Latarka ultrafire WF 501B

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Mediana

Post autor: Mediana »

Zrobić chłodzenie pod diodą z 10 groszy czy z jednogroszówki ?
M...
deusexe

WF 501B

Post autor: deusexe »

Przyszedł czas na modyfikację mojej WF 501B - latarka zaczęła mrugać i słabiej świeci niż jak była nowa, może złudzenie... W każdym razie tak to wygląda: http://www.swiatelka.pl/upload_img/obrazki/IMG_568302b458fcd4680.jpg
Obrazek

Taki jest sterownik: [http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 8b6095.jpg]
Obrazek

I tu moje pytanie czy jak kupię/podłączę ten sterownik nie spalę diody?:
sterownik
Ostatnio zmieniony wtorek 29 gru 2015, 23:10 przez deusexe, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Bez poprawiania chłodzenia 1,4A to max bezpieczne dla każdej diody w module D26, jaki posiadasz.
deusexe

Dzięki za szybką odpowiedź, ale jestem trochę zielony w temacie. Powiedz co to za moduł, czy prąd 1,4A to taki jaki jest fabrycznie i nic nie da się ulepszyć, czy ten driver daje jeszcze mniejszy prąd? Chłodzenie mogę trochę poprawić, pastę mam :)...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Moduł to piguła (to mosiężne z diodą i sterownikiem) + reflektor + sprężyna (ta duża). Poprawę chłodzenia należy w tym przypadku zrobić używając pasty i blaszki alu lub mosiężnej umieszczonej w luce pomiędzy reflektorem a obudową latarki. Fabryczny sterownik ma na świeżym aku więcej a na słabym mniej a ten ma nie więcej niż 2,8A (przy słabym mniej).
deusexe

Aha wszystko mi rozjaśniłeś, myślę, że dam radę poprawić chłodzenie czyli kupię ten driver co podałem w pierwszym poście i experymentuję ;)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

deusexe pisze:kupię ten driver co podałem w pierwszym poście i experymentuję ;)
Jeśli po 1m świecenia w bezruchu latarka będzie ciepła a po 3-5min będzie parzyła, to odprowadzanie ciepła można uznać za udane.
deusexe

ElSor pisze:
deusexe pisze:kupię ten driver co podałem w pierwszym poście i experymentuję ;)
Jeśli po 1m świecenia w bezruchu latarka będzie ciepła a po 3-5min będzie parzyła, to odprowadzanie ciepła można uznać za udane.
OK :)
Mediana

Post autor: Mediana »

Zrobiłem chłodzenie diody z 10 groszówki :) plus pasta termo, plus folia alu na pigułę i latarka po 10 minutach na dobrych bateriach jest teraz lekko ciepła.
Czy przy max prądzie 1,5 A latarka powinna się bardziej rozgrzewać ?
M...
Awatar użytkownika
mauzer

Post autor: mauzer »

Jeżeli jest tylko lekko ciepła w temperaturze pokojowej przy takim prądzie, to znaczy że wciąż prawie nie ma chłodzenia. Kiedyś widziałem na forum czyjś patent z grubą blachą miedzianą, którą został owinięty d26 dla ,,uszczelnienia" z korpusem. Lata temu zrobiłem ten sam patent, ale w bieda-wersji z grubej folii alu poskładanej z warstw - moduł wchodził z duuużym oporem i działa na rowerze znajomego do dzisiaj.
Ostatnio zmieniony środa 13 sty 2016, 19:39 przez mauzer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

Ja również poprawiłem chłodzenie w wersji "bieda" i latarka po kilku minutach parzy i działa już jakiś czas. W oryginale ledwo robiła się ciepła.
Lampek

Post autor: Lampek »

Mi leżało do wczoraj body 502B oryginał i na moduł dałem dociętą mufkę miedzianą o grubości 1mm+0,3mm pasek miedzi+ na wszystko pasta termo. W diodę idzie 2,2A(6 amc) i po minucie latarka cała bardzo ciepła.
deusexe

Nie polecam driverów z mhunt.pl, wywalone pieniądze w błoto podziałał może 2 miesiące i latarka nie żyje, bo po pierwsze sterownik ma za dużą średnicę o kilka dziesiątych mm, że jak raz wejdzie to na zawsze, a po drugie przestał działać, zmienia tryby jak chce i kiedy chce samoistnie. Nawet gó..a nie jestem w stanie wyjąć z piguły czy jak to się zwie, żeby odesłać na gwarancji.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
deusexe pisze:... a po drugie przestał działać, zmienia tryby jak chce i kiedy chce samoistnie.
Jesteś pewien, że masz wszędzie dobry kontakt? Bo do tej pory nie spotkałem driverka, który by sam zmieniał tryby...
Spróbuj wypchnąć cienkim wkrętakiem przez otwory na przewody LEDa.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

deusexe, takich sterowników używa chyba 90% forowiczów i nikt nie narzeka. Wpierw sprawdź wyłącznik i pozostałe miejsca, gdzie płynie prąd. Później odpowiedz sobie na pytanie czy chłodzenie miałeś odpowiednio dobre, bo przy 2,8A i kiepskim chłodzeniu sterownik mógł mieć powyżej 100 stopni a zalecana max dla procesora to 85.
ODPOWIEDZ