Jaki akumulator 18650?jaka ładowarka?POLEĆCIE proszę coś...

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Aleksander
Jaki akumulator 18650?jaka ładowarka?POLEĆCIE proszę coś...

Post autor: Aleksander »

Cześć.Kupiłem latarkę fenix pd35 jest na aku 18650 albo 2 a123,chciałem by świeciła na akumulatorki aaa,kupiłem adapter ale nie wchodzi(latarka jest za wązka na 3 aaa z adapterem,a nawet bez adaptera same nie wejdą.....)nie wiem jak w ogóle to może wchodzić?

Szukam dobrego akumulatorka 18650(nie znam się na prądach ładowania i rozładowania)chciałbym mieć TRWAŁY,POJEMNY,I MOGĄCY DŁUGO LEŻEĆ BEŻ ŁADOWANIA(jak jest nie uzywany) akumulatorek i taką ładowarkę(na allegro są np,po 13 pln z wysyłką i takie bo 70 pln),na alledrogo jest masę aukcji gwarantujących 6000 milinów ah ale nie trzeba być geniuszem żeby wiedzieć ze to chiński szajs i tylko napis na obudowie.....no i gdzie kupić?(allegro czy może gdzieś indziej?)

ps.Widzę ,że bto jest w moim mieście:)

Dziękuje z góry:)
Ostatnio zmieniony niedziela 24 kwie 2016, 12:46 przez Aleksander, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

W BTO możesz kupować bez obawień. W naszym sklepiku natomiast znajdziesz ogniwa 18650 w lepszej cenie ale dojdzie koszt i czas przesyłki. Nie wiem czy PD35 nie potrzebuje przypadkiem ogniw z zabezpieczeniem ale warto kupić wtedy Keepowery z BTO, bo to markowe ogniwa z etykietą Keepowera.
Aleksander

A jakieś specjalnej firmy kupować ? czy panowie mi cosik poleca w BTO?
I jak z ładowarką?kupić taką za 15pln?czy za więcej?bardziej chodzi czy taka za grosze nie zniszczy ogniwa?bo chyba do telefonu to bez różnicy byłe właściwe natężenie było....
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Ładowarka NiteCore I2/D2 ew modele na 4 aku I4/D4. Firmy akusów Panasonic/Samsung/Sanyo/LG lub Keepower, który ma w sobie ogniwa któregoś z wcześniej wymienionych producentów. Ładowarki za 10-20zł zasilane z sieci, które są aktualnie na chińskim rynku, przeładowują ogniwa i nie warto ich kupować.
max4max

Post autor: max4max »

Aleksander,
W sklepiku forumowym masz ofertę na panasoniki w cenie ok 40% ceny nówek ze sklepu.
Do tego kup np. tanią ładowarkę na 1 ogniwo - np. Liitokale Li-100.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

max4max pisze:Do tego kup np. tanią ładowarkę na 1 ogniwo - np. Liitokale Li-100.
Która również przeładowuje ogniwa. Niewiele, ale jednak.
max4max

Manekinen pisze:Która również przeładowuje ogniwa. Niewiele, ale jednak.
W normalnej eksploatacji aku ( nie w bardzo intensywnej) te 0,2-0,4 V nie ma specjalnego znaczenia.
Za to jest pewność, że nie będzie więcej jak to w tanich chińskich.
Już nie piszę o innych zaletach Li-100 typu powerbank, czy ładowanie wszystkich innych ogniw i akumulatorków.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

max4max, raczej miałeś na myśli 0,02V ale pooglądaj wykresy zależności żywotności ogniw w zależności od napięcia końca ładowania. Na szybko znalezione źródła mówią o spadku żywotności o 30% przy przeładowywaniu o 0,05V, 0,1V to 50% żywotności nominalnej. Natomiast ładowanie do 4,1V zwiększy żywotność 2x. Przy ok 300-500 cyklach dla obecnych ogniw, do tego często pracujących przy prądach bliskich 1C oraz w podwyższonych temperaturach warto zadbać chociaż o prawidłowe napięcie by tych cykli nie było tylko 100.
Manekinen pisze:Niewiele, ale jednak.
Albo i mocno. Dla mnie napięcie >4,225V dyskwalifikuje ładowarkę do dalszego użytku na dłuższą metę. Miałem kiedyś serię ładowarek kończących ładowanie przy 4,23-4,26 ale rezystorem na kanapkę szło skorygować napięcie z dokładnością do 5mV bez wyszukiwania rezystorów spoza szeregu E24. Lii-100 jest może i łatwa w korekcji ale trzeba mieć rezystory w okolicy 4-8M i to najlepiej z szeregu E96, co nie jest tak łatwo już dostępne.
Aleksander

Jezu! o czym wy mówicie:)......?! :o
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Moja ładuje do 4,24V więc o 40mV za dużo. Używam jej do ładowania jakichś zdechlaczków których mi nie szkoda, ale swoich dobrych ogniw do niej nie wkładam.

Aleksander, o tym że nawet niewielkie przeładowywanie ogniw przez ładowarkę skraca ich życie. Stąd taki wniosek że jeśli masz dobrą latarkę i dobre ogniwa, to nie warto oszczędzać na ładowarce.
light7

Post autor: light7 »

Aleksander pisze:Jezu! o czym wy mówicie:)......?! :o
Generalnie chodzi o to, że akumulator bardzo nie lubi jak sie go przeładuje. Czyli końcowe napięcie ładowania powinno wynosić 4,2 V. Jeżeli napięcie będzie niższe od 4,2 V to akumulatorek po prostu nie będzie naładowany do końca co nie wpłynie negatywnie na jego żywotność. Jeżeli końcowe napięcie będzie wyższe (co bardzo często się zdarza w przypadku tanich chińskich ładowarek z allegro) to niestety odbije się to na żywotności akumulatora. W skrajnych przypadkach może dojść nawet do jego wybuchu.
max4max

ElSor pisze:max4max, raczej miałeś na myśli 0,02V
Tak, przecinka nie przesunąłem.
ElSor pisze:Natomiast ładowanie do 4,1V zwiększy żywotność 2x
Czyli twierdzisz, że zamiast normowych 1000 cykli będzie 2000?
To poproszę o dowód.
rafiak

Post autor: rafiak »

Gdzie jest jakiś opis modyfikacji Lii 100 ? Szukałem ale znaleźć nie mogę. Na obecną chwilę moja kończy na 4.21 V ale chętnie bym obniżył do 4.15 V.
Pozdrawiam
Aleksander

Nie chce oszczędzać :) zapytałem czym sie różnia tanie od drogich:)
Już chyba wszystko wiem.Skoczę jutro do BTO i coś tam wybiorę:)
Wielki dzięki:)
kisi

Post autor: kisi »

Manekinen, ciekawie piszesz że przeładowuje. Miałem którąś z nich kupić (100/300/500) ale teraz zaczynam się zastanawiać. Czy zatem może ktoś polecić jakąś rzetelną, prawdziwą ładowarkę ?
ODPOWIEDZ