Problem z naświetlaczem 50W

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
TomekM

Problem z naświetlaczem 50W

Post autor: TomekM »

Witam.
Kilka miesięcy temu założyłem kilka naświetlaczy 50W.
Ostatnio dwa z nich przestały świecić a właściwie światło szczątkowe.
W trakcie jak były sprawne miały około 32-32V na diodzie.
Teraz na diodę idzie ok 48-50V i prawdopodobnie zabezpieczenie napięciowe wyłącza przetwornicę z częstotliwością ok 1 Hz.
Filmik z działania :
https://drive.google.com/file/d/0Bx5Pqg ... sp=sharing
Pod koniec filmu odłączam zasilanie 230V i po ok 5 sekundach następuje ten rozbłysk górnej części diody która normalnie nie świeci.
Poniżej zdjęcie przetwornicy:
https://drive.google.com/file/d/0Bx5Pqg ... sp=sharing
Jeśli któryś z Kolegów ma wiedzę to proszę o pomoc - szkoda mi diody kupować w ciemno.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Kup porządne diody, nie Chińskie badziewie, popraw możliwie najlepiej chłodzenie diody i będzie OK. Możliwe, że po dotknięciu struktury dioda zacznie świecić normalnie, lub też zgasną inne partie ... niestety jakość wykonania tych COBów jest na najniższym poziomie i nie warto ich kupować.
TomekM

ElSor pisze:Kup porządne diody, nie Chińskie badziewie, popraw możliwie najlepiej chłodzenie diody i będzie OK. Możliwe, że po dotknięciu struktury dioda zacznie świecić normalnie, lub też zgasną inne partie ... niestety jakość wykonania tych COBów jest na najniższym poziomie i nie warto ich kupować.
Niestety tzw. inwestor znacznie ograniczył koszty zakupów.
W lampach szlifowałem podłoża i nakładałem pastę bo na niektórych prawie nie było.
niestety nie pomogło.
Porządne diody to mniej więcej w cenie ?? ew jakie żeby podeszły pod tą przetwornicę.
Ciężko przekraczać koszty zakupu lampy ( ok100zł).
Z kolei porządne diody trzeba też porządnie popędzić prądowo i napięciowo na co może nie pozwolić przetwornica :-(
Pzdr. Tomasz
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

TomekM pisze:Z kolei porządne diody trzeba też porządnie popędzić prądowo i napięciowo na co może nie pozwolić przetwornica :-(
Porządne diody nie potrzebują wysokiego prądu, żeby dać tyle samo światła, co te chińskie.
Przykład porządnego COBa http://www.tme.eu/pl/details/clu720-120 ... 8-403m2g1/ .. niestety nie kosztuje kilka zł ale nie padnie bez przyczyny.
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Przetwornica ma za zwyczaj sprzężenie zwrotne do pomiaru napięcia/prądu na wyjściu. Realizowane jest to poprzez sprzęgnięcie strony wysokonapięciowej z niskonapięciową poprzez transoptor, który należałoby sprawdzić (jeśli w ogóle jest na płytce - nie widać go na zdjęciu, może jest z drugiej strony płytki) lub poprzez pomiar z wykorzystaniem dodatkowego uzwojenia na stronie pierwotnej transformatora. Jeśli padło, a pomiar jest jak w przypadku 2-gim - to może oznaczać konieczność wymiany scalaka przetwornicy.
Tyle wróżenia z fusów. Poszukaj tych zasilaczy na ebay, może się okazać, że za 3$ od sztuki nie ma sensu w nich dłubać nie znając ich konstrukcji.
ElSor, jesteś pewien, że przetwornice nie padły? Wydaje mi się, że gdyby wina była jedynie po stronie LEDa, to przetwornica powinna się zachowywać stabilnie, tzn zasilać diodę mniejszym prądem.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Na filmiku widać 1 z objawów po padnięciu takiego COBa ale 100% pewności nie mam co do przetwornicy, powiedzmy, że 99% ze jest OK. Skoro daje 48-50V tzn, że chciała by dostarczyć ustalonego prądu ale nie może, bo Vf diody się zwiększyło. Najlepiej podpiąć do niej sprawnego LEDa.
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

ElSor pisze:Najlepiej podpiąć do niej sprawnego LEDa.
racja, TomekM, podepnij dowolne, sztuczne obciążenie mogące wytrzymać prąd i sprawdź, czy przetwornice działają.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

GanzConrad pisze:racja, TomekM, podepnij dowolne, sztuczne obciążenie mogące wytrzymać prąd
To nie może być dowolne obciążenie tylko takie które bierze prąd znamionowy przetwornicy przy ~30-40V czyli np rezystor 24Ω jeśli ten prąd wynosi 1,5A. Wyjście poza zakres napięciowy przetwornicy nie doprowadzi do poprawnych wniosków.
pawel4090

Post autor: pawel4090 »

ElSor, czy kupując ta diodę z linku co podałeś, należy przykleić do radiatora ? Bo te diody z alledrogo maja już podłoże z możliwością przykręcenia.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Zamiast kleju pasta termo (ma dużo lepsze przewodzenie ciepła) no i 2 wkręty/śruby w tych przyciętych rogach.
pawel4090

Post autor: pawel4090 »

Dziękuje, myślałem o kleju fuijk termoprzewodzącym, ale rzeczywiscie śrubki wyjdą taniej.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

ElSor znasz może jakiś przyzwoity zasilacz, którym można by zasilić te Citizeny? Mam kilka naświetlaczy 50W do reanimacji i zastanawiam się co w nie włożyć.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Tridonic / MeanWell to dobre i godne polecenia firmy.
TomekM

Mam pytanko odnośnie diody z linku.
Z wykresu tej diody Prąd/Napięcie wynika że ona przyjmuje prąd rzędu 1200mA dopiero przy napięciu ok 39V.
Z tego co pamiętam to w tych naświetlaczach napięcie wynosiło ok 32V , 1200mA.
Czy te przetwornice pociągną te diody z linku ?
Pzdr. Tomasz
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Teraz zasilacz próbuje odpalić diodę na 48-50V więc przy 39V sobie poradzi. Każdy zasilacz prądowy ma jakiś zalecany zakres napięcia i zazwyczaj jest to 28-42V dla tego typu diod.
ODPOWIEDZ