Ładowarka akumulatorków aa/aaa

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
rustin

Ładowarka akumulatorków aa/aaa

Post autor: rustin »

Witam Panowie
Mam ładowarkę kodaka 620E , nigdzie nie mogę nic o nie znaleźć.
Ostatnio co naładuje w sumie 6 akumulatorków to po chwili w aparacie padają. Wkładam zwykłe baterie aa to działa. Czy ta ładowarka jest procesorowa i sama odłącza prąd ?
Zawsze aku w niej zostawiam na noc albo i dłużej czy przez to mogły się popsuć ? Czy jakoś można sprawdzić miernikiem czy są one ok ?
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Sprawdź woltomierzem jakie mają napięcie zaraz po wyciągnięciu z ładowarki i później za jakąś godzinę.
Następnie sprawdź jak spada napięcie pod obciążeniem (może być zwykła żarówka).
To już trochę powie o stanie akumulatorków.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
max4max

Post autor: max4max »

rustin,
ta ładowarka to najzwyklejsza ładowarka , nie mikroprocesorowa o stałym prądzie ładowania i ładuje tylko parami.
Nie przerywa procesu ładowania, więc pewnie bardzo często aku było albo przeładowane lub niedoładowane.
A ładowanie parami oznacza to, ze zawsze możesz mieć jakieś aku niedoładowane w samej parze, co oznacza, że w kamerze są później zbyt mocno rozładowywane i skraca się ich żywotność.
Manual angielski jest np. tu - http://resources.kodak.com/support/pdf/ ... 620_EN.pdf

By uratować aku musiałbyś je wrzucić do mikroprocesorowej z funkcja discharge/refresh.
Defcio

Post autor: Defcio »

A kiedyś te akumulatory pracowały lepiej ?, jeśli tak to są one po prostu zużyte.
Jak kupisz nowe postaraj się ładować je ładowarką która sama potrafi wykryć 100% naładowania akumulatora i wyłączyć proces ładowania.

Jeśli ta ładowarka ładuje akumulatory 2500mAh w nieco ponad 12 godzin to ładuje prądem około 250mA co jest znacznie za dużą wartością aby ogniwo mogło się po pełnym naładowaniu obronić - trwa wtedy niszczący proces przeładowania. Ogniwa AA dobrej jakości wytrzymują około 50-60mA ładowania przeładowującego przez wiele godzin bez większego uszczerbku ale nie więcej.

Ta ładowarka miała być tania w produkcji, kupnie i stosunkowo szybko ładować, ale takie ładowarki najbardziej popularne stają się drogie dla przeciętnego użytkownika, który nie jest świadomy wymagań co do ładowania akumulatorów.
Ni-Cd Man.
rustin

To jaką polecacie najtańszą ładowarkę aby była dobra ?
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Ja bym polecił np. BC-700, lub NC-1000, chyba, że ma też ładować Li-Ion, to wtedy np. Nitecore D2.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
rustin

Temat umarł bo używałem zwykłych baterii ale mało się to kalkuje. Chcę kupić aku eneloopa, z tego co wyczytałem najlepsze w tej cenie i do tego jakaś ładwowarkę.
Bo ta moja kodaka się nie nadaje ?
Czy nadal nie znajdzie nic dobrego tańszego niż BC-700 lub NC-1000??
Jeżeli jest jakaś dobra i wyjdzie taniej na alliexpress to nie ma problemu
MCSubi

Post autor: MCSubi »

Sanyo sprzedawało b. dobre,szybkie i relatywnie tanie ładowarki w kompletach z akumulatorami.
Ostatnio zmieniony niedziela 17 kwie 2016, 15:16 przez MCSubi, łącznie zmieniany 1 raz.
rustin

Jakie ? Jak jest znaleźć ?
rustin

Vigo

Post autor: Vigo »

rustin pisze:Temat umarł bo używałem zwykłych baterii ale mało się to kalkuje. Chcę kupić aku eneloopa, z tego co wyczytałem najlepsze w tej cenie i do tego jakaś ładwowarkę.
Bo ta moja kodaka się nie nadaje ?
Czy nadal nie znajdzie nic dobrego tańszego niż BC-700 lub NC-1000??
Jeżeli jest jakaś dobra i wyjdzie taniej na alliexpress to nie ma problemu
Zakup sobie po prostu zestaw czterech Eneloopów AA z firmową ładowarką w komplecie, cena na Allegro ~60zł (łącznie z wysyłką) i po kłopocie.
Ja od początku ładuję wszystkie swoje Eneloopy właśnie taką ładowarką i wszystko ok, mimo, że mam na stanie i Nitecore D4 i Liitokale Lii-500.

___
rustin

Chodzi Ci o taką?
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5185086250
Czym ona się różni od tej kodak którą mam? Nie jest to mikroprocesorowa tylko że stałym napięciem z zabezpieczeniem które wyłącza prąd dopiero po 16 godzinach. Mylę się?

A ta z linku aliexpres?
ov_darkness

Post autor: ov_darkness »

Procesorowa, ale z bardzo niskim prądem.
Ja używam Powerex MH-C9000. Doskonała ładowarka, potrafić przywrócić do życia również niektóre zużyte akumulatory, ale jest jedną z najdroższych na rynku. Gdybym kupował teraz, to wziął bym pewnie Opusa 3100, albo Liitokalę Li500.
Jeśli chodzi o tańsze, to BC700 i BC1000 to szeroko używane i chwalone sprzęty. Ptanich chińczyków, czy marketówek znanych firm bym nie kupił, bo nie ma żadnej kontroli nad procesem ładowania. Miałem procesorowego Energizera i był beznadziejny.
Co do ogniw,to do aparatu brałbym czarne Eneloopy, oprócz pojemności dłużej trzymają napięcie. Sam używam białych, ale w tej chwili tylko w myszce bezprzewodowej ;-)
rustin

Czyli nic tańszego nie znajde jak bc700?

Ta z aliexpres niby procesorowa, czy ściema?
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Post autor: cpt.Nemo »

ov_darkness pisze: Co do ogniw,to do aparatu brałbym czarne Eneloopy, oprócz pojemności dłużej trzymają napięcie.
Ale trzeba też pamiętać iż wytrzymują sporo mniej ładowań niż białe.
Pozdrawiam, Leszek
ODPOWIEDZ