Generator ozonu DIY

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
4key

Post autor: 4key »

Jaką minimalną odległość zalecacie od obudowy, bo chciałbym "zaprojektować" coś rozwojowego pod 2 generator (w przyszłości). Czy 20mm od ścianki i 50mm pomiędzy "generatorami" to dobry pomysł, czy rozplanować po 30mm wszystkie odległości?
Ipaq316

Post autor: Ipaq316 »

Ja dałem przy dwóch generatorach po 7 g odstępy ok 25 - 30 mm i nic się nie dzieje. Przy oryginalnym generatorze był 13 mm odstęp miedzy płytami. http://pl.aliexpress.com/item/Portable- ... d222851e0b Dodatkowo przy tych generatorach dołożyłem radiatory od spodu płyt ( takie jak na tranzystorach od spodu na generatorze tylko na całej długości płyt) podniosłem górną płytkę i dorobiłem wyższe tulejki 25 mm między płytami ze względu na radiatory.
4key

Tak właśnie to sobie rozrysowałem. 30mm od ścianek i 30mm pomiędzy. Znalazłem dość ciekawe gniazdo zasilające na "Ali" z bezpecznikiem i podświetlanym włącznikiem (link ze skracacza): http://tiny.pl/g73x7
Nad radiatorami pomyślę a może i 2 drożnym pilotem (widziałem w "czajna" po 4$) , jak na razie mam jeden generator 7g
ww296

Post autor: ww296 »

kurcze - o wiele łatwiej przegląda się Alliexpres po angielsku, kliknięcie w link do wersji pl - powoduje, że później mamy wszystko w PL skutkiem czego opisy i tytuły aukcji są nieczytelne, bo źle przetłumaczone.
Dodatkowo skracacz powoduje, że nie widać tego, zreszta to zło bo można ukryć pod tym różny syf.
4key

Zawsze wyszukuję wersji angielskiej. Na polski zmieniło gdy wrzuciłem linki z tego forum. Jakoś za bardzo mi to nie przeszkadzało. Dlatego napisałem, że użyłem skracacza. Różny syf można podesłać na wiele sposobów.
Masz po "amerykańsku":
http://www.aliexpress.com/item/HIGH-QUA ... fb0473339d
chris18404

Post autor: chris18404 »

A czy ozon jakoś regeneruje z folią? Bo chciałem obudowę okleić carbonem. Jak mocujące te płytki do obudowy?
kafi

Post autor: kafi »

Witam Panowie
Mam takie pytanko ponieważ idąc za waszą twórczą inwencją również zbudowałem sobie ozonator i mam do was takie pytanie. Czy ktoś z was mierzył ile faktycznie wytwarzane jest ozonu z tych zestawów z Aliexpress 7G . Pytam ponieważ na wielu forach w tym elektroda lub aukcjach allegro sprzedawcy ozonatorów albo forumowicze elektrody pisali że te płytki to jest badziewie dające znikome stężenie ozonu natomiast generuje toksyczne gazy.
Dzis przeprowadziłem pierwsze ozonowanie pomieszczenia, zapach ozonu utrzymuje się od kilku godzin, nie czuć nic innego i zastanawiam się czy te zestawy są rzeczywiście skuteczne bo tak naprawdę to nie mam jak tego sprawdzić. Może ktoś z was dokonywał jakieś pomiary testy? Czy te zestawy z Ali są bezpieczne itp?

Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdr
piootr

Post autor: piootr »

Toksyczne gazy może i tak - po fasolce lub innych potrawach. O jakich toksycznych gazach mówimy? Są jakieś badania? CO mają pisać na elektrodzie sprzedawcy allegro skoro kupują sami po 25 dolarów lub taniej a gonią po 350PLN?
Ktoś z szanownych badał już swoje ozonatory pod kątem temperatury pracy powielacza i płytek? Chciałbym swój zabezpieczyć, tylko nie wiem na jaką temperaturę założyć zabezpieczenie. Myślałem o 55C.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

piootr pisze:Ktoś z szanownych badał już swoje ozonatory pod kątem temperatury pracy powielacza i płytek?
Jak najbardziej klik
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Davev6

Post autor: Davev6 »

Witam,

Co myślicie o takim generatorze ozonu. Niby 16g/h i z nierdzewki

Styrelizator 16GHR
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Moc poniżej 85W... I teraz pytanie, czy większą bzdurą jest ta moc, czy ilość generowanego ozonu, jedno drugie wyklucza. Te najtańsze zestawy 7g mają też moc ok 80W (o ile dobrze pamiętam) i chyba jakoś tak było, że na taką ilość ozonu powinna być mniej więcej taka moc, a chyba nawet większa.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Wg mnie moc <50W, bo input current <0,19A :razz:
Tobbik

Post autor: Tobbik »

Witam,
właśnie odebrałem od listonosza moją paczuszkę z ozonatorem i pojawia się zasadnicze pytanie, płytki łaczymy szeregowo, czy równolegle?
z tego, co wnioskuję po zdjęciach - równolegle, ale wolę się upewnić :]

pozdrawiam
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Tobbik, tak jak podejrzewałeś, równolegle.

Pozdrawiam ;)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
chris18404

Post autor: chris18404 »

Przepraszam że rysunek nie wyraźny ale może ktoś załapie . Czy takie połączenie płytek jest ok?? w miejscu umieszczenia kabla naciąć izolację i zlutować tak???

Obrazek
ODPOWIEDZ