Witam, poszukuję instrukcji obsługi do tej ładowarki, ewentualnie jakiś opis jak z niej bezpiecznie korzystać, jestem zielony w temacie ale jak to mówią od czegoś trzeba zacząć.
Obsługa jest naprawdę prosta. Poklikaj, przytrzymaj przyciski (do każdego kanału masz osobny.) i wtedy czytaj napisy na ekranie. Tak się najszybciej nauczysz. Tam nie ma co zepsuć, na początek najlepiej użyj 18650.
To już mam za sobą, chodzi mi teraz o to żeby wiedzieć co jest co i żeby robić to świadomie Na razie w ładowarce mam 4 aku 18650 i pokazuje mi różne info np w jednym aku (gratis do ładowarki) mam mr 125 a w pozostałych mniej niż 50 i zastanawiam się o co chodzi?
To jest pojemność, ale jaką ładowarka władowała w ogniwo. W przypadku 18650 przestaw sobie na 1000mA. Jak chcesz zmierzyć pojemność ogniwa wybierz "nor test"
Co jakiś czas sprawdź temperaturę ogniw. 1A to dużo i starsze ogniwa mogą się mocno grzać. Dla Panasonic 3100mAh nominalny prąd ładowania to 850mA (jak dobrze pamiętam). Max przekracza ten 1A, ale nie za dużo. Moje ogniowo nagrzało się do około 50 stopni, po zmniejszeniu prądu na 500mA już tak się nie grzało.