jakie bity
jakie bity
Witam od pewnego czasu mam dylematy z wyborem dobrej firmy produkującej bity Makity i Bosche nie zdały egzaminu Wiha i Wera po za zasięgiem .Ostatnio napotkałem takie oto Wekador (niemiec) i Kamasa (szwed) Proszę kolegów o opinie .Pozdrawiam
Dlaczego poza zasięgiem? Np PZ2 wiha kosztuje 1,9 zł, maxxtor 8,5 zł. Moim zdaniem opłaca się dopłacić bo zrobisz takim 3xwięcej niż makitą/boschem. U mnie króluje (w sklepach oczywiście) bahco, ale one się łamią (mowa o PH2).
Co konkretnie dzieje Ci się z bitami? Jak się łamią to kup właśnie maxxtor. Ja mam dla siebie, ale w pracy kupuję i tak te bahco bo ich przynajmniej nikt nie kradnie.
Co konkretnie dzieje Ci się z bitami? Jak się łamią to kup właśnie maxxtor. Ja mam dla siebie, ale w pracy kupuję i tak te bahco bo ich przynajmniej nikt nie kradnie.
Witam.
W przypadku bitów, jako części/narzędzi wymiennych, ważne jest chyba również to, aby w przypadku uślizgu, podskoku na śrubie, ścierał się bit, a nie śruba/wkręt? Bita zawsze można szybko zmienić na nowy, a odkręcenie zniszczonej śruby/wkręta, zwłaszcza gdy dostęp jest ograniczony czasem jest trudne.
Bywają dni, gdy wkręcam w drewno ok 800-1000 wkrętów długości 8cm na PZ2. I osobiście bardzo mi się nie podobają zniszczone łebki wkrętów, jeśli przyjdzie mi je kiedyś usuwać. Faktem jest, że wystarczy odrobinę pilnować ustawienia wkrętarki w osi wkręta, i jeden bit spokojnie wystarcza mi nawet na trzy dni takiej roboty (jakieś dwa tygodnie temu). Pochodzi z firmy Wera. Drugi, PZ3, którego używam znacznie rzadziej, ale do znacznie dłuższych wkrętów to Stanley.
Pozdrawiam.
W przypadku bitów, jako części/narzędzi wymiennych, ważne jest chyba również to, aby w przypadku uślizgu, podskoku na śrubie, ścierał się bit, a nie śruba/wkręt? Bita zawsze można szybko zmienić na nowy, a odkręcenie zniszczonej śruby/wkręta, zwłaszcza gdy dostęp jest ograniczony czasem jest trudne.
Bywają dni, gdy wkręcam w drewno ok 800-1000 wkrętów długości 8cm na PZ2. I osobiście bardzo mi się nie podobają zniszczone łebki wkrętów, jeśli przyjdzie mi je kiedyś usuwać. Faktem jest, że wystarczy odrobinę pilnować ustawienia wkrętarki w osi wkręta, i jeden bit spokojnie wystarcza mi nawet na trzy dni takiej roboty (jakieś dwa tygodnie temu). Pochodzi z firmy Wera. Drugi, PZ3, którego używam znacznie rzadziej, ale do znacznie dłuższych wkrętów to Stanley.
Pozdrawiam.
Convoy S2 i C8 ster. ElSor
Convoy S2+ XP-E2 RED mod smokuxx1987
XinTD X3 mod Maciex93, ster. ElSor v.2 3,55A
UltraFire C8,mod Dariusz70
TrustFire X6, 9A
Trajka Dekers 1kW, 2x20Ah
Faktycznie moje rozumowanie ma chyba pewne braki. Bit nie powinien być z materiału słabszego niż wkręt, inaczej przecież nie dałby rady tego wkręta obracać przy czasem całkiem sporym oporze ze strony wkręta.
Osobiście nie lubię zniszczonych łebków wkrętów. Wynika to z faktu, iż niekiedy muszę coś demontować, po roku, dwóch, trzech od montażu. Na zniszczony łepek nawet nowy bit nie pomaga. Ale szlifierka kątowa sobie radzi
Jeżeli nie mam nacisków odgórnych, to zawsze wykręcone wkręty wyrzucam. Robię tak od zawsze w życiu prywatnym i robię tak też w pracy. Tak więc całkowicie się zgadzam z jednorazowościa wkrętów.
Pozdrawiam.
Osobiście nie lubię zniszczonych łebków wkrętów. Wynika to z faktu, iż niekiedy muszę coś demontować, po roku, dwóch, trzech od montażu. Na zniszczony łepek nawet nowy bit nie pomaga. Ale szlifierka kątowa sobie radzi
Jeżeli nie mam nacisków odgórnych, to zawsze wykręcone wkręty wyrzucam. Robię tak od zawsze w życiu prywatnym i robię tak też w pracy. Tak więc całkowicie się zgadzam z jednorazowościa wkrętów.
Pozdrawiam.
Convoy S2 i C8 ster. ElSor
Convoy S2+ XP-E2 RED mod smokuxx1987
XinTD X3 mod Maciex93, ster. ElSor v.2 3,55A
UltraFire C8,mod Dariusz70
TrustFire X6, 9A
Trajka Dekers 1kW, 2x20Ah
Wera ok. 1zł za bit, to poza zasięgiem?
W Leroy są Felo też są OK, koszt ok 11zł za 5szt, ale są też w pudełkach po 2sz, gdzie oczywiście wychodzą drożej.
Jestem zadowolony z Wera jak i z Felo. Droższych nie mam potrzeby próbować
Pozdrawiam.
PS: Gdy kiepski bit się ześlizguje, to niszczy też wkręta. Bity nie mają się ślizgać, gdy się już ślizgaja to do kosza i tyle.
W Leroy są Felo też są OK, koszt ok 11zł za 5szt, ale są też w pudełkach po 2sz, gdzie oczywiście wychodzą drożej.
Jestem zadowolony z Wera jak i z Felo. Droższych nie mam potrzeby próbować
Pozdrawiam.
PS: Gdy kiepski bit się ześlizguje, to niszczy też wkręta. Bity nie mają się ślizgać, gdy się już ślizgaja to do kosza i tyle.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Całkiem niezłe bity ma Hilti, ale ciężko je kupić w normalnym handlu.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Ostatnio kupiłem sobie taki zestaw mikro bitów (w standardzie 4mm) firmy WURTH, co prawda PH000 nie ma akurat w komplecie, ale PH00 już jest, jak i wiele innych bitów w mniejszych rozmiarach (foto nr2 poniżej), w tym kilka nietypowych (trzyramienne Mitsubishi, pięcioramienna gwiazdka.tOmki pisze:Panowie, gdzie można dostać bity precyzyjne - np. PH000 ?
Najlepiej na sztuki.
Fajny zestaw, wysoka jakość wykonania i dobra ergonomia. Na Allegro 68-69zł już z wysyłką (ja jeszcze dodatkowo wykorzystałem kupon -20zł). Warto mieć.
PS PH000 to już chyba w zestawach wkrętaków zegarmistrzowskich.
Znalazłem:
http://www.port-narzedziowy.pl/product/ ... C/?id=9208 - 11zł
PH000 był w zestawie Tivoly - do dostania w Castoramie.
Takie coś:
http://www.port-narzedziowy.pl/product/ ... C/?id=9208 - 11zł
PH000 był w zestawie Tivoly - do dostania w Castoramie.
Takie coś: