Lampa turystyczna

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
SP5VR

Lampa turystyczna

Post autor: SP5VR »

Zbudowałem sobie lampę turystyczną. Na rynku jest spory wybór ale budowa światełek sprawia mi satysfakcję.
Krótki opis:
Obudowa poliwęglanowa
dioda XML-2 T6 3B (do wymiany na np Nichia219)
sterownik programowalny v1.5 1.4 A by Greg (na moją prośbę stroboskop 16Hz został zamieniony na beacon 0.5 Hz)
akumulator 3xNCR18650B równolegle
ładowarka li ion 1A i przetwornica step down (40 V max) można ładować bezpośrednio z panela słonecznego lub np gniazda zapalniczki
wymiary 17x8x8 cm, średnica klosza 6 cm

Aluminowy walec o średnicy 40 mm stanowi radiator i podstawę dla diody. Wydaje mi się, że nawet przy prądzie maksymalnym daję radę odbierać ciepło z diody. Nie grzeje się mocniej niż latarki.
Lampa daje sporo światła. Może służyć jako awaryjne źródło światła na wypadek braku prądu lub jako sygnalizator na drodze (tryby migające). W podstawie magnesy neodymowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zamierzam jeszcze dać śruby mocujące klosz i górny uchwyt do podwieszenia.
DNF

Post autor: DNF »

Powiem Ci, że robi robotę! Wygląda estetycznie, miłe dla oka. Gratulacje :)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Wygląda super. :)

Do ideału brakuje tylko, żeby góra też była przezroczysta (przynajmniej w części) i żeby dało się ją powiesić do góry nogami, tak, aby pod lampą nie było najciemniej :wink:

Choć tak jak jest jest klasycznie - jak z lampą naftową, pod którą też musiało być ciemno :)

Nie wiem z czego jest pokrywka, ale może by dało radę np. krążek przezroczystego materiału w nim wpasować i wtedy wieszak dać od dołu, a nie od góry.

Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Ładne :) Robię coś podobnego, ale na ledach 5630 z dodatkowymi funkcjami jak powerbank, radio.
ILPT
MCSubi

Post autor: MCSubi »

Ja też strzeliłem sobie powerbank z 16 18650 do pompki do materaca i ogólnego zasilania kempingowego. Koniec trosk,czy odpalę samochód. W schronisku bez prądu naładowałem tym do pełna 12 telefonów wszystkich współwycieczkowiczów i jeszcze sporo zostało. W domu po awarii prądu puściłem telewizorek z przetwornicy. A cała kosteczka grubo poniżej kg, więc robi wrażenie w porównaniu z akumulatorem ołowiowym używanym wcześniej.
Awatar użytkownika
SP5VR

Dziękuję bardzo.

Lampka spełnia swoją rolę. Świeci jak tradycyjna lampa naftowa bo taką podwieszaną, świecącą do dołu i na boki, do namiotowej sypialni, mam z Decatlon.
W pierwszej wersji miała być też z funkcją powerbank ale zrezygnowałem.

Duży powerbank na li ion też planuję kiedyś zbudować tylko szukam(mało intensywnie :wink: ) regulatora ładowania z bateri słonecznej i układu ładująco - balansującego.

MCSubi pochwal się jak to rozwiązałeś?
MCSubi

Kupiłem 16 ogniw 18650 3Ah na wyprzedaży w BTO po 10 PLN, zgrzałem kostkę 4x4 + kilka kompletów bananów i przewody balansera. Przez banany wpinam gniazda zapalniczki (do sprzętów 12 V, w tym oryginalnych ładowarek - samochodowa Adaptive Fast Charging Samsunga ma lepszą sprawność, niż wszystkie przetwornice, które testowałem) lub przetwornicę http://pl.aliexpress.com/item/5A-LED-Dr ... 02230.html która zasila/ładuje wszystko (łacznie z aku 2S z lustrzanki). Proste i lekkie, ładuję w domu lub samochodzie iChargerem, do plecaka uszyłem pokrowiec z niby-kordury. Aku ogarnia 10 dni w górach piechotą/rowerem dla 2 osób ze smartfonami, GPS, czołówkami i lustrzanką.
Awatar użytkownika
SP5VR

No to bardzo elegancko. Power bank większej mocy bardzo się przydaje.

Myślałem o rozwiązaniu z zintegrowaną ładowarką. Coś mniej więcej jak http://www.goalzero.com/p/207/sherpa-100-power-pack
Obrazek
Chciałbym dać w szereg trzy ogniwa. Napięcie końcowe 16.8V jest trochę za wysokie dla moich urządzeń(radiostacje) a przetwornice wprowadzają czasami zakłucenia RF.
Ale to plany na przyszłość. Wysoko na liście Urządzeń Do Zrobienia
MCSubi

O radiostacjach nie mam pojęcia. Ja mam nawet 4,35V, czyli max. 17,4 V, ale niczego jeszcze nie upaliłem. Silnik pompki kręci się dużo wyżej, prąd bez zmian, a jednak czas pompowania skrócił się o połowę. Szybkie ładowarki samsunga wg nadruku działają do 30 V.
Urządzenie z linka b. ciekawe, ale jednak ja przy tej samej masie mam 2x więcej Wh :-) i szmacianą "obudowę", która nie przeciera plecaka ani sakw na krawędziach.
Awatar użytkownika
SP5VR

Większość moich radiostacji nie lubi napięcia powyżej 16 V. Zrobię więc (kiedyś) pakiet 3 aku w szeregu i nie będzie problemu. Liczą się Wh!

Skaktus na jakim podłożu montujesz te 5630 i jaki sterownik stosujesz? Zastosowanie tych diod wydaje się bardzo interesujące.
Awatar użytkownika
skaktus

Podłoże to pasek z mosiądzu o grubości 1 mm, zatem podłoże własnej roboty :) Sterownik jak narazie na AMC, ALE szukam czegoś innego. Dzięki temu, że zastosowałem sporo ledów, mam dość niskie VF - ok. 2,9V przy 1,4A i w przypadku AMC sporo ciepła na nich się wydziela.
ILPT
Awatar użytkownika
SP5VR

Dobry pomysł z tym paskiem blachy.
Ja myślałem o płaskowniku miedzianym i diodach Nichia np takich:
Dioda
ale obawiałem się czy moje umiejętności lutownicze wystarczą :) .
Przy kilku diodach i prądzie ok 1.4A trzeba by pewnie wyprowadzić ciepło na zewnątrz obudowy.
Awatar użytkownika
skaktus

Przy 1,4 A ledy dają rady. Każdy pasek z mosiądzu przyklejony jest do "kwadratowej rury" wykonanej z aluminium.
ILPT
Awatar użytkownika
SP5VR

Jak będziesz mógł to wrzuć jakiś fotki. Temat bardzo interesujący :)
Awatar użytkownika
skaktus

Wrzucił bym nawet dziś, ale...no właśnie. Lutowanie ledów nie było łatwe i wizualnie wygląda to jak praca osoby która miała w ręku lutownicę pierwszy raz w życiu ;)
ILPT
ODPOWIEDZ