Generator ozonu DIY

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
chris18404

Post autor: chris18404 »

Rysiu. pisze:Ustawić na nadmuch, płytki nie lubią wysokich temperatur.
A w takim przypadku ozon będzie się dobrze rozprowadzal po pomieszczeniu?
Awatar użytkownika
Bolsblue

Post autor: Bolsblue »

A jakie to pomieszczenie? Jeżeli masz 7g to zapomnij o ozonowaniu pomieszczeń.
Nie uzyskasz stężenia progowego.Ozon będzie czuć ale co z tego.
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Zależy od rozmiaru pomieszczenia. Jak odpalę 7g w sypialni (12m²) na 1,5h to komary leżą na podłodze. :mrgreen:
chris18404

piciex pisze:Zależy od rozmiaru pomieszczenia. Jak odpalę 7g w sypialni (12m²) na 1,5h to komary leżą na podłodze. :mrgreen:
Pomieszczenia około 16m2 i samochody
rustin

Post autor: rustin »

Ja mam ustawiony tak, że dmucha na płytkę a wylatuje po przeciwnej stronie. Dobrze?
Ipaq316

Post autor: Ipaq316 »

Wie ktoś może jak obliczać ilość ozonu do dezynfekcji pomieszczeń, samochodów ?
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Ipaq316 pisze:Wie ktoś może jak obliczać ilość ozonu do dezynfekcji pomieszczeń, samochodów ?
Wystarczy przeczytać temat od początku.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Sibit

Post autor: Sibit »

Cześć.
Jestem w trakcie kompletowania części do ozonatora który będę chciał od czasu do czasu pożyczyć znajomym a może i świadczyć usługi. myślę żeby zastosować 3 moduły po 7G.
A sterować tym chciał bym za pomocą arduino...
Moje pytanie do Was czy jako totalny początkujący jestem w stanie ogarnąć program do sterowania ozonowaniem zadając do arduino metraż pomieszczenia który będziemy ustawiać na wyświetlaczu oraz po odczytach z czujnika stężenia ozonu, im bliżej wartosci granicznej stopniowo będzie wyłączał moduły?
Ot tak mnie inwencja twórcza wzięła :mrgreen:
kisi

Post autor: kisi »

Najgorsza dla mnie jest obudowa niestety.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

kisi pisze:Najgorsza dla mnie jest obudowa niestety.
Najprościej zrobić obudowę z 4 desek drewnianych, albo płyt wiórowych. Skręcasz wszystko na śruby, każdy element możesz bez problemu od środka do takich desek przykręcić. ew. można założyć potem na wlot i wylot kratki jakieś, ale bez nich też działa wszytko. Tak zrobi Rysiu, tak zrobiłem ja. Jak nie masz desek i piły do drewna to idziesz do "jakiejś castoramy" i Ci przytną na wymiar płytę jaką chcesz. U mnie na początku to wyglądało tak: https://picasaweb.google.com/1066285394 ... torMarmeza uchwyty do uchwytów płytek też można z drewna zrobić. Rączka nie jest potrzeba tak samo jak kratki. Jedyny minus, że wtedy całość jest trochę ciężka (u mnie 5kg), ale co to komu przeszkadza, w plecaku w góry tego nie noszę :mrgreen:

Powodzenia!
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
rustin

Post autor: rustin »

Ja zrobiłem ze skrzynki na narzędzia,lekka, z raczka i łatwo wycina się otwory itd.

Do jednej przetwornicy nie ma sensu dawać 3 płytek po 3.5g?
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

I z farelek się robiło. :mrgreen: Wtedy zakup wentylatora odpada.
chris18404

jakie wymiary obudowy z desek były by dobre dla ozonatora z mozliwoscią rozbudowy 7g do 14g w przyszłości. czy obudowa o wymiaracg 47cm x 20cm x 20cm byłaby ok?

http://pl.aliexpress.com/item/NEW-220V- ... 92444aef81 z tej aukcji warto?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

chris18404 pisze:dla ozonatora z mozliwoscią rozbudowy 7g do 14g w przyszłości. czy obudowa o wymiaracg 47cm x 20cm x 20cm byłaby ok?
Moim zdaniem spokojnie wystarczy taka obudowa i nawet nie powinno być problemu z umieszczeniem wszystkiego.

Zestaw z linku wygląda OK. Wszystkie są praktycznie identyczne. Dobrze popatrzyć na wysokie noty sprzedawcy, ew. informację, czy dobrze pakują płytki. Powyżej w tym wątku, forumowicz pisał od kogo dostał z dobrze zapakowanymi płytkami. Teraz nie zdążę przywołać linku i porównać.

Pozdrawiam,
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
jacmaz

Post autor: jacmaz »

Z mojego doświadczenia:
1.Cel:Usunięcie insektów(karaluchów).Pomieszczenie 10m2.Na początek 7g i 1h pracy generatora ozonu,bez rezultatów.Następnie 14g i również 1h pracy,dalej poszło 21g i 1h pracy,28g i 1h.Dopiero przy 35g i 1h osobniki zostały zlikwidowane.
2.Cel:Usunięcie roztoczy z kanapy.Pomieszczenie 15m2,test dzięki uprzejmości kolegi,który na co dzień pracuje z mikroskopem.Zaczeliśmy standardowo 7g i 1,5h pracy,następnie daliśmy 14g i 1,5h pracy i dopiero po tym ozonowaniu udało się zlikwidować roztocza.
Pozdrawiam serdecznie.
ODPOWIEDZ