze zamontować oświetlenie. Stan deweloperski, można kuć i się rządzić :)
Chcę kupić coś gotowego, nie mam ochoty i możliwości na DIY, najlepiej z 7 letnią gwarancja

Powierzchnia: 50m^2, wysokość: 280cm.

Chciałbym do sufitu przykręcić "panele" świecące. Najpierw chciałem kupić rastry z świetlówkami (i osadzić je biovitalami czy graphicą) ale nie znalazłem ładnych, dekoracyjnych opraw. Wszystkie są w kształcie prostopadłościanów, zimne i nieciekawe. To ma być takie "domowe" biuro - przyjemne i nie-industrialne.

Myślałem też o panelach led (przykład: http://leduj.pl/greenie-ultraslim-panel ... -600x600mm), tyle że nie udało mi się znaleźć niczego z CRI>90.

Możecie coś poradzić? Albo ładną oprawę na świetlówki T5 albo sensowny ledpanel z wysokim cri?

Metalohalogen niestety odpada - za nisko, za bardzo skupione.
studzin

Post autor: studzin »

Może oprawa z normalnym trzonkiem (GU10, E14, E27) i do tego dobra "żarówka"?
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

http://www.ems-eu.com/www/pl_PL/led

Zobacz tutaj, niby mają wersje z CRI>96 i dają do 7 lat gwarancji. Nie wiem tylko czy mają także rozwiązania do domów, czy tylko przemysłowe.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Na panelach z Ra 95+ i 7 letnią gwarancją to .. pojedziesz sobie z torbami kasy ...
Zalecam zejść na ziemię i szukać wydajnych paneli na pryzmatach (niższa stratność światła za szybą panela) i wystarczającym do "celów biurowych" Ra 80+ z 5-letnia gwarancja i sensowna ceną.
Gdybyś pytał o konkretne typy to rozważ to http://www.micoled.pl/pdf/em_biuro_2015.pdf szczególnie zaś panel 50W na pryzmacie - jesteś z Wrocka więc masz do nich blisko, serwis więc pod nosem.
Zaleta jest zasilacz wbudowany w płytę (czyli oprawa jest cieniutka jak palec i zasilanie ma sobie) a mocowanie do sufitu mozna albo na magnesy neodymowe (komplet 4 sztuk do kupienia osobno - powstaje wtedy szpara na palec ale oprawy jakby wiszą więc wyglądają "zwiewniej")) lub w ramkach ...
Gdybyś chciał szczegółów to PW mogę Cie cenami i dostępnością uraczyć.

Są na rynku firmy mogące wykonać panele o dowolnie wysokim Ra w jednostkowej produkcji ale są one negocjowane zazwyczaj face to face - zazwyczaj cena kilkunastu sztuk b. wydajnych 60x60 to 2-3 razy za dużo niż oczekują "zwykli" Kowalscy myślący że 300 zł za panel to dużo ...
neutrinus
Kontakt:

studzin pisze:Może oprawa z normalnym trzonkiem (GU10, E14, E27) i do tego dobra "żarówka"?
Niestety, wtedy będzie zbyt skupione. Nie mam wysokich sufitów..
pietros pisze:http://www.ems-eu.com/www/pl_PL/led

Zobacz tutaj, niby mają wersje z CRI>96 i dają do 7 lat gwarancji. Nie wiem tylko czy mają także rozwiązania do domów, czy tylko przemysłowe.
Dzięki, oni nie prowadzą detalu, nie chcieli nawet katalogu wysłać. Przekierowali mnie do smartie.com.pl, czekam na odpowiedź.
Mociumpel pisze:Na panelach z Ra 95+ i 7 letnią gwarancją to .. pojedziesz sobie z torbami kasy ...
Zalecam zejść na ziemię i szukać wydajnych paneli na pryzmatach (niższa stratność światła za szybą panela) i wystarczającym do "celów biurowych" Ra 80+ z 5-letnia gwarancja i sensowna ceną.
Gdybyś pytał o konkretne typy to rozważ to http://www.micoled.pl/pdf/em_biuro_2015.pdf szczególnie zaś panel 50W na pryzmacie - jesteś z Wrocka więc masz do nich blisko, serwis więc pod nosem.
Zaleta jest zasilacz wbudowany w płytę (czyli oprawa jest cieniutka jak palec i zasilanie ma sobie) a mocowanie do sufitu mozna albo na magnesy neodymowe (komplet 4 sztuk do kupienia osobno - powstaje wtedy szpara na palec ale oprawy jakby wiszą więc wyglądają "zwiewniej")) lub w ramkach ...
Gdybyś chciał szczegółów to PW mogę Cie cenami i dostępnością uraczyć.

Są na rynku firmy mogące wykonać panele o dowolnie wysokim Ra w jednostkowej produkcji ale są one negocjowane zazwyczaj face to face - zazwyczaj cena kilkunastu sztuk b. wydajnych 60x60 to 2-3 razy za dużo niż oczekują "zwykli" Kowalscy myślący że 300 zł za panel to dużo ...
Twoja propozycja wygląda super, niestety słabe Ra.. Wizualnie i praktycznie - to jest dokładnie to czego szukałem. Zależy mi na wysokiej jakości światła, będę sam tam pracował a zauważyłem sporą różnicę w swojej wydajności między tanimi świetlówkami >80 a biovitalami (>95). Nie chcę też jakiegoś DIY, bo chciałbym by to po prostu działało, bez większego grzebania. Najchętniej bym się do takiego zamówienia jednostkowego "przytulił" ale rozumiem że nie ma jeszcze dużego rynku na to. Odezwałem się na PW, chętnie poznam ceny i szczegóły.

Takie coś znalazłem jeszcze, tylko jak to kupić :)
http://catalogo.fosnova.it/GetPage.pub_ ... 588cc7faac

EDIT:
Oprawa występuje w kilku wersjach. Oto ceny:
30W 4000K 1-10V kod 22184810 - 607,50 zł
30W 3000K 1-10V kod 22184811 - 607,50 zł
52W 4000K ON-OFF kod 22184812 - 742,50 zł
52W 4000K DALI kod 22184812-1241 - 1.035,00 zł
Chyba jest to to czego szukam, obawiam się jednak włoskiego wykonania.. Czy ma ktoś pomysł na konkurencyjne rozwiązanie?
neutrinus
Kontakt:

Wybrałem emBiuro, nabyłem około 10sztuk około ~8 miesięcy temu. Wysokie CRI nie było dostepne przy tak małym zamówieniu.

Świecą pięknie, ciepło i równomiernie. Design dosyć zimny i nowoczesny - raczej nie nadają się do ciepłych, obłych wnętrz. Zasilacz zintegrowany w obudowie, całość jest na tyle cieńka że dobrze wygląda przy niskich sufitach.

Obrazek

3 sztuki zaczęły buczeć - producent wymienił bez problemu na gwarancji. Jestem naprawdę zadowolony, nic się nie przegrzewa, nie śmierdzi i świeci tak jak powinno. Mam czasem wrażenie że całość trochę "mruga" ale nie złapałem za rękę..

Jestem zadowolony ale chciałoby się lepiej. Mam nowe biuro do oświetlenia, warunki podobne, czy w ciągu roku pojawiła się jakaś nowa opcja na sensowne panele LED z wysokim CRI?
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Z dobra ceną - nie.
Micoled jest dziwadłem ale pozytywnym samym w sobie - półka średnia wyższa ale rozwiązania standard czyli paski na blasze i pomysłowy zasilacz - poza tym nic wymyślnego - cena schodzi w dół ale to dalej przyzwoita oprawa tyle że dla Kowalskiego drogawa.
Z lepszych rozwiązań to 2 tygodnie temu poszło 12 paneli podtynkowych do jednego z wrocławskich stomatologów na 3 unity - 50W-5000K-Ra95 - o koszt nie pytaj ;) - po pomiarach i próbach jest OK - reszta pomieszczeń czyli korytarze i socjale poszły na poprawnych chińskich wynalazkach za 120 brutto/sztuka (45W/3600lm/4000K) bo musiałem zmieścić się w kosztach na całość.
Rezultat jest taki, że jak wychodzisz z pomieszczenia z unitem (ponad 1000 luksów światła typowo słonecznego) na korytarz masz wrażenie że umarłeś ;) takie szarobure się wydaje wszystko wkoło ;)
Krótko - zostań przy tym co masz albo zajrzyj do dobrej hurtowni elektrycznej z fachowym doradztwem ;) - face to face i z planem obiektu łatwiej dobierać szczegóły ...
ODPOWIEDZ